Like ons!
Viviani profiteert van vroege sprint Van Poppel en pakt zijn vierde ritzege na spektakelstuk

Giro d'Italia

Viviani profiteert van vroege sprint Van Poppel en pakt zijn vierde ritzege na spektakelstuk

Elia Viviani heeft de zeventiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan was de hele dag een twijfelgeval door een enorm spectaculaire eerste honderd kilometer, maar hij zat er in de finale keurig bij. Danny van Poppel zat in zijn wiel, maar koos voor een vroege sprint, waar Viviani dankbaar van profiteerde.

In een korte rit van 155 kilometer was het de hele dag volle bak koers in de Giro. Vanaf de start schoten mannen weg op de eerste tien kilometer in stijgende lijn. Het zorgde voor een grote kopgroep met meerdere grote namen, maar het zou niet de laatste kopgroep zijn. Het peloton bleef de hele dag achtervolgen, omdat er steeds wel een ploeg was die daar belang bij had.

De eerste kopgroep werd teruggehaald, omdat UAE Emirates niemand mee had, daarna miste Trek-Segafredo de slag en vervolgens reed BORA-hansgrohe achter een derde kopgroep aan omdat Viviani werd gelost. De Italiaan keerde telkens terug, waardoor het peloton steeds een andere leider op kop had. 

Pas bij de derde en ogenschijnlijk laatste klim van de dag kwam er dan toch een groepje iets verder weg. Wout Poels en Ben Hermans namen de benen en Luis Leon Sanchez en Alessandro de Marchi kozen na veel aanvalslust eindelijk de goede vlucht. De vier zagen renners aan- en afhaken, maar bleven uiteindelijk een poos bij elkaar. De grootste voorsprong van de dag was ook voor hen; ruim een minuut.

Het peloton had de klimmetjes echter ook verteerd en toen de schade werd opgenomen, bleek dat alle grote sprinters nog aan boord waren. Reden genoeg voor BORA en later ook LottoNL-Jumbo om de achtervolging te leiden. Poels en Hermans hielden het vooraan voor gezien en op twaalf kilometer van de meet werden De Marchi en Sanchez ingerekend. 

Er werd vervolgens nog wel aangevallen, onder meer door Gianluca Brambilla en Maurits Lammertink. De Nederlander kwam nog best ver, maar zag het peloton toch over hem heen denderen. In de plenzende regen was het vervolgens uitkijken, maar toen iedereen heelhuids door de laatste bocht was, konden de sprinters los. Van Poppel zat perfect in het wiel bij Viviani en Bennett zat ver van achter. Toch liet de Nederlander zich verleiden om vroeg aan te gaan, waardoor beide concurrenten hem nog passeerden. Van Poppel werd vierde, omdat ook Niccolo Bonifazio er nog overheen kwam.

Uitslag etappe 17:
1. Elia Viviani
2. Sam Bennett
3. Niccolo Bonifazio
4. Danny van Poppel
5. Jens Debusschere
6. Kristian Sbaragli
7. Jean-Pierre Drücker
8. Sacha Modolo
9. Andrea Vendrame
10. Jose Goncalves

Klassement na etappe 17:
1. Simon Yates 
2. Tom Dumoulin +0.56
3. Domenico Pozzovivo +3.11
4. Chris Froome +3.50
5. Thibaut Pinot +4.19
6. Rohan Dennis +5.04
7. Miguel Angel Lopez +5.37
8. Pello Bilbao +6.02
9. Richard Carapaz +6.07
10. George Bennett +7.01

Kriebels in de benen bij het kijken naar de Giro? Koop hier jouw wielrenfiets!

(foto: Team Sunweb)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven