Like ons!
Voorbeschouwing etappe 11 Giro d'Italia | Kansen voor puncheurs, winnen voor Scarponi

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 11 Giro d'Italia | Kansen voor puncheurs, winnen voor Scarponi

Wie er ook gaat winnen in de elfde etappe van de Giro, hij zal niet de meeste aandacht krijgen. Woensdag staat namelijk in het teken van één man: de vorig jaar overleden Michele Scarponi. 

Historie
De etappe van Assisi naar Osimo voert door de streek en woonplaats van de oud-Astana-renner en passeert op ongeveer dertig kilometer voor de streep het plaatsje waar de Italiaan vorig jaar om het leven kwam tijdens een trainingsrit; een beladen moment voor veel renners in het peloton.

Behalve de tragische gebeurtenis rond Scarponi, hebben de start- en finishplaats van de etappe ook een positievere historie in de Ronde van Italië. Osimo kwam in de jaren '90 voor het laatst voor in het routeboek toen Moreno Argentin met de armen in de lucht over de streep kwam. Startplaats Assisi was in 2012 de plek waar de inmiddels gestopte Joaquin Rodriguez wist te winnen.

Parcours
De elfde etappe lijkt een ideale dag voor aanvallers en puncheurs te worden. Het parcours is grillig, met twee bergjes van de derde categorie en de finish achter een stuk met twee korte beklimmingen met stijgingspercentages van 16 procent. Opnieuw dus geen etappe waar je de Giro gaat winnen, maar zeker weer een waar er voldoende plekken in de finale zitten om de ronde te verliezen. 

De eerste klim van de dag is een 'moetje'; een klim waar zelfs de sprinters niet echt van wakker zullen liggen met een klein stuk met een maximaal stijgingspercentage van negen procent. De totale klim is acht kilometer lang en staat al na 33 kilometer op het programma. De tweede klim is niet veel anders. Opnieuw een derde categorie die op zijn best enige strijd voor het bergklassement kan opleveren. Het verschil zal gemaakt gaan worden in de laatste vijf kilometer, als er twee venijnige klimmetjes op het programma staan die ideaal zijn voor de type-Valverdes van deze wereld. Na het laatste steile stuk vlakt het parcours iets af en kunnen de puncheurs met een grote motor nog een gaatje slaan in de laatste kilometer voor de finish. O ja, hadden we al gezegd dat er ook kasseien in de laatste kilometers liggen? Daar wist Tom Dumoulin in de Vuelta van 2015 wel raad mee.

Favorieten
Worden het aanvallers of worden het toch de klassementsmannen? Veel gaat afhangen hoe de vermoeidheid gesteld is bij de toppers en welke renners het gaan proberen in de aanval van de dag. Een zekerheidje zal zijn dat Scarponi's voormalige ploeggenoten bij Astana zich van voren zullen laten zien. En gezien het parcours is dit een ideale dag voor mannen als Luis Léon Sanchez, Tanel Kangert en Pello Bilbao, al zal die laatste niet erg veel ruimte krijgen van de andere klassementsmannen. Vlak ook Gianluca Brambilla niet uit. De Italiaan heeft nog weining laten zien deze Giro, maar zal deze finish met plezier tegemoet zien.

Mocht de vlucht van de dag de zege krijgen, dan maken mannen als Laurent Didier, Ruben Plaza en Andrea Vendrame een goede kans op de bloemen. Ook Nederlanders met aanvalslust zijn kansrijk, zoals Maurits Lammertink en misschien ziet Robert Gesink ook een mogelijkheid om zijn benen eens te testen, of lukt het Koen Bouwman dit keer wel. 

TV en tijden
Zoals alle andere dagen van de Giro, is de koers ook vandaag te zien bij Eurosport. De uitzending begint rond 13:15 uur. Mochten de renners het etappeschema respecteren, dan ligt de finish rond kwart over vijf in het verschiet.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven