Like ons!
Minutieuze voorbereiding Van der Poel op voorjaar: 'Erger dan een enkelband'

De Klassiekers

Minutieuze voorbereiding Van der Poel op voorjaar: 'Erger dan een enkelband'

Weinig renners zullen zó goed voorbereid hun eerste klassieke seizoen ingaan als Mathieu van der Poel. Die conclusie kunnen we trekken uit een reportage van Het Nieuwsblad, dat de wereldkampioen veldrijden volgt in het Spaanse Benicasim waar hij op stage is. Met behulp van de nieuwste technologieën wordt hij klaargestoomd voor het voorjaar.

Van der Poel wordt de hele dag door gemeten. ’s Nachts draagt hij een polsband, die zijn uren slaap, zijn herstel en hartslag meet. Zijn eten weegt hij de hele dag tot op de gram af. Als hij klaar is met fietsen gaan alle data naar een computer van de ploeg. En tijdens de rit kunnen de ploegleiders álles tot in detail zien op een iPad in de volgwagen. ‘Het is erger dan een enkelband’, zegt ploegleider Christophe Roodhooft.

'Soms rijdt Van der Poel voor zijn plezier een kwartier 55 per uur'

Dagelijks staan er lange trainingstochten op het programma om maar voorbereid te zijn op de afstand van koersen als de Ronde van Vlaanderen. Al houdt Van der Poel zich lang niet altijd aan het plan dat hij rustig aan moet doen en op eenzelfde tempo moet blijven draaien. ‘Soms kan Mathieu puur voor zijn plezier opeens een kwartier aan 55 per uur rijden’, vertelt de ploegleider. Hij accepteert het maar van zijn pupil.

Van der Poel: 'Weet niet wat ik mag verwachten in Ronde van Vlaanderen'

De vraag of deze minutieuze aanpak hem gaat helpen in de finale van de Ronde van Vlaanderen wuift Van der Poel weg. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik weet niet wat ik mag verwachten. Echt niet. Tot dusver is mijn langste wedstrijd ooit het EK, 230 kilometer. De Ronde is 260 kilometer.’ En dus blijft hij maar lange, lange trainingen afwerkingen. ‘Best vervelend, ik moet me er echt op instellen.’ En dat betekent soms ook inhouden en urenlang 220 watt trappen. ‘Maar het moet. Ik heb geleerd dat ik het soms kalmer aan moet doen.’ (Foto: Instagram Van der Poel)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven