Like ons!
Nieve wint solo twintigste etappe in de Giro; dappere Dumoulin rijdt Froome niet meer stuk

Giro d'Italia

Nieve wint solo twintigste etappe in de Giro; dappere Dumoulin rijdt Froome niet meer stuk

Mikel Nieve heeft de twintigste etappe van de Giro gewonnen. De renner van Mitchelton-Scott was overduidelijk de sterkste van een grote kopgroep en dus ging hij op de voorlaatste klim solo. Robert Gesink werd knap tweede. Tom Dumoulin probeerde op de slotklim nog alles om Chris Froome te lossen, maar dat lukte niet meer, waardoor Froome de Giro wint.

Omdat het eerst 126 kilometer vlak fietsen was, was het aanvallen geblazen vanaf de start. Meerdere renners wilden mee zitten voor hun laatste kans op dagsucces en dus slopen ook meerdere Nederlanders mee. Robert Gesink, Koen Bouwman, Bert-Jan Lindeman en Maurits Lammertink sprongen mee in een grote groep van 28 man. Elia Viviani sprong mee voor de tussensprints en met succes.

Omdat het tempo hoog lag, lagen we al snel op het snelst denkbare schema en daar zouden we niet meer onder duiken. Op zo’n vijf minuten volgde het peloton op de eerste klim van de dag met Astana dat de druk opvoerde voor Lopez op Richard Carapaz. Vooraan reden Bouwman en Roman Kreuziger voor hun ploegmaats Gesink en Nieve. Dat was een goede keuze, want de kopgroep werd flink uitgedund. In het peloton moest Simon Yates ondertussen al lossen.

In de kopgroep had Matej Mohoric op de voorlaatste klim wat over, maar toen de Sloveen werd ingelopen was het tijd voor Nieve. De Spanjaard kreeg nog wel wat mannen mee, maar Felix Grossschartner moest als laatste lossen. Nieve sloeg daarna een flink gat op de concurrentie, die allemaal hun klimmetjes anders indeelden. In het peloton moest Thibaut Pinot het peloton laten gaan en de Fransman stond meteen geparkeerd. Goed nieuws voor het al jagende Astana, dat nu met Lopez een podiumplek in handen had.

Met Nieve op kop en het peloton op negen minuten veranderde er weinig in de verschillen, totdat de laatste klim begon. Na een vlakke aanloop haalde Dumoulin alles uit de kast om Froome te lossen, maar de Nederlander kwam niet verder dan een klein gaatje. Op drie kilometer van de meet ging Dumoulin nog één keer, alvorens al zijn hoop op meer door een aanval van Froome de kop in werd gedrukt.

Froome was vertrokken met Carapaz en Lopez en zij kregen Davide Formolo en Domenico Pozzovivo bij zich. Dumoulin fietste op tempo naar de finish in de wetenschap dat zijn voorsprong op nummer drie Lopez groot genoeg was en kwam zelfs nog terug. Het was uiteindelijk een achterhoedegevecht, want de posities waren overduidelijk verdeeld. Tijd voor Nieve vooraan om de handen de lucht in te gooien na een prachtige solo. Gesink werd dankzij een prachtige slotklim nog beloond met plek twee in de rit. In de groep favorieten kwamen Carapaz en Lopez gezamenlijk over de streep, Froome, Dumoulin en ook Wout Poels en Sam Oomen volgden op gepaste afstand. (foto: Team Sunweb)

Uitslag etappe 20:
1. Mikel Nieve
2. Robert Gesink +2.17
3. Felix Grossschartner +2.42
4. Giulio Ciccone +3.45
5. Gianluca Brambilla +5.23
6. Wout Poels +6.03
7. Chris Froome ''
8. Davide Formolo ''
9. Domenico Pozzovivo ''
10. Richard Carapaz ''

Overige favorieten/Nederlanders:
11. Sam Oomen +6.03
12. Miguel Angel Lopez ''
13. Tom Dumoulin +6.09
14. George Bennett +6.45
15. Patrick Konrad ''
16. Pello Bilbao ''

Klassement na etappe 20:
1. Chris Froome
2. Tom Dumoulin +0.46
3. Miguel Angel Lopez +4.57
4. Richard Carapaz +5.44
5. Domenico Pozzovivo +8.03
6. Pello Bilbao +11.50
7. Patrick Konrad +13.01
8. George Bennett +13.17
9. Sam Oomen +14.18
10. Davide Formolo +15.16

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven