Like ons!
Terpstra slaat weer toe: Nederlander buffelt ook in De Ronde met overmacht naar zege

De Klassiekers

Terpstra slaat weer toe: Nederlander buffelt ook in De Ronde met overmacht naar zege

Niki Terpstra heeft de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Nederlander reed de laatste kilometers solo richting de finish na een aanval op het juiste moment.

Al vroeg in de ochtend ging het peloton er in de regen vandoor voor 266,5 kilometer koers. Genoeg om naar uit te kijken en dat vonden meer renners. Bijna iedereen wilde meezitten in de kopgroep en dus ontstond er lang geen kopgroep. Haller, A. De Gendt, Goolaerts, Eenkhoorn, Garcia Cortina, Peyskens, Gerts, Turgis, Ligthart, Ganna en Gibbons kregen het na heel veel poging wel voor elkaar.

De kopgroep was gevormd en dus ontstond er een welbekende periode van consolideren. Alleen kon Floris Gerts door ademhalingsproblemen niet langer mee en moest hij later ook opgeven. Op 84 kilometer van de meet werd de kijker voor het eerst weer op het puntje van zijn stoel geschoven na een crash. Lutsenko moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis, onder meer Naesen lag erbij.

De Belg kwam net als veel andere renners echter terug bij het peloton, waar de gang er nog steeds niet echt in zat. Vooraan zorgden de eerste klimmetjes ook voor een schifting: Garcia en Devriendt bleven over, de andere vluchters werden ingerekend. Pas bij de tweede beklimming van de Oude Kwaremont schoot ook het peloton in gang. Enkele favorieten zaten ver van achter, maar niet beslissend.

Dat werd het pas toen Van Baarle, Langeveld en Pedersen besloten door te trekken en een kopgroep van drie ontstond. Reden voor het peloton met alle favorieten om toch eens na te denken over de plannen. Nibali koos de aanval en kreeg Terpstra mee. De Nederlander liet de Italiaan achter en overbrugde in zijn eentje een halve minuut richting de kop. In het peloton werd flink afgestopt, waardoor de favorieten bij elkaar bleven.

Pedersen moest tien tellen toegeven, maar de bedreiging voor Terpstra leek vooral van achter te komen. Sagan en Benoot trokken er flink aan om een achtervolging op touw te zetten, maar de kleppers hielden elkaar in de tang. Sagan werd ingelopen door de groep en Terpstra liep ondertussen uit op Pedersen. De terugkeer van Sagan in het groepje favorieten zorgde er wel voor dat er werd samengewerkt.

Het gat met Terpstra werd echter niet meer kleiner. De Nederlander beunde kilometers lang door, zoals hij dat ook bij de E3 Harelbeke deed. Het resulteerde in zijn tweede klassiekerzege dit seizoen en misschien wel zijn mooiste in zijn carrière. Pedersen knokte zich naar plek twee, Gilbert werd derde.

Uitslag:
1. Niki Terpstra

2. Mads Pedersen
3. Philippe Gilbert
4. Michael Valgren
5. Greg van Avermaet
6. Peter Sagan
7. Jasper Stuyven
8. Tiesj Benoot
9. Wout van Aert
10. Zdenek Stybar

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven