Like ons!
Zakarin pakt rit- en tijdwinst in Giro; Movistar dankt ruziënde Nibali en Roglic

Giro d'Italia

Zakarin pakt rit- en tijdwinst in Giro; Movistar dankt ruziënde Nibali en Roglic

Ilnur Zakarin heeft de dertiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Na een schitterende strijd, met Bauke Mollema de hele dag in de kopgroep, was hij de sterkste op de steile slotklim. In het klassement deden Mikel Landa en Richard Carapaz heel goede zaken richting Primoz Roglic, terwijl Simon Yates erdoor zakte.

Net als een dag eerder ging het vanaf de start hard. In een grote kopgroep zaten mooie namen: Andrey Amador, Hector Carretero, Jose Joaquin Rojas (Movistar), Tony Gallopin, Alexis Vuillermoz (AG2R), Mattia Cattaneo, Fausto Masnada (Androni), Dario Cataldo, Ion Izagirre, Andrey Zeits (Astana), Antonio Nibali, Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Davide Formolo (BORA-hansgrohe), Victor de la Parte (CCC), Joe Dombrowski (EF), Krists Neilands, Ruben Plaza (Israel Cycling Academy), Chris Juul-Jensen, Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Eddie Dunbar, Tao Geoghegan Hart (INEOS), Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma), Ilnur Zakarin (Katusha), Bauke Mollema, Gianluca Brambilla, Giulio Ciccone en Nicola Conci (Trek-Segafredo). Thomas De Gendt (Lotto Soudal) zat erbij, maar moest door materiaalpech afhaken.

Geoghegan Hart valt op Colle del Lys, Jungels lost op tweede klim

De grote groep, met Mollema als best geklasseerde renner, kreeg bijna drie minuten voorsprong. Het peloton gaf niet meer ruimte, met naast de Nederlander ook nog gevaarlijke klanten als Formolo en Zakarin vooraan. Team Jumbo-Visma onderhield het tempo, ook op de eerste klim van de dag; de Colle del Lys. In de afdaling van die klim ging Geoghegan Hart onderuit, alvorens hij meteen opgaf. In de vallei zakte de voorsprong van de kopgroep naar onder de twee minuten, tot de voet van de steile Pian del Lupo in zicht kwam.

Brambilla gaf de hele klim gas voor Mollema, waardoor veel renners uit de voorste groep moesten lossen. Het gat naar het peloton steeg tot 2.30, totdat Pello Bilbao op 65 kilometer van het einde het tempo verhoogde voor Miguel Angel Lopez. Slechts elf renners konden mee met de twee van Astana, onder meer Bob Jungels en roze truidrager Jan Polanc moesten laten gaan. Op de top van de tweede klim van de dag had de uitgedunde kopgroep slechts een minuut over op het groepje favorieten. De groep met Jungels en Polanc gaf daar al anderhalve minuut toe.

Masnada zorgt voor kopgroep, peloton dikt aan richting slotklim

Het hele veld schoof ondanks de grote verschillen in de afdaling richting de slotklim weer in elkaar. De groep met Jungels daalde hard en sloot op veertig kilometer van de meet aan bij de andere favorieten. De kopgroep met Mollema hield slechts een halve minuut over, al steeg deze voorsprong weer iets richting de voet van de klim. Officieel startte deze op twintig kilometer van het einde, maar door de oplopende meters kwam de groep favorieten al dichtbij de kop.

Richting de slotklim was het Masnada die de knuppel in het hoenderhok gooide. Hij versnelde flink en kreeg Dombrowski, Ciccone, Izagirre en Carretero mee. Toen Brambilla bij de achtervolgers liet lopen, waren het Zakarin, Mollema, Formolo, Nieve en Amador die naar de vijf leiders toe vlogen. In het peloton was het na een strakke achtervolging plots even rustig, waardoor het verschil met de kop 2.23 bedroeg. Pas toen Vincenzo Nibali zijn ploeg op kop zette, kwam het aangedikte peloton weer dichterbij.

Landa valt aan, Yates lost, Lopez met pech

Even leek de kopgroep van vier (waar Mollema, Ciccone, Zakarin en Nieve overbleven) voor de winst te gaan strijden, maar toen ging Landa aan. De stoot van de Spanjaard zorgde ervoor dat Simon Yates overboord ging. Ook Primoz Roglic had het moeilijk, maar hij kon op eigen tempo in een groepje met Vincenzo Nibali, Pavel Sivakov, Richard Carapaz en Rafal Majka komen. Landa kreeg verschillende ploegmaats van voren terug gewapperd, waardoor hij snel afstand nam van de rest. Miguel Angel Lopez zat ook bij Nibali en Roglic, maar hij reed lek en kwam daardoor in een groepje met Yates terecht.

Na een stuk vals plat gingen de laatste zeven kilometers steil omhoog. De vier koplopers met Mollema hadden anderhalve minuut op Landa, terwijl die weer slechts een gaatje van twintig tellen had op de groep Roglic. Yates en Lopez reden dik een halve minuut achter Roglic en consorten. Lang lieten alle kopmannen in diverse groepjes het werk door hun knechten opknappen. Alleen Landa ging alleen met nog zes kilometer voor de wielen.

Zakarin voor ritwinst, Nibali pokert bij Roglic

Vooraan was het gedaan met Ciccone, die lang kopwerk had gedaan. In plaats van Mollema was het echter Zakarin die aanviel en alleen weg reed. Nieve kwam er niet bij, net als Mollema. Bij de favorieten was het ondertussen Majka die versnelde en toen Nibali zag dat Roglic louter in het wiel mee wilde, besloot de Italiaan in het wiel van Roglic te gaan zitten. Carapaz en Majka profiteerden en sloegen een gaatje. Landa reed daarvoor (maar nog steeds een minuutje achter de kop) ook verder weg.

Met nog anderhalve kilometer voor de wielen reed Zakarin solo naar de meet, daarachter reed Landa de zwoegende Mollema voorbij. Omdat Nibali en Roglic bleven ruziën over de rolverdeling pakte Landa al twee minuten terug op de Sloveen. Zakarin deed met zijn ritwinst ook goede zaken voor het klassement. Majka en Carapaz pakten tijd terug, terwijl Yates en Lopez juist tijd verloren. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 13 Giro d'Italia

1. Ilnur Zakarin
2. Mikel Nieve +0.35
3. Mikel Landa +1.20
4. Richard Carapaz +1.38
5. Bauke Mollema +1.45
6. Rafal Majka +2.06
7. Primoz Roglic +2.57
8. Vincenzo Nibali ''
9. Pavel Sivakov +3.34
10. Davide Formolo +3.50

Klassement na etappe 13 Giro d'Italia

1. Jan Polanc
2. Primoz Roglic +2.25
3. Ilnur Zakarin +2.56
4. Bauke Mollema +3.06
5. Vincenzo Nibali +4.09
6. Richard Carapaz +4.22
7. Rafal Majka +4.28
8. Mikel Landa +5.08
9. Pavel Sivakov +7.13
10. Miguel Angel Lopez +7.48

Bekijk alle klassementen.

Lees hier het liveblog van etappe 13 terug!

Let op! Het kan even duren voor het liveblog geladen is!

 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven