Like ons!
Froome grijpt de macht met monsterontsnapping in de Giro; Dumoulin nog steeds tweede

Giro d'Italia

Froome grijpt de macht met monsterontsnapping in de Giro; Dumoulin nog steeds tweede

Chris Froome heeft de negentiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Op de Col de Finestre (op tachtig kilometer van de meet) viel de Brit al aan, nadat Simon Yates al vroeg moest lossen. Daarna werd het een man tegen man-gevecht met Tom Dumoulin, die in tegenstelling tot Froome wel mannen bij zich had, maar die hielpen hem amper. Froome pakte daardoor naast de rit ook de roze trui.

In de koninginnenrit maakte Team Sky vanaf het begin de beloftes waar. Het had plannen en nadat een renner meesturen in de vlucht niet lukte, ging het hard op kop rijden. Dat zorgde er aan de voet van Finestre al voor dat het peloton flink werd uitgedund. Yates was één van de grootste slachtoffers. De klassementsleider leed donderdag al een nederlaag en stond nu snel geparkeerd.

Team Sky deed er nog een schepje bovenop toen de weg onverhard werd en onder leiding van Kenny Elissonde werd Froome gelanceerd. Toen meerdere klanten uit de top-10 al gelost waren, ging de Brit alleen en hij kreeg niemand mee. Dumoulin, Richard Carapaz, Thibaut Pinot en Miguel Angel Lopez bleven wel bij elkaar, met Sebastian Reichenbach op gepaste afstand.

Op de top van de gruwelijke klim, en tevens het dak van de Giro, werden de enorme verschillen duidelijk. De groep van Dumoulin volgde nog op veertig seconden van Froome, maar een groep met onder meer Domenico Pozzovivo, George Bennett en Davide Formolo kreeg al bijna twee minuten aan de broek. Yates liet het helemaal lopen.

Op de top van de Finestre was er echter nog lang te gaan en dus leek Dumoulin in het voordeel ten opzichte van Froome. De samenwerking met Pinot was goed en de keuze om even op Reichenbach te wachten, leek een goede. In de vallei en op de tussenliggende klim van derde categorie zou de groep in het voordeel moeten zijn, maar Froome liep juist in dat gedeelte ver weg. Dumoulin kreeg weliswaar steun van Reichenbach, maar Pinot, Carapaz en Lopez keken naar elkaar om verschillende redenen.

Het was zodoende man tegen man en Froome was de winnaar van de slechte samenwerking achter hem. Met dik drie minuten begon hij aan de slotklim en die voorsprong gaf hij niet meer uit handen. Dumoulin zat op de limiet en verloor met bonificaties uiteindelijk drie en een halve minuut, Carapaz snelde voor hem naar plek twee. Lopez en Pinot hadden ook profijt van het sparen en pakten nog seconden. In de laatste bergetappe op zaterdag heeft Dumoulin een achterstand van 38 seconden op Froome.

Uitslag etappe 19:
1. Chris Froome
2. Richard Carapaz +3.00
3. Thibaut Pinot +3.07
4. Miguel Angel Lopez +3.12
5. Tom Dumoulin +3.23
6. Sebastian Reichenbach +6.13
7. Davide Formolo +8.22
8. Sam Oomen +8.23
9. Patrick Konrad ''
10. Pello Bilbao ''

Overige favorieten/Nederlanders:
11. Domenico Pozzovivo +8.29
12. George Bennett +8.38
15. Wout Poels +11.09
18. Rohan Dennis +14.38
20. Robert Gesink +15.41

Klassement na etappe 19:
1. Chris Froome
2. Tom Dumoulin +0.40
3. Thibaut Pinot +4.17
4. Miguel Angel Lopez +4.57
5. Richard Carapaz +5.44
6. Domenico Pozzovivo +8.03
7. Pello Bilbao +11.08
8. Patrick Konrad +12.19
9. George Bennett +12.35
10. Sam Oomen +14.18

(foto: Giro)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven