Like ons!
Bennett met oppermachtige sprint naar zege in spectaculaire finale; Van Poppel tweede

Giro d'Italia

Bennett met oppermachtige sprint naar zege in spectaculaire finale; Van Poppel tweede

Sam Bennett heeft de twaalfde etappe van de Giro gewonnen. In een lang rustige etappe ontvlamde het toch in de laatste dertig kilometer. Klassementsmannen vielen zelfs aan, maar Bennett én Danny van Poppel toonden zich in de sprint het sterkst. De Brit won zijn tweede van deze Giro, Van Poppel sprintte naar stek twee.

In een verwachte, rustige rit langs de kust kregen vijf pro-continentale renners de kans om zich te tonen. Marco Frapporti (Androni), Mirco Maestri (Bardiani), Manuel Senni (Bardiani), Jacopo Mosca (Willier) en Eugert Zhupa (Willier) kregen snel de zege en mochten een maximale voorsprong van vier minuten koesteren.

De sprintersploegen hielden echter de controle en dus wisten de vijf vooraan waar ze aan toe waren. Het verschil schommelde tussen de twee en drie minuten en dus was het alleen even naar het puntje van de stoel bij de tussensprints, die naar Frapporti gingen. Het werd pas echt spannend toen het keihard begon te regenen in de finale.

Na een paar natte bochten brak het peloton in stukken en meerdere klassementsrenners misten de slag. Domenico Pozzovivo, Miguel Angel Lopez, George Bennett en Richard Carapaz moesten achtervolgen en hadden de mazzel dat het peloton met de overige favorieten nooit écht hard doorreed. BORA-hansgrohe wilde nog wel omdat ook Elia Viviani achteraan zat, maar het lukte niet.

Toen alle groepen weer bij elkaar kwamen en de koplopers werden gegrepen, sprong Tim Wellens er vandoor. Hij kreeg maximaal twintig seconden en dus wist ook hij in de lastige finale dat het niet genoeg was. Op de klimmetjes in het slot vielen vervolgens zelfs de kleppers aan, met onder meer Carapaz en Rohan Dennis, maar men bleef bij elkaar.

In de afdaling schoot Matej Mohoric weer naar voren, in de achtervolging op de eerder weggesprongen Diego Ulissi en Carlos Betancur. De Sloveen kreeg Betancur mee, Ulissi kon het enorme tempo naar beneden van Mohoric niet volgen. De twee vooraan leken een kans te hebben, maar toen Betancur onbegrijpelijk niet wilde overnemen, kwamen de sprinters er overheen. Bennett ging al op vijfhonderd meter aan, in de wetenschap dat Viviani reeds gelost was, en werd niet meer teruggezien. Van Poppel kwam op vijf fietslengtes als tweede op de streep. 

Uitslag etappe 12:
1. Sam Bennett
2. Danny van Poppel
3. Niccolo Bonifazio
4. Baptiste Planckaert
5. Jurgen Roelandts
6. Michael Morkov
7. Manuel Belletti
8. Clement Venturini
9. Florian Senechal
10. Enrico Battaglin

Klassement na etappe 12:
1. Simon Yates 37:37:15
2. Tom Dumoulin +0.47
3. Thibaut Pinot +1.04
4. Domenico Pozzovivo +1.18
5. Richard Carapaz +1.56
6. George Bennett +2.09
7. Rohan Dennis +2.36
8. Pello Bilbao +2.54
9. Patrick Konrad +2.55
10. Fabio Aru +3.10

Wil je zelf ook deze etappe fietsen? Kies dan je racefiets hier.

Advertentie:
Wat verdiend een etappewinnaar in de Giro?

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven