Like ons!
Dossier Dumoulin: 'Nog geen deal tussen Dumoulin en Sunweb over afkoopsom'

Algemeen nieuws

Dossier Dumoulin: 'Nog geen deal tussen Dumoulin en Sunweb over afkoopsom'

(3 juli 2019) Er werd nog wat lacherig gedaan over de geruchten uit Italië en Frankrijk over een mogelijk vertrek van Tom Dumoulin bij Team Sunweb, maar ook in Nederland wordt nu serieus gesproken over mogelijk de transfer van het jaar. Het Algemeen Dagblad claimt dat Dumoulin op weg is naar niemand minder dan Team Jumbo-Visma, Dumoulin zelf ontkent vooralsnog in De Telegraaf.

Het nog lopende contract van Dumoulin bij Team Sunweb tot het einde van 2021 wordt volgens het AD naar alle waarschijnlijkheid ontbonden. Daarna is hij vrij om te gaan en staan waar hij wil. De gesprekken over de ontbinding van zijn contract zouden al even aan de gang zijn, vanwege 'haarscheurtjes' die de afgelopen jaren ontstonden; over een tijdritfiets, over het transferbeleid en over zijn recente knieblessure.

De sportkrant claimt dat Sunweb en Dumoulin uit elkaar gaan onder de noemer van een 'herenakkoord'. Daarover zijn geen details bekend, maar het lijkt erop dat Sunweb dus mee wil werken aan een vertrek. Dat terwijl Dumoulin de afgelopen jaren het gezicht is geworden van de ploeg. Als hoogtepunt won hij in 2017 de Giro d'Italia, maar hij won onder meer ook het WK tijdrijden en hij werd in 2018 tweede in de Giro én de Tour de France.

Team Jumbo-Visma wordt genoemd als nieuwe ploeg, nadat dinsdag al Total Direct Energie werd gelinkt aan de kopman. Een transfer naar het Nederlandse Jumbo-Visma zou een flinke stunt zijn. 'Daar vindt hij een team waar – net als bij Sunweb overigens – veel geld, mankracht en energie wordt gestoken in het ontwikkelen van materiaal, voeding en trainingsmethodes. In het tijdrijden, Dumoulins specialiteit, blinkt de ploeg uit', aldus het AD.

Een transfer naar Jumbo-Visma is volgens De Telegraaf echter nog niet zo zeker. Allereerst hebben meer ploegen interesse, waaronder Team INEOS, CCC-Giant en UAE-Emirates. Daarnaast heeft Dumoulin dinsdag in een statement verklaard dat een transfer nu niet aan de orde is. 'Ik maak al jaren deel uit van een fantastisch team waar ik met trots mag samenwerken met uiterst gepassioneerde collega’s. Een overgang is thans niet aan de orde', zo klinkt het.

Update - 3 juli 2019 (13.00 uur): Zaakwaarnemer Dumoulin ontkent deal

Rik van Dongen, zaakwaarnemer van Tom Dumoulin namens Zeloo, laat aan Wielerflits weten dat er sprake is van interesse, maar dat er geen enkel concreet voorstel op tafel ligt. Hij vertelt daarnaast dat er een afspraak gepland staat met Iwan Spekenbrink, ploegbaas bij Team Sunweb. 

'Er zijn altijd teams die ons benaderen omtrent renners, zeker in het geval van Tom Dumoulin. Maar dat is niets nieuws. Het belangrijkste op dit moment is de relatie van Tom met zijn huidige ploeg, Team Sunweb. Voor de duidelijkheid: er ligt géén transferovereenkomst met een andere partij op tafel. Voor volgende week staat er een gesprek gepland met Iwan Spekenbrink. Daarna gaan we meer weten. Wordt vervolgd', aldus Van Dongen.

Bij het Algemeen Dagblad houdt Thijs Zonneveld vol dat er wel degelijk sprake is van een deal richting Team Jumbo-Visma. Hij stelt dat er momenteel nog wordt gesproken over een afkoopsom en dergelijke zaken, dus dat betrokkenen hun vingers er nog niet aan willen branden in de media. Maar: 'Het is niet bekend wanneer hij voor Jumbo-Visma gaat rijden, maar het lijkt me niet dat hij volgend jaar nog voor Team Sunweb rijdt. Wij hebben hele goede bronnen. Het is natuurlijk een spelletje en een explosief dossier.'

Update II - 3 juli 2019 (15.09 uur): Ook Sunweb reageert ontkennend

Na het management van Tom Dumoulin heeft ook Team Sunweb in de persoon van Iwan Spekenbrink gereageerd op de verhalen in het Algemeen Dagblad en De Telegraaf op woensdagochtend. Tegenover de NOS reageert Spekenbrink verrast op de transfergeruchten: 'Wij werden er gisteravond over gebeld, vanochtend stond het in de krant. Op dit moment speelt dit helemaal niet. Sterker, volgende week zijn we uitgenodigd voor een gesprek door het management van Dumoulin. We moeten eerst maar eens afwachten.'

Spekenbrink begrijpt wel dat het druk is rond Dumoulin, na een tot dusverre teleurstellend jaar. 'Er is natuurlijk heel veel gebeurd. We hebben onder hoogspanning gestaan, veel teleurstellingen meegemaakt.' En dus gaan de partijen met elkaar in gesprek, al is er volgens Spekenbrink nu nog niets gaande. 'Hier willen we via de media niet op reageren, dan liever met Tom zelf. Wij gaan ervan uit dat we volgende week een regulier gesprek hebben.' 

Update III - 11 juli 2019 (15.00 uur): 'Dumoulin kan salaris verdubbelen bij Jumbo-Visma'

Het salaris van Tom Dumoulin wordt bijna verdubbeld als hij tekent bij Jumbo-Visma. Volgens Cyclingnews verdient de Limburger op het moment 1,5 miljoen euro bij Team Sunweb. Als Dumoulin de stap naar Jumbo-Visma zou maken zou hij tussen de 2,5 en 3 miljoen euro kunnen verdienen. 

Volgens het gezaghebbende medium zijn er genoeg andere ploegen die naar de diensten van Dumoulin hengelen. Team INEOS en CCC werden al vaker genoemd als serieuze kandidaten. Ook BORA-hansgrohe en UAE Team Emirates zouden geïnteresseerd zijn maar staan lager in de pikorde.

Update IV - 12 juli 2019 (08.20 uur): Sunweb en Dumoulin vrijdag met elkaar om tafel

Tom Dumoulin gaat vandaag (vrijdag) om tafel met Team Sunweb. De Nederlanders zal het met ploegbaas Iwan Spekenbrink onder meer gaan hebben over zijn toekomst, denkt VeloNews te weten. 'Wij zijn blij en hij is blij, maar we hebben ook de verhalen in de kranten gelezen. We zullen meer weten als we elkaar ontmoet hebben', aldus Spekenbrink.

Dumoulin heeft nog een contract tot 2021, dus mocht de Nederlander inderdaad willen vertrekken, dan moet hij volgens Spekenbrink van goede huize komen. 'We hebben een verbintenis, dus wij willen graag verder met hem. Tom heeft ook gezegd dat hij een contract heeft en zou blijven. Ik weet meer na het gesprek, ik weet niet of hij ongelukkig is bij ons.'

Update V - 13 juli 2019 (22.19 uur): 'Dumoulin nog tijdens Tour rond met Jumbo-Visma'

Thijs Zonneveld verwacht dat Tom Dumoulin en Team Jumbo-Visma er nog tijdens de Tour de France uitkomen wat betreft de toekomst van de Nederlander bij de Nederlandse ploeg. De journalist van het Algemeen Dagblad vertelt dat zaterdagavond tijdens de Avondetappe op NPO1. 'Het is niet klaar zolang alle handtekeningen nog niet zijn gezet, maar dit gaat gewoon gebeuren', zo vertelt hij.

Zonneveld houdt vol dat Dumoulin, Jumbo-Visma en Team Sunweb tot een speciale deal moeten komen, aangezien Dumoulin nog jaren vastligt bij Sunweb. 'Pas op 1 augustus mogen ploegen transfernieuws bekend maken', zegt hij erbij.

Update VI - 16 juli 2019 (08.18 uur): 'Nog geen deal tussen Sunweb en Dumoulin'

Tom Dumoulin en Team Sunweb zijn nog niet definitief uit elkaar. Dat weet De Telegraaf dinsdag te melden. In de afgelopen dagen zijn er twee gesprekken geweest tussen het management van Dumoulin en Iwan Spekenbrink, de ploegmanager van Sunweb.

Over deze gesprekken wordt door de betrokken partijen niet naar buiten getreden, maar De Telegraaf weet in ieder geval dat er nog geen sluitende overeenkomst over een mogelijke afkoopsom voor Dumoulin is. Om Dumoulin definitief binnen te halen, wordt het budget van de Jumbo-Visma-ploeg opgeschroefd naar ongeveer 20 miljoen euro, weet de krant.

(Foto: Sirotti)

4 reacties

4 reacties

 1. Ennie Quipere

  Ennie Quipere

  13 Jul 2019 om 12:02

  Quote van Aart Planck
  Probeer van het weekend te genieten, neem een pilletje desnoods, want ik maak me een beetje zorgen om je. Het zou vervelend zijn als je tegen 2021 in een dwangbuis zit, Dat forumt zo moeilijk...
  Zoals Johan Cruijff zei.."kleine hondjes, pissen altijd tegen hoge bomen..."
 2. Aart Planck

  Aart Planck

  13 Jul 2019 om 09:05

  Probeer van het weekend te genieten, neem een pilletje desnoods, want ik maak me een beetje zorgen om je. Het zou vervelend zijn als je tegen 2021 in een dwangbuis zit, Dat forumt zo moeilijk...
 3. Ennie Quipere

  Ennie Quipere

  13 Jul 2019 om 07:53

  "Dumoulin heeft nog een contract tot 2021"? ...tot en met 2021!
 4. Ennie Quipere

  Ennie Quipere

  12 Jul 2019 om 13:30

  Hopelijk kan hij lopen met die zwaargewonde knie....

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven