Like ons!
Operation Aderlass slaat verder om zich heen: Roglic baalt van landgenoten

Algemeen nieuws

Operation Aderlass slaat verder om zich heen: Roglic baalt van landgenoten

Drie nieuwe namen uit de wielerwereld zijn gelinkt aan Operation Aderlass, zo melden Le Monde en La Gazzetta dello Sport woensdagochtend. Het gaat om Kristijan Koren, Kristijan Durasek en Borut Bozic.

Koren (foto) is een 32-jarige Sloveen die op dit moment rijdt voor Bahrain-Merida. Als helper van Vincenzo Nibali is hij actief in de Giro d'Italia. Durasek is een 31-jarige Kroaat die aan zijn derde seizoen bij UAE Team Emirates bezig is. De 38-jarige Bozic, tevens een Sloveen, reed ook voor Bahrain-Merida en is er nu ploegleider

De drie mannen zijn al nummer vier, vijf en zes die worden gelinkt aan het dopingnetwerk van arts Mark Schmidt. De reeds gearresteerde Duitser zou ook bloedtransfusies hebben uitgevoerd bij Georg Preidler, Stefan Denifl en Alessandro Petacchi. De eerste twee bekenden reeds, Petacchi ontkent. In La Gazzetta zegt hij: 'Ik heb nooit geweten dat Schmidt werkzaam was bij Milram, ik heb hem nooit gezien.'

In totaal zouden er nu al 21 sporters zijn geïdentificeerd, verdeeld over vijf sporten. Naast de wielersport was dopingarts Schmidt ook actief in het langlaufen, schaatsen en nog twee andere sporten. De beschuldigde renners hebben nog niet gereageerd op het nieuws in de media.

Update - 15 mei 2019 (10.21 uur): Koren uit de Giro door UCI-schorsing

Kristijan Koren gaat woensdag niet meer van start in de vijfde etappe van de Giro d'Italia. De UCI heeft de renner van Bahrain-Merida voorlopig geschorst vanwege mogelijke betrokkenheid bij Operation Aderlass. Ook Borut Bozic, Kristijan Durasek en Alessandro Petacchi liggen onder het vergrootglas bij de wielerbond. Durasek vertrekt daarom niet in de vierde etappe van de Ronde van Californië op woensdag.

Volgens de Oostenrijkse autoriteiten zouden Bozic, Koren en Petacchi zich hebben ingelaten met verboden middelen in 2012 en 2013. Durasek wordt ervan verdacht dat hij in 2017 nog bij dopingarts Schmidt is langs geweest. Naast de UCI zijn Bozic als sportief directeur en Koren als renner ook geschorst door hun ploeg Bahrain-Merida. UAE Team Emirates heeft Durasek geschorst. Bahrain benadrukt in een persbericht dat de twee geen verboden middelen hebben gebruikt in de periode dat ze bij Bahrain-Merida werkzaam waren.

Update II - 16 mei 2019 (10.55 uur): Roglic baalt van Slovenen

Primoz Roglic baalt ervan dat met Kristijan Koren en Borut Bozic twee Slovenen betrokken zijn bij Operation Aderlass. De renner van Team Jumbo-Visma neemt dat de twee landgenoten van Bahrain-Merida kwalijk. 'Ik heb het ook gelezen. We hebben nu net goede coureurs in ons land. Het is triest voor het Sloveense wielrennen en voor het wielrennen in het algemeen', aldus Roglic in De Telegraaf. (foto: Sirotti)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven