Like ons!
Grove berekeningen wijzen uit: Dumoulin pakt ruim negentig seconden op Yates in tijdrit

Giro d'Italia

Grove berekeningen wijzen uit: Dumoulin pakt ruim negentig seconden op Yates in tijdrit

Tom Dumoulin mag in de komende etappes van de Giro d'Italia tot maximaal anderhalve minuut verliezen op Simon Yates. Die berekening maakte journalist Cillian Kelly. Natuurlijk is het slechts een berekening en kan de realiteit heel anders uitpakken, maar het is een interessante beredenering.

Gezien de vorm van de huidige klassementsrenners lijken Yates en Dumoulin de enige twee kandidaten voor een Giro-eindzege. Het is geen geheim dat Yates de betere klimmer is en Dumoulin de betere tijdrijder. Daarom zal veel afhangen van de tijdrit die volgende week dinsdag op het programma staat.

Kelly legde de tijdritten die Simon Yates en Dumoulin tegen elkaar reden naast elkaar en kwam tot de conclusie dat de Brit in die zeven tijdritten gemiddeld 2.68 seconden per kilometer op Dumoulin verloor. Dat betekent dat de wereldkampioen tijdrijden over iets meer dan 34 kilometer zo’n 92 seconden wint.

Dumoulin heeft een achterstand van 47 seconden op Yates en dat betekent dat hij in de twee bergritten van dit weekend maximaal 40 tot 45 seconden extra prijs mag geven. Lukt dit en de berekeningen kloppen, staat Dumoulin in dat geval dinsdag weer in het roze. De voorsprong die hij dan heeft zal hij nog wel in de laatste week moeten verdedigen, wanneer er drie bergritten op het programma staan.

Maar nogmaals: het is slechts een beredenering. Goede of slechte dagen, mee- of tegenwind, druk, positie in het klassement, weersomstandigheden, valpartijen en niet te vergeten: de dag na de rustdag. Het gaat allemaal meespelen en dan kunnen koude cijfers misschien van tafel worden geveegd.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven