Like ons!
Gespot op Strava: Van Baarle warmt zijn diesel langzaam op in heuvels van Monaco

IDL-producties

Gespot op Strava: Van Baarle warmt zijn diesel langzaam op in heuvels van Monaco

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Dylan van Baarle, die na zijn crash in de Vuelta weer op de fiets zit.

Droefenis en geluk lagen in de twaalfde etappe van de Ronde van Spanje nog nooit zo dichtbij elkaar. Van Baarle leek op weg naar ritwinst in een grote ronde, maar de smalle wegen gooiden op alle mogelijke manieren roet in het eten. Alexandre Geniez kon dankzij de smalle straat bergop Van Baarle achter zich houden en tot overmaat van ramp viel de Nederlander na de meet over een man van de organisatie heen. Hij stapte een dag later nog wel op, maar al snel bleek: Einde seizoen door een breukje in het bekken.

Strava-gegevens Van Baarle: Kilometers vreten in Frankrijk

'Back on the bike', lazen we op 10 oktober op de Instagram-pagina van Van Baarle. De Nederlander, die mooi een paar weken de tijd kon nemen om bij te komen van zijn eerste jaar bij Team Sky, stapte op zijn balkon op de fiets, waarmee er een streep kon onder zijn blessureleed. Op Strava lang nog geen uploads, totdat we op 30 oktober plots een trainingsrit van maar liefst 110 kilometer zien langskomen. Dylan heeft overduidelijk niet stilgezeten na zijn rentree op de fiets.

In Monaco (Zuid-Frankrijk), waar de trainingsbasis van Team Sky zich bevindt en waar Van Baarle sinds kort woont, reed de hardrijder in zes dagen tijd 385 kilometer op de teller, verdeeld over vier ritten. Het was voor de 26-jarige Voorburger wel even wennen. Werkte hij vorig jaar zijn eerste kilometers voor het nieuwe jaar nog af in 'zijn' Veenendaal, nu was het aanpoten. 'Ik mis de vlakke weg van Veenendaal wel', zegt hij grappend in de reacties van één van zijn ritten.


Van Baarle vlak na zijn crash in de Vuelta. 

Strava-gegevens Van Baarle: Rustig opbouwen

We kunnen weinig zeggen over de intensiteit van de trainingen van Van Baarle. Gezien zijn hartslag en snelheid in de vier trainingsritten reed hij zichzelf zeker niet over de kop. Niet zo gek ook, zo aan de start van een nieuw seizoen, met een blessure achter de rug. Wat vooral opvalt zijn de enorme hoeveelheid hoogtemeters. 7.862 hoogtemeters, gepropt in 385 kilometers, dat is niet niks. We begrijpen ook meteen zijn opmerking over het vlakke Veenendaal wat beter.

Een verrassing is het niet dat Team Sky het liefst heeft dat hun renners hard omhoog kunnen rijden; vraag dat maar aan onder meer Vasil Kiryienka en Jonathan Castroviejo. Thijs Zonneveld stelde in een podcast zelfs al eens dat Van Baarle bij Sky zomaar de nieuwe Kiryienka kan worden; een hardrijder met inhoud die zijn ballen eraf draait voor anderen.

Zo ver gaan wij nog niet. De heuvels bij Monaco zijn vooral lekker om snel weer wat inhoud te kweken. De speciale trainingen richting de klassiekers zullen vast later nog komen, toch? Het vermogen dat Van Baarle trapt, geschat door Strava, zien we in ieder geval enigszins stijgen, de snelheden gaan wat meer de lucht in, maar het is uiteraard nog niet de Van Baarle die in augustus in bloedvorm was. Wie in die periode in zijn profiel kijkt ziet een gemiddeld vermogen van tegen de 300 watt tijdens een training.


Van Baarle in juli versus Van Baarle in oktober

Lekker met hartslagje 145 een col op hobbelen, het zal even wennen zijn voor Van Baarle, die het abrupte einde van zijn wielerjaar 2018 ongetwijfeld zal voelen in de benen. Toch kunnen we aan de KOM-metjes van Strava zien dat Van Baarle nog steeds power in de benen heeft. In het lijstje persoonlijke records op bepaalde stukken van de route stuiten we op een KOM van 5,88 kilometer tegen gemiddeld 3 procent. Van Baarle knalt er in 11 minuten en 29 seconden doorheen. Gemiddeld vermogen? 341 watt, geschat door Strava.

Het is ook wel meteen een stukje waar de hartslag van Van Baarle de lucht in vliegt, maar de Nederlander is zichzelf in Zuid-Frankrijk in ieder geval al lekker aan het pijnigen richting 2019. Want ook een onoplettende organisator van de Vuelta krijgt de Nederlander er niet onder. Opdat zijn diesel-motor snel weer op volle toeren draait! (foto: Team Sky)


De KOM van 5,88 kilometer. Van Baarle op elf; enorm vermogen, maar ook een hogere hartslag

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven