Like ons!
Voorbeschouwing etappe 18 Giro d'Italia | Alle remmen los op niet al te steile slotklim

Giro d'Italia

Voorbeschouwing etappe 18 Giro d'Italia | Alle remmen los op niet al te steile slotklim

Een dag na het sprintfeest in de zeventiende etappe van de Giro zullen bij veel renners de benen nog zeer doen. Het was van start tot finish koers en op donderdag wordt het weer spannend. Het wordt de eerste van drie bergetappes, met in etappe 18 vooral en alleen een interessante aankomst bergop. Het wordt ongetwijfeld man tegen man tussen de klassementsmannen.

Historie
De etappe vertrekt net na de middag in Abbiategrasso, waar volgens de cijfers nog nooit een Giro-etappe startte. Het zal ook geen al te interessante start worden, want de hele dag zal in het teken staan van de slotklim naar Prato Nevoso. Die klim zat in 2008 al eens in de Tour de France, maar is in de Giro ook vrij nieuw. In 1996 won Pavel Tonkov er, in 2000 Stefano Garzelli. Toevalligerwijs waren zij in die edities ook de eindwinnaars. Het zal de renners weinig uitmaken, die kijken vooral naar de percentages.

Parcours
De etappe gaat donderdag over 196 kilometer, met het zwaartepunt aan het einde. Hoewel het de eerste 130 kilometer niet zo zal voelen, is het parcours daar zo goed als vlak. Er zitten wel drie pukkeltjes op het vals platte wegdek, maar die mogen geen naam hebben. Op 140 kilometer van de meet wordt de top van de eerste klim van de dag bereikt: eentje van vierde categorie richting Novello.

Daarna wordt het vermoedelijk al zenuwachtig, want na een afdaling en dertig kilometer 'vals plat' staat de slotklim van de dag te wachten. De klim naar skioord Prato Nevoso is net geen veertien kilometer lang en heeft een maximaal stijgingspercentage van tien procent. Vooral het middengedeelte is zwaar, want met stukken van vijf procent in het begin en zes procent op het einde zal Maarten Ducrot het een loper noemen. Het is aan de renners om de klim zo zwaar mogelijk te maken.

Favorieten
Je kunt je haast niet voorstellen dat er met één echte col en een peloton vol klassementsmannen een kopgroep wegblijft. Voor hen lijken de etappes op vrijdag en zaterdag logischer. Op donderdag wordt het met z'n allen zo hard mogelijk naar de finish en Simon Yates heeft bewezen dat hij bergop het hardst fietst. De leider van het klassement heeft aangekondigd om verdedigend te gaan rijden, maar kan hij zich bedwingen als alles op een paar kilometer onder de top nog bij elkaar is?

De etappe van donderdag lijkt ook op het lijf geschreven van Tom Dumoulin, al zal de Nederlander vermoedelijk geen meter ruimte krijgen van Yates. Dumoulin houdt van lopers, waar in één tempo naar boven kan. Kan hij misschien verrassen door weg te springen? Een sprintjes met één of twee anderen zou hij ook kunnen winnen. Dat lijkt geen al te gunstig scenario voor Chris Froome, die tijd moet pakken om het podium te halen en dus moet hij aanvallen. Kan hij de anderen lossen, zoals hij dat op de Zoncolan deed? Of gaat hij opnieuw op een loper tijd verliezen, zoals eerder op de Gran Sasso?

Natuurlijk zijn ook springveren als Domenico Pozzovivo, Thibaut Pinot, Miguel Angel Lopez en Richard Carapaz in staat om te verrassen als de rest naar elkaar kijkt. Carapaz won op die manier zelfs al een etappe deze Giro. Pello Bilbao en George Bennett zullen met hun achterstand van respectievelijk zes en zeven minuten hopen op wat ruimte en niet meteen een reactie. In dat geval kunnen ze zomaar naar de zege rijden. 

Tot slot is het kijken naar de gevallen helden van deze Giro en dat zijn vooral Italianen. Davide Formolo staat op tien minuten nog het kortst, maar ook Fabio Aru en Giulio Ciccone rijden nog rond voor een ritzege. Michael Woods en Gianluca Brambilla trokken al in het offensief, maar lijken de benen niet te hebben om te winnen. Sam Oomen en Wout Poels hebben die benen wel, maar krijgen zij de ruimte van hun kopman?

TV en tijden
De etappe start om 12.10 uur en eindigt normaal gesproken weer iets na de klok van vijf. Net als de meeste andere dagen begint de uitzending van Eurosport om 13.15 uur, waardoor we het eerste uur op vlakke wegen niet live zullen meemaken. De Eurosport Player is de plek voor koers zonder reclames.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven