Like ons!

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad | Van Avermaet voor triple in nieuwe finale?

Zaterdag 24 februari 2018 staat bij menig wielerliefhebber met stip aangeduid in de agenda: Omloop het Nieuwsblad, al jaren dé opening van het klassieke wielerseizoen, staat op het programma. De semi-klassieker wordt al voor de 71ste keer verreden.

Geschiedenis
Jean Bogaerts was de eerste winnaar in 1945, die toen nog de Omloop van Vlaanderen heette. Wegens te veel gelijkenissen met de Ronde van Vlaanderen werd de naam gewijzigd naar Omloop het Volk, naar de Vlaamse krant die de wedstrijd organiseert. In 2008 ging de krant op in Het Nieuwsblad, vandaar de huidige naam.

Parcours
De renners starten rond 11.35 in Gent en komen normaliter rond 16.20 uur aan in Ninove, Oost-Vlaanderen. De finale is flink geaccidenteerd met klinkende kuitenbijters als de Molenberg, de Berendries, Tenbosse, de Muur van Geraardsbergen en als apotheose de Bosberg. Daarna volgen nog 12, veelal dalende, kilometers richting aankomst. Ideaal voor een klein groepje of een moedige solist om voorop te blijven.

Wie goed heeft opgelet, ziet dat er met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg een andere finale ligt. Een finale die voorheen in de Ronde van Vlaanderen werd gebruikt. De organisatie hoopt zo de jaarlijkse vlakke aankomst met sprint te voorkomen en ruimte te maken voor de aanvallers. Want na een lange wedstrijd zullen de kasseien bergop pijnlijk aanvoelen bij veel renners.

Geen videoscheidsrechter
In Omloop het Nieuwsblad zal geen videoscheidsrechter worden gebruikt. Wel kijken de commissarissen opnieuw streng of renners onnodig gebruikmaken van het voetpad of gesloten spoorwegbomen passeren.

Favorieten
Bij afwezigheid van Peter Sagan lijkt het vooral een Belgisch onderonsje te worden. Nederland kijkt uit naar Niki Terpstra. De kasseivreter strandde in 2015 in het wiel van Ian Stannard, die dit jaar niet van de partij is. Wat zowel in Terpstra’s voordeel als nadeel kan spelen is de sterkte van zijn eigen team. Met Dries Devenyns, Yves Lampaert, Zdenek Stybar en tweevoudig winnaar Philippe Gilbert staat Quick-Step met getrokken wapens aan de start in Gent. Fernando Gaviria maakt zijn debuut in de Omloop, ook van hem wordt veel verwacht.

Lotto-Soudal staat al jaren in de schaduw van Quick-Step in de klassiekers. Zij moeten hopen op goede benen van Jens Keukeleire, die deze winter overkwam van Orica. De Australische ploeg rekent op zijn beurt dan weer op de diensten van Matteo Trentin, die zichzelf ontdekte als winnaar en afmaker.

Greg Van Avermaet kan de Omloop voor de derde opeenvolgende keer winnen en mede recordhouder worden: enkel Ernest Sterckx (1952, 1953, 1956), Joseph Bruyère (1974, 1975, 1980) en Peter van Petegem (1997, 1998, 2002) wonnen de Vlaamse openingsklassieker drie keer. Bovendien beschikt hij met Jürgen Roelandts over een ijzersterke bliksemafleider die ook zelf een finale kan rijden.

Één van zijn grootste concurrenten wordt zonder twijfel Oliver Naessen. Oli rijdt momenteel rond met een gebroken neus maar gaf al aan dat hij er niet minder hard door zal rijden. De Belgische kampioen is bovendien goed omringd bij AG2R, dat zelden zo sterk voor de dag kwam in het klassieke werk. Met onder meer Silvan Dillier aan zijn zijde blijft Naessen zonder twijfel tot diep in de finale omringd.

En wat met Sep Vanmarcke? Als jonge snaak verbaasde de Belg in 2012 vriend en vijand door de openingskoers te winnen nadat hij niemand minder dan Tom Boonen vloerde in de sprint. Hij wacht nu al enkele jaren op die ene grote overwinning, al heeft hij het geluk de afgelopen jaren ook niet altijd aan zijn kant gestaan.

En dan is er natuurlijk ook nog Wout van Aert, de wereldkampioen veldrijden die afgelopen winter al enkele crossen aan zich voorbij liet gaan om sterk voor de dag te komen in het klassieke voorjaar. Het is koffiedik kijken wat Van Aert waard is tussen de wereldtoppers op de weg, al liet hij in wedstrijden als de Rond van België al knappe dingen zien. Met Stijn Devolder en Sean de Bie beschikt hij in ieder geval over renners met ervaring op de Vlaamse wegen.

Zijn er nog outsiders; renners die de meeste mensen niet meteen opschrijven? Nou, misschien kan Alexey Lutsenko zijn goede benen weer tonen namens Astana? Hij won de Ronde van Oman en was daar bergop én in de sprint indrukwekkend sterk. En als het in de finale daadwerkelijk uit elkaar valt en de sprinters vallen af, kunnen jongens als Ramon Sinkeldam (FDJ), Alexander Edmondson (Mitchelton-Scott) en Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) misschien wel tot diep in de finale mee. Team Sunweb zal ongetwijfeld kijken naar Sören Kragh Andersen en Trek-Segafredo naar Jasper Stuyven en Fabio Felline.

Televisie
De wedstrijd is vanaf 13.30 uur te volgen bij Sporza. Vanaf 15.30 uur zendt Eurosport uit. De NOS heeft misschien online zendrecht, maar zit natuurlijk nog wel met het slotweekend van de Olympische Spelen.

Het Voorjaarsklassiekerspel van Zweeler: Maak kans op 6.500 euro aan prijzen. Klik hier om je meteen te registreren!

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven