Like ons!
Voorbeschouwing etappe 20 Giro d'Italia | Laatste kans voor Dumoulin, tóch tegen Froome

Giro d'Italia

Voorbeschouwing etappe 20 Giro d'Italia | Laatste kans voor Dumoulin, tóch tegen Froome

Na een spetterende vrijdag belooft het zaterdag nog één keer vuurwerk te worden in de Giro d'Italia. In het klassement kan er nog van alles veranderen, al lijkt Chris Froome stevig in het roze te zitten. De Giro biedt met drie beklimmingen van eerste categorie en een aankomst bergop in ieder geval de perfecte climax. 

Historie
We zullen al vroeg in de ochtend beginnen aan de barre tocht richting de hemel. De vertrekplaats is Susa, een plekje met historie. Jacques Anquetil was er in 1959 de sterkste in een individuele tijdrit. De Fransman won die Giro overigens niet, want Charly Gaul bleek de sterkste na drie weken koers. Anquetil werd er tweede, op gepaste afstand welteverstaan. Hij moest ruim zes minuten toegeven.

Het klapstuk van de twintigste etappe is echter niet Susa, maar de slotklim Cervinia. Vier keer eerder werd er gefinisht op deze klim, voor het laatst in 2015. Fabio Aru was toen de sterkste, dus de Italiaan bewaart er alvast goede herinneringen aan. In 2012 won Andrey Amador en als we iets verder teruggaan, dan staan er met Ivan Gotti (1997) en Aldo Kazianka (1960) nog twee winnaars op de lijst.

Parcours
Voordat we gaan beginnen aan de Cervinia moet er eerst 195 kilometer worden afgelegd. Na de start in Susa krijgen vluchters eerst 126 kilometer de kans om te vertrekken, alvorens er voor het eerst echt geklommen moet worden. De Col Tzecore is van eerste categorie en gaat over zestien kilometer. Het is meteen een pittige klim met weliswaar stroken van 5,6 procent, maar ook gedeeltes van 11,4 procent. Richting de top is het nog steeds tegen 8 procent flink klimmen geblazen.

Na de eerste klim is het uitpuffen tijdens een afdaling van ruim vijftien kilometer. De Col de Saint-Pantaleon is wat minder heftig, maar met 16,5 kilometer wel lang. Er zitten lopende stukjes in om even de beentjes wat rust te geven, maar het slot maakt alles goed met een steil gedeelte van 8,9 procent gemiddeld. Hier kunnen de klassementsmannen al aanvallen, want het is geen meter vlak meer.

Na tien kilometer afdalen is het tijd voor het toetje van deze Giro; de Cervinia. Deze klim van ruim negentien kilometer is onregelmatig, maar goed te doen voor renners die niet houden van al te steile percentages. Maximaal vinden we een stukje van 12 procent, maar er zitten ook stukken vals plat in. Na vier kilometer gaat het voor het eerst serieus omhoog aan 7,2 procent, om vervolgens nog stukken tussen de 6 en 8 procent te krijgen. De laatste twee kilometer zijn zo goed als vlak, daar kan de winnaar zijn handen de lucht in steken en de klassementsleider opgelucht ademhalen.

Favorieten
Het is de laatste kans van deze Giro om nog tijd te pakken, dus zullen veel ploegen van klassementsmannen toch wel plannen hebben. Dat er een man gaat winnen uit de vlucht lijkt dus niet heel aannemelijk, al is er in de eerste 126 kilometer genoeg tijd om bijvoorbeeld een kwartier te pakken. Er zijn ongelofelijk veel mannen die zullen willen uitpakken. Denk in de Nederlandse hoek aan Robert Gesink en Koen Bouwman, maar ook de aanvallers pur sang willen nog één keer iets proberen.

Michael Woods liet zich deze Giro al bewust op achterstand rijden toen een klassement onmogelijk bleek. De pro-continentale ploegen zullen verder nog wat willen, met als voornaamste man Giulio Ciccone. Maar ook Ben Hermans beloofde voor de Giro een etappe. Of trekken Luis Leon Sanchez en Alessandro de Marchi nog één keer samen in het offensief?

Verder lijkt het vooral aan de klassementsmannen als de achterstand bij het ingaan van de spectaculaire finale niet te groot is. Chris Froome en Tom Dumoulin vechten onderling uit wie de Giro wint en Thibaut Pinot en Miguel Angel Lopez strijden om plek drie. Genoeg argumenten om aan te vallen dus. Voor een top-10 klassering zijn nog veel renners in de race en zij zullen ongetwijfeld willen aanvallen. Wat kunnen Domenico Pozzovivo, Richard Carapaz, Pello Bilbao, Patrick Konrad en George Bennett nog? Of maakt Davide Formolo na vrijdag nu de jump richting de top-10?

TV en tijden
De twintigste etappe begint voor de renners al om 10.20 uur en dus is Eurosport er ook iets eerder bij. Gelukkig zijn de eerste 126 kilometer vlak, dan hebben we om 12.30 uur als we live gaan vast nog weinig gemist. De Eurosport Player biedt beelden zonder reclame. De finish wordt rond 16.30 uur verwacht, In de Leiderstrui verzorgt om 08.00 uur het liveblog. (foto: Team Sunweb)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven