Like ons!
Yates slaat nieuwe slag met ritzege; Dumoulin bikkelt naar plek twee, Froome verliest weer

Giro d'Italia

Yates slaat nieuwe slag met ritzege; Dumoulin bikkelt naar plek twee, Froome verliest weer

Simon Yates heeft de elfde etappe van de Giro gewonnen. De Brit viel in de smalle straten van de laatste kilometers keihard aan en zag onder meer Chris Froome breken. Tom Dumoulin bleef vier overeind en verloor inclusief bonificaties zes tellen. 

In een kortere rit dan dinsdag begon het peloton zoals het een dag eerder geëindigd was: In een verschroeiend tempo. Vele renners wilden meezitten, maar na een flinke strijd kwamen Luis Leon Sanchez (Astana), Alessandro de Marchi (BMC), Fausto Masnada (Androni), Mirco Maestri (Bardiani) en Alex Turrin (Willier Tristina) bij elkaar. Sanchez en De Marchi waren het eerst gevlogen en wachtten daarna keurig op de rest.

De vijf vooraan namen een voorsprong van maximaal vier minuten, maar zagen het peloton daarna in gang trekken. LottoNL-Jumbo en Lotto Fix ALL namen de leiding voor Enrico Battaglin en Tim Wellens en hielden het verschil steeds tussen de twee en drie minuten. Richting de finale een prima voorsprong voor de koplopers met vele steile muurtjes in aantocht.

De eerste muur ging richting het Filanttrano van de overleden Michele Scarponi. De vele spandoeken en teksten langs de weg maakten al indruk, Sanchez mocht namens Scarponi’s ploeg Astana als eerste boven komen. Het peloton deed op deze eerste muur nog rustig, al zakte het verschil wel onder de twee minuten. De klassementsmannen zaten al attent voorin.

In de finale gingen Zdenek Stybar en Tim Wellens er op de kasseien vandoor, maar hun gat werd nooit groot genoeg op een jagend peloton. Jack Haig dichtte het gat, omdat Yates grootse plannen had. Al op en een na laatste klim ging hij er vandoor en hij sloeg meteen een gat. Dumoulin zat op een gaatje, daar achter Pozzovivo.

Yates hield stand tot de finish, maar zag dat Dumoulin vlak achter hem aan kwam in de smalle straten. Pozzovivo brak en kwam met onder meer Thibaut Pinot over de streep op acht seconden. Fabio Aru toonde wat beterschap en eindigde in de top-10 op twintig seconden. Froome werd opnieuw de grote verliezer met meer dan een halve minuut aan de broek.

Wil jij ook dezelfde etappe fietsen en het Giro gevoel in de benen krijgen? Koop dan racefietsschoenen hier.

Uitslag etappe 11:
1. Simon Yates
2. Tom Dumoulin +0.02
3. Davide Formolo +0.05
4. Alexandre Geniez +0.08
5. Domenico Pozzovivo ''
6. Patrick Konrad ''
7. Thibaut Pinot ''
8. Maximiliam Schachmann +0.11
9. Rohan Dennis +0.18
10. Fabio Aru +0.21

Overige favorieten/Nederlanders:
11. Richard Carapaz +0.26
12. George Bennett ''
15. Miguel Angel Lopez +0.30
17. Sam Oomen +0.33
23. Chris Froome +0.40
26. Wout Poels ''
40. Michael Woods +1.05

Klassement na etappe 11:
1. Simon Yates 37:37:15
2. Tom Dumoulin +0.47
3. Thibaut Pinot +1.04
4. Domenico Pozzovivo +1.18
5. Richard Carapaz +1.56
6. George Bennett +2.09
7. Rohan Dennis +2.36
8. Pello Bilbao +2.54
9. Patrick Konrad +2.55
10. Fabio Aru +3.10

(foto: Team Sunweb)

Benieuwd naar wat een etappewinnaar in de Giro verdiend?

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven