Like ons!
'Gladiator' Ten Dam trots: 'Tom is de enige die drie weken op niveau is gebleven'

Giro d'Italia

'Gladiator' Ten Dam trots: 'Tom is de enige die drie weken op niveau is gebleven'

Laurens ten Dam heeft drie weken lang hard gewerkt om Tom Dumoulin in het roze te krijgen. Dat lukte niet, maar achteraf is de Nederlander toch tevreden met de tweede en negende plaats van Dumoulin en Sam Oomen. Wel is hij onder de indruk van de prestaties van zijn kopman.

‘We hebben gevochten tot in Rome, zoals afgesproken. Als er dan tweede en negende uitkomt kun je niet meer dan tevreden zijn’, zegt Ten Dam bij de NOS. ‘Als er een beter is met een vooroorlogse race, dan moet je dat accepteren. Ik vond het wel grappig: Yates zou de Giro gaan winnen, maar als je nu de krant van vorige week leest, lach je je broek aan flarden. Je ziet maar wat er in zo’n derde week kan gebeuren.’

Dat bleek wel, toen het op de Finestre ‘misging’ voor Dumoulin. ‘Achteraf had Tom beter door kunnen rijden, maar toen was het een logische beslissing’, vindt Ten Dam. ‘Als hij Nibali in plaats van Reichenbach bij zich had gehad in de afdaling, rijden ze wel het gat dicht bij wijze van spreken. Hij had het niveau. Tom is de enige klassementsman die drie weken op niveau is gebleven, want Froome heeft in het begin steken laten vallen. Het is een moeilijke ronde geweest als titelverdediger, hij heeft een klotevoorjaar gehad. Dit bevestigt dat hij een hele grote is en bijna op gelijke hoogte staat met Froome’, aldus de ervaren rot.

En niet alleen fysiek is Dumoulin erop vooruit gegaan, meent Ten Dam. ‘Wat denk je dat er vorig jaar na zijn zege op hem is afgekomen? De maandag nadat hij won, kon hij zijn huis niet in. Ik kreeg een berichtje: ‘ja, ik zit ondergedoken bij Bennie Ceulen’, onze persman. Met die aandacht heeft hij leren omgaan en daar gaat hij nu ontspannen mee om. Het is een volwassen sporter hoor.’

Het was strijden tot in Rome en bijna was het ook nog strijden in Rome. De koers werd uiteindelijk geneutraliseerd voor het klassement, vanwege het gevaar. ‘We reden langs het Colosseum en ik zei al in het peloton: ik voel me net een gladiator. Of je wint of je gaat dood. Het was zó gevaarlijk met steentjes, keitjes en bidonnen die alle kanten op vlogen. Dat klassementsmannen nog moeten wringen voor hun plekje waar ze drie weken voor gevochten hebben, dat is gewoon lullig, dus ik denk dat we een goede oplossing hebben. De sprinters hebben hier hun leven gewaagd.’ (Foto: Team Sunweb)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven