Like ons!
Terpstra snoert alle criticasters snel de mond met indrukwekkende solo-zege in Le Samyn

De Klassiekers

Terpstra snoert alle criticasters snel de mond met indrukwekkende solo-zege in Le Samyn

Niki Terpstra heeft de semi-klassieker Le Samyn gewonnen. De Nederlander van een indrukwekkend koersend Quick-Step Floors was in de vrieskou de sterkste uit een driekoppige kopgroep met ook Philippe Gilbert. Met de zege antwoordt Terpstra met zijn benen, na kritiek van zijn eigen ploeg op zijn openingsweekend.

Na een uur koersen maakten zeven renners zich los van het peloton. Maxime Daniel (Fortuneo - Samsic), Tom Devriendt (Wanty - Groupe Gobert), Damien Gaudin (Direct Energie), Quentin Jauregui (AG2R), Johan Le Bon (Vital Concept Cycling Club), Casper Pedersen (Aqua Blue Sport) en Franklin Six (WB Aqua Protect Veranclassic) hadden met nog 140 kilometer te rijden een voorsprong van een kleine drie minuten.

Lang genieten van die voorsprong konden de zeven niet, want Quick-Step Floors had plannen. Met de volledige ploeg van zeven werd het peloton aan stukken gereden, met een achtervolgende groep van tien renners tot gevolg. De tien kwamen samen met de zeven voorop, maar door pech voor Fabio Jakobsen bleven er zes renners van Quick-Step over in een nieuwe kopgroep van zestien. Zij reden een halve minuut voor het peloton uit.

Nadat Six uit de oorspronkelijke kopgroep het welletjes vond en zich liet afzakken, bleven er vijftien renners vooraan. Omdat Quick-Step Floors het tempo er flink in hield, haakten ook Tim Declercq en Boris Vallée af. Met acht kasseienstroken in het vooruitzicht was de voorsprong inmiddels gegroeid tot een dikke minuut. Vooraan bleef het echter niet rustig, want op de kasseienstroken halveerde de groep wederom.

Quick-Step Floors had Terpstra en Gilbert mee, Van der Sande, Gaudin en Kirsch maakten er samen vijf man van. Vanuit het peloton werd dan weer gereageerd met Guillaume Van Keirsbulck als aanstichter van een nieuw, achtervolgend viertal, met Lasse Norman Hansen, Dimitri Claeys en Julien Duval. Hun achterstand op de voorste vijf bleef echter steeds meer dan veertig seconden, het peloton reed al op meer dan een minuut.

Alles volgens plan voor Quick-Step, totdat op iets minder dan zestig kilometer van de meet Gilbert de kopgroep moest verlaten met onduidelijke problemen met de fiets. Na enkele kilometers proberen, moest hij van fiets wisselen, maar hij kon na wat temporiseren van Terpstra terugkeren bij de kop. Met z'n vijven groeide de voorsprong vooraan weer richting de achtervolgers, die op veertig kilometer van de meet bijna werd opgeslokt door het peloton. 

Het peloton en de achtervolgende groep kwam terug bijeen, maar waar de kopgroep rond draaide, daar kwamen er daarachter vooral veel verschillende aanvallen zonder resultaat. Van Keirsbulck, Petit en Bagdonas vormden wel een drietal, maar kwamen ook niet dichter dan een halve minuut. Ze werden bedankt voor de moeite toen Terpstra er vooraan een klap op gaf. Hij kreeg alleen Gilbert en Gaudin nog mee, Van der Sande en Kirsch moesten afhaken met het ingaan van de laatste ronde van 25 kilometer.

In de laatste ronde gingen de twee van Quick-Step Floors om en om. Waar de ook ijzersterke Gaudin Gilbert nog terug wist te pakken, daar was de aanval van Terpstra een stuk krachtiger. Gaudin probeerde ook Terpstra nog terug te halen, met Gilbert in zijn wiel, maar het gat werd langzaamaan steeds groter. Gaudin gaf zich op tien kilometer van de meet definitief over, waardoor de zegetocht voor Terpstra kon beginnen. Na een teleurstellende Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne het perfecte antwoord. 

Uitslag:
1. Niki Terpstra
2. Philippe Gilbert
3. Damien Gaudin
4. Adrien Petit
5. Gediminas Bagdonas
6. Alex Kirsch
7. Benoit Jarrier
8. Nico Denz
9. Frederik Backaert
10. Alexandre Pichot

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven