Like ons!
Bennett wint door wind en valpartijen gekleurde zesde etappe Parijs-Nice

Algemeen nieuws

Bennett wint door wind en valpartijen gekleurde zesde etappe Parijs-Nice

Sam Bennett heeft de zesde etappe in Parijs-Nice gewonnen. Na een spannende etappe werd het sprinten in een uitgedund peloton. De renner van BORA-hansgrohe was daarin sterker dan Arnaud Démare.

Al vroeg in de koers slaagden drie renners erin om weg te komen uit het peloton. Alex Kirsch (Trek-Segafredo), Laurent Pichon (Arkea Samsic) en Mauro Finetto (Delko-Marseille-Provence) pakten een dikke minuut voorsprong. Ivan Garcia (Bahrain-Merida) en Lilian Calmejane (Direct Energie) lieten zich terugpakken, nadat zij wel in de kopgroep zaten.

De reden leek simpel, want de wind zette al vroeg aan. Het peloton brak even, maar in de beginfase kon alles nog bij elkaar blijven. Door de eerste tempoversnellingen hielden de drie vooraan na twintig kilometer koers nog maar een minuut van hun voorsprong over. Dat gat liep vervolgens snel op toen het peloton weer wat tot rust kwam. Na wat stressvolle momenten onderweg was de voorsprong op negentig kilometer van de meet nog steeds 2:30.

Peloton breekt, Groenewegen op achterstand

Onder leiding van Deceuninck-Quick-Step gaf het peloton daarna wat meer gas. Al op dik zestig kilometer van de finish was de kopgroep er bijna aan voor de moeite, al liet het peloton de drie nog even zwemmen. Tien kilometer later was het toch echt gedaan met de vluchters, mede door de wind. Deceuninck-Quick-Step trok vervolgens op een klim vol door, waardoor het peloton scheurde. De favorieten van het klassement lieten zich echter niet verrassen, Dylan Groenewegen moest wel passen.

Team Sky nam het heft in handen toen er twee groepen met renners waren ontstaan. Team Jumbo-Visma moest namens Groenewegen in de achtervolging, met een achterstand van een halve minuut op de voorste groep. Ook Simon Yates, donderdag nog winnaar van de tijdrit, reed in groep twee. Het hielp voor de achtervolgers niet mee dat Mitchelton-Scott er vooraan nog eens flinke klap op gaf op dik dertig kilometer van de meet.

Sanchez pakt bonificaties, Bennett kraakt niet

Op de Col de la Bigue, de derde van vier beklimmingen deze dag, was het Luis Leon Sanchez die op de top drie bonificatieseconden pakte voor het klassement. Ondanks dat Mitchelton-Scott op de laatste klim vervolgens doortrok, konden enkele renners weer aansluiten. Dat was slecht nieuws voor Matteo Trentin, die niet af kwam van onder meer Sam Bennett en Caleb Ewan.

Jan Bakelants en Rafael Valls moesten wel afhaken na een crash, omdat Bakelants over een steen reed in de technische finale op smalle wegen. Nadat de voorste groep door het oponthoud weer bij elkaar was, ontstonden er al treintjes van verschillende ploegen in de laatste tien kilometer. Onder meer Groupama-FDJ zette zich vooraan.

Sprinters vallen weg door crash, Kwiatkowski verdedigt

Nadat Kwiatkowski in de finale drie bonificatieseconden wegsnoepte voor de neus van Sanchez besloten de twee door te trekken na de sprint. Een nieuwe crash in de voorste groep maakte een einde aan de sprintambities van Ewan en Christophe Laporte, die allebei hard tegen het asfalt smakten. Ook Tao Geoghegan Hart en Giulio Ciccone lagen erbij.

Nadat Kwiatkowski en Sanchez waren teruggehaald, was het aan de sprintersploegen voor de dagzege. Groupama-FDJ dacht met Démare goed te zitten, maar door een ultieme inspanning kwam Bennett er op de streep nog overheen.

Uitslag etappe 6 Parijs-Nice

1. Sam Bennett
2. Arnaud Démare ''
3. Matteo Trentin
4. John Degenkolb
5. Bryan Coquard
6. Anthony Turgis
7. Florian Sénéchal
8. Oliver Naesen
9. Alexander Kristoff
10. Egan Bernal 

Klassement na etappe 6 Parijs-Nice

1. Michal Kwiatkowski
2. Egan Bernal +0.18
3. Luis Leon Sanchez +0.22
4. Wilco Kelderman +1.00
5. Bob Jungels ''
6. Nairo Quintana +1.04
7. Felix Grossschartner +1.08
8. Jack Haig +1.17
9. Rudy Molard +1.21
10. Romain Bardet +1.24

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven