Like ons!
Voorbeschouwing Kuurne-Brussel-Kuurne | Wie komt er boven uit grabbelton van favorieten?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Kuurne-Brussel-Kuurne | Wie komt er boven uit grabbelton van favorieten?

Daags na de opening van het klassiekerseizoen in de Omloop Het Nieuwsblad staat zoals vertrouwd Kuurne-Brussel-Kuurne op het programma. De heuvelrit wordt daarom ook wel eens gezien als een herkansing voor degenen die een slechte dag hadden in de Omloop. Echter is KBK méér dan slechts een herkansingsritje.

Geschiedenis
Al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt de koers al georganiseerd, onder respectievelijk de namen Kuurne-Brussel-Kuurne, Omloop der Beide Vlaanderen en sinds 1979 weer Kuurne-Brussel-Kuurne. De naamswijziging kwam doordat er vanaf 1968 niet meer over de grote wegen naar Brussel mocht worden gekoerst, waardoor er een parcourswijziging nodig was. Zodoende reed het peloton niet meer naar Brussel en was de naam niet meer representatief voor de koers.

In 1986, 1993 en 2013 werd de wedstrijd niet verreden. In het meest recente geval was dit vanwege zware sneeuwval. In totaal werd Kuurne-Brussel-Kuurne achtmaal door een Nederlander gewonnen, maar het waren toch vooral Belgen die zegevierden in hun koers. Liefst 53 edities kwamen op naam van een Belg. In 1961 waren er zelfs twee Belgische winnaars. Leon Van Daele en Fred De Bruyne sprintten voor de zege, maar er kon geen verschil tussen de twee worden opgemerkt. Een moderne fotofinish bestond toen nog niet en dus wonnen beide renners. Tom Boonen is de koning van Kuurne met drie overwinningen.

Laatste winnaars
2017: Peter Sagan
2016: Jasper Stuyven
2015: Mark Cavendish
2014: Tom Boonen
2012: Mark Cavendish
2011: Chris Sutton
2010: Bobbie Traksel

Parcours
In theorie loopt Kuurne-Brussel-Kuurne uit op een sprint van een relatief grote groep. Dat is in het verleden ook meermaals gebleken. Een aanvaller of een aanvallend groepje heeft met twaalf te bedwingen heuvels echter ook alle kans. Achtereenvolgens moet het peloton over de Wolvenberg, de Onkerzeleberg, La Houppe, de Kanarieberg, de Kruisberg, de Hotond en de Cote du Trieu. En dan zijn de coureurs pas op 105,3 kilometer, iets over de helft van het 200,1 kilometer lange parcours.

Op 85,1 kilometer van de meet ligt de top van de Oude Kwaremont, die 2,2 kilometer lang is met een maximaal stijgingspercentage van 11,8%. Zeven kilometer verderop ligt de Kluisberg, waarna de Tiegemberg-Vossenhol en de Holstraat de opmaat vormen naar het laatste heuveltje van de dag. Op 48,8 kilometer van de eindstreep ligt de top van de slechts 350 meter korte Nokereberg. De afstand naar de finish is lang genoeg voor het peloton om een kopgroep terug te halen of voor de niet-klimmers om terug te keren in het pak in de opmaat naar een sprint.

Favorieten
Het is een onvoorspelbare koers, Kuurne-Brussel-Kuurne, zeker nu Peter Sagan niet meedoet. De koers werd maar door één man drie keer gewonnen, terwijl ook maar een select groepje op twee zeges uitkwam. Het toont de veelzijdigheid van de klassieker, die zes verschillende winnaars had in de laatste zeven jaar. De grote hoeveelheid toprenners aan de start maakt het nog lastiger om een winnaar uit te kiezen.

Ziend op de mannen die het zouden moeten doen kijken we naar Jasper Stuyven, oud-winnaar, die ook zomaar een sprint van een selecte groep kan winnen. Trek-Segafredo heeft echter meer ijzers in het vuur: Giacomo Nizzolo is een goed sprinter, terwijl ook Fabio Felline op een goede dag kan juichen. De grote man bij Lotto Soudal is Tiesj Benoot, maar ook de in vorm verkerende Jelle Wallays of Jasper de Buyst kunnen verrassen. Tosh van der Sande valt niet uit te sluiten.

Nog zo’n ploeg met meerdere ijzers in het vuur: Quick-Step Floors. Ze kunnen voor de sprint gaan met Fernando Gaviria, gesteund door Maximiliano Richeze, of de kaart Niki Terpsta trekken. Zijn verhaal is bekend, klassiekerrenner bij uitstek en oud-winnaar van Parijs-Roubaix. In de ploeg rijden ook Iljo Keisse en Yves Lampaert rond. Bij Mitchelton-Scott gaat men voor Matteo Trentin. Geen winnaar van massasprints met topsprinters, maar de snelste man in elke vluchtgroep. EF Education First-Drapac heeft een topteam opgesteld met onder meer Sebastian Langeveld en Sep Vanmarcke.

De man naar wie iedereen kijkt: Greg Van Avermaet. De druk is enorm voor de Belg, zeker als hij de dag ervoor de hattrick scoort in Omloop Het Nieuwsblad. Het lijkt onwaarschijnlijk dat een andere renner van BMC voor de zege mag gaan, maar dan zou het Jürgen Roelandts of Jempy Drucker moeten zijn. Kan Dylan van Baarle het de Olympisch kampioen moeilijk maken? Alle ballen op de Nederlander bij Team Sky. Van Baarle werd vorig jaar vierde in de Ronde van Vlaanderen. Bij Astana zijn het Alexey Lutsenko en Laurens de Vreese die voor de zege rijden.

Dan hebben we één scenario nog niet eens benoemd: de massasprint. De groep pure sprinters is niet zo groot, maar groot genoeg voor een interessante eindspurt. FDJ kiest voor Arnaud Démare, bijgestaan door Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam. Ook de eerder genoemde Nizzolo en Gaviria moeten het doen met een sprint. Bij Lotto Soudal heeft men ervoor gekozen om sprinter Moreno Hofland op te stellen*, terwijl ook Sacha Modolo nog rondrijdt. Tevens zijn er snelle mannen als Edvald Boasson Hagen en Ben Swift, maar de topfavoriet in een massasprint is toch wel dé sprinter van de afgelopen weken: Dylan Groenewegen. De LottoNL-Jumbo-renner is in bloedvorm en rijgt de zeges aan elkaar.

Televisie:
Sporza zendt Kuurne-Brussel-Kuurne uit vanaf 14.30 uur. Datzelfde geldt voor Eurosport, die op Eurosport 1 live bij de koers zal zijn. De NOS zal waarschijnlijk niet uitzenden vanwege de Olympische Winterspelen. Bij Sporza is er voor de Belgen een livestream en in Nederland kan men kijken naar de betaalde Eurosport Player. Mogelijk heeft de NOS ook een livestream.

*Moreno Hofland is ziek geworden en kan niet meedoen aan Kuurne-Brussel-Kuurne.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven