Like ons!
Dinsdag Veldritdag | Van der Poel wederom dominant; Betsema over 'Good cock'

IDL-producties

Dinsdag Veldritdag | Van der Poel wederom dominant; Betsema over 'Good cock'

Het eerste gedeelte van het veldritseizoen zit erop. Mathieu van der Poel en Wout van Aert gaan nu op stage, met de wegcampagne in het achterhoofd. Wij blikken terug op de crossen van Wachtebeke en Koksijde, en zullen ook vooruitkijken naar het komende weekend.

Van Aert vs Van der Poel

Wederom geen duel tussen de twee matadoren. De Ambiancecross afgelopen zaterdag begon nog verrassend. Van der Poel viel door een sprong over de balkjes, terwijl hij bekend staat om zijn techniek. Bij de sprong werd hij opgehouden door Van Aert, waardoor de Nederlander in de remmen moest. Het bleek niet uit te maken voor de uitslag. Van der Poel won 'gewoon solo', maar Van Aert werd derde achter Michael Vanthourenhout.

In Koksijde stond zondag een wereldbekerwedstrijd op het programma. Van der Poel kwam, zag en overwon. Na vier minuten reed hij weg, terwijl Van Aert het lastig had in de beginfase. De Belg kwam er in het tweede halfuur beter aan te pas, en reed in de slotfase soms zelfs harder dan Van der Poel. Spannend werd het echter niet meer.

In de media

Van der Poel kwam vooral in het nieuws over de wegcampagne. Op zijn planning staat een aantal klassiekers, waaronder de E3 BinckBank Classic en Gent-Wevelgem. Mogelijk komen daar de kassei-monumenten nog bij. Ook de Amstel Gold Race zou geïnteresseerd zijn. Van der Poels ambities lijken op dit moment echter groter in het mountainbiken.

Daarnaast werd er verder gespeculeerd over de ploegkeuze van Van Aert. Hij kan komend seizoen uitkomen voor Jumbo, maar de gesprekken moeten nog wel worden gevoerd. Van Aert keek tevens vooruit op de stage die hij komende weken heeft. 'Lange ritten zijn belangrijk voor de rest van de winter, maar ook om het komende voorjaar goed door te komen. We moeten dit doen om onze basisconditie op peil te houden.'

Opvallend was de move van trainer Kristof De Kegel. De oud-coach van Van Aerts oude ploeg stapte over naar Corendon-Circus van Van der Poel. De Kegel is op de hoogte van de fysieke waarden van Van Aert en kan die dus nu bij de concurrentie brengen. Daarnaast kwam er nog een merkwaardig bericht van de organisatie van de veldrit in Mol, die kampt met een matig deelnemersveld. Michael Vanthourenhout kreeg nog een sneer na: 'Hij zal wel ziek worden in Spanje, zeker, en een ziektebriefje sturen?'

Wat we daarnaast nog moeten meegeven is het compliment van Denise Betsema, die knap won in Wachtebeke en Koksijde. Haar man is een goede...

Programma komende week

Veel toprenners zijn op trainingskamp deze week, waardoor de beide crossen komend weekend het moeten doen zonder in ieder geval Van der Poel en Van Aert. De subtoppers moeten het gaan maken in de Vlaamse crossen van Hasselt, zaterdags, en Mol, zondags. Op de voorlopige starlijsten staan wel Tim Merlier, Eli Iserbyt, Tom Meeusen, Kevin Pauwels, Corné van Kessel en David van der Poel. Dit kan nog wel veranderen gezien de eerdere opmerkingen van de Molse organisatie.

Uitdager van de week

De afgelopen weken werd er veel gezegd over de saaiheid van de cross. Van der Poel zou te dominant zijn geweest. In dat perspectief is komend weekend wel interessant te noemen. Wie er wint is nog totaal onduidelijk, wie er staat moet eerst nog maar blijken. Spannend kan het dus wel worden, ook al missen er wel renners die we anders wel zien.

Veldrijden op tv

Zaterdag kunt u kijken naar de Soudal Classic in Hasselt. In België is de heren- en de dameskoers, vanaf omstreeks 13.40 te zien bij Telenet Play Sports. In Nederland is de herencross vanaf 15.00 op Ziggo Sport Extra. De wedstrijd in Mol is ook op Telenet Play Sports te zien.

Jasper den Boon (Mail: jasper@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jasperdenboon)

(Foto: Jeroen Ooms / In de Leiderstrui)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven