Like ons!
Yates verliest onaantastbaarheid: 'Hij is nu het schaap dat moet vluchten voor de wolven'

Giro d'Italia

Yates verliest onaantastbaarheid: 'Hij is nu het schaap dat moet vluchten voor de wolven'

Dat Simon Yates in anderhalve kilometer tijd 28 seconden verloor was een grote verrassing. Niemand zag het aankomen na zijn dominantie in de afgelopen tweeënhalve week. Maar van zijn ongenaakbaarheid was even geen sprake meer en dat doet pijn, vooral mentaal. De grootste tik was mentaal, schrijft Thijs Zonneveld in zijn column voor het Algemeen Dagblad.

‘Soms voel je het aankomen. Je ziet de haarscheurtjes, voelt de vermoeidheid, ruikt de angst. De onzekerheid en twijfel sluipen naar binnen, heel langzaam. En soms komt het als een zak cement van tien hoog in je nek vallen’, schrijft Zonneveld.

‘Simon Yates had deze Giro in zijn tas. Hij was te goed voor zijn tegenstanders. Hij kon bergop met ze spelen. Hij reed van ze weg alsof het toeristen op een bierfiets waren’, vervolgt Zonneveld. ‘Maar gisteren brak Yates. Zonder waarschuwing, zonder teken van zwakte te hebben gegeven. Binnen een oogopslag gaapte er een oceaan van asfalt tussen zijn voorwiel en het achterwiel van Dumoulin. Hij veranderde van een Ferrari in een boodschappenkarretje met een lam voorwiel.’

En dat heeft de hele Giro op zijn kop gegooid, weet Zonneveld. ‘Yates is zijn onaantastbaarheid kwijt. Wielrennen is niet alleen fysiek, maar ook, zeker bergop, deels mentaal. Je moet kunnen afzien, maar om te winnen moet je jezelf er ook van kunnen overtuigen dat je tegenstanders minimaal zoveel afzien. Je kunt veel meer pijn verdragen als je weet dat het een doel heeft. Yates was zo onaantastbaar dat de rest een joekel van een mentale barrière over moest om hem aan te vallen. Die barrière is geslecht. Hij was de wolf die de schapen slachtte, nu het schaap dat moet vluchten voor de wolven.’ (Foto: BORA-hansgrohe / Bettini Photo)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven