Like ons!
Voorbeschouwing etappe 16 Giro d'Italia | Pakt Dumoulin laatste roze strohalm in tijdrit?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 16 Giro d'Italia | Pakt Dumoulin laatste roze strohalm in tijdrit?

De tijdrit. Het gaat al dagen, zo niet weken over die dag. Kan Tom Dumoulin zijn roze terugpakken? Kan Tom Dumoulin de Giro dinsdag winnen? Kan Simon Yates het verlies in de race tegen de klok beperken? In de Leiderstrui praat u bij over de kansen van de renners.

Historie
Startplaats Trento (Nederlands: Trente) is een stad in Noord-Italië, die al verschillende wielrenners voortbracht. Leonardo Bertagnolli werd hier geboren, net als Moreno Moser en huidig Trek Segafredo-renner Nicola Conci. Datzelfde geldt voor Rovereto, de finishplaats. Daar kwamen Allessandro, Denis en Thomas Bertolini ter wereld en ook Cesare Benedetti en Andrea Toniatti werden in Rovereto geboren.

Parcours
Over 34,2 kilometer gaat het van Trento naar Rovereto. Een veelal rechttoe rechtaan parcours, dat vooral in het begin vlak is. Het wordt vooral op de grote plaat, met de kop in de wind stoempen naar de finish. Toch zijn er ook wel degelijk hoogtemeters. De eerste vijftien kilometer zijn relatief vlak, maar daarna begint het profiel toch wel meer en meer puistjes te vertonen. Voor de klimmer niet noemenswaardig, maar toch zitten er wat strookjes bij die de benen flink kunnen doen verzuren.

De eerste tijdsmeting is op 12,7 kilometer en de tweede op 25,6 kilometer. Die tweede ligt vlak na het hoogste heuveltje van de dag. Dat klimmetje is 500 meter lang, maar stijgt gedurende de eerste 200 meter wel aan 10%. Daarna vlakt het af, om vlak onder de top nog even 8% te moeten verteren. Voor en na dat heuveltje zijn weinig noemenswaardige klimmen te ontwaren, maar toch gaat het regelmatig vals plat omhoog. Zeker in de finale is dat het geval. Op 500 meter van de eindstreep ligt er zowaar nog een kasseienstrookje.

Favorieten
Tom Dumoulin. Niet geheel verrassend. De Nederlander is de wereldkampioen en de te kloppen man in elke tijdrit. Het licht glooiende parcours met de vele stukken vals plat kunnen hem bovendien aan een voordeel helpen ten opzichte van de wat mindere klimmers. Chris Froome zal hier echter niet veel meer last van hebben dan Dumoulin. Natuurlijk kwakkelt Froome met de vorm, maar daags na de rustdag moeten de benen wel hersteld zijn van de inspanning op de Zoncolan.

Rohan Dennis werd al tweede in de openingstijdrit van deze Giro d’Italia. De Australiër kan goed omhoog en is dan ook de belangrijkste belager van Dumoulin. Datzelfde geldt voor Victor Campenaerts, die de hele Giro heeft toegespitst op de twee tijdritten en in Jeruzalem een paar honderdste langzamer was dan Dennis.

Als we aan Giro-tijdritten denken, denken we niet alleen aan Dumoulin, maar ook aan Jos van Emden, die in 2017 het Nederlandse feest compleet maakte door de afsluitende tijdrit te winnen. Tony Martin’s overwinningen in tijdritten passen bijna niet meer op een telraam, al is het de laatste jaren wat minder. Toch is Der Panzerwagen nooit kansloos in een tijdrit. Over tijdrijders geproken: Ryan Mullen domineert al jaren het Ierse tijdrijden en won dit voorjaar een tijdrit in de Vuelta a San Juan. De Jeruzalem-proloog viel voor hem tegen, maar op dit parcours moet hij beter uit de voeten kunnen.

Luis Leon Sanchez valt nooit weg te denken in een tijdrit. Hard rijden kan Sanchez altijd en overal als het moet. Datzelfde kan gezegd worden van Vasil Kiryienka die al talloze mannen om hun moeder liet roepen als hij zich eens op kop van het peloton posteerde. Jose Goncalves en Alex Dowsett maakten indruk in de openingstijdrit. Wat ze in de tweede kunnen, dat is maar de vraag. Maximilian Schachmann reed in de top tien in Jeruzalem en heeft ook richting Rovereto kansen.

Simon Yates is geen favoriet voor deze tijdrit, maar toch zal hij het meest in de spotlights staan. Kan hij Dumoulin van zich afslaan? Kan Thibaut Pinot de tijdrit van zijn leven rijden? Iemand die geheid tijd gaat verliezen is Domenico Pozzovivo. Het kleine klimmertje zal het verschil in de bergen moeten maken. Belangrijk gegeven: er wordt voor de hele dag regen voorspeld. Een uitglijder is zo gemaakt en het is de vraag wie er risico’s durft en gaat nemen.

TV en tijden
De eerste renner die van start gaat is Giuseppe Fonzi, die om 13:20 vertrekt. Om 16:30 is Simon Yates de laatste. Iets na 17:00 uur weten we de winnaar en de verschillen in de klassementen. Eurosport is er vanaf 13:15 uur live bij. In de Leiderstrui verzorgt vanaf omstreeks 11:30 een liveblog.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven