Like ons!
WorldTour op rapport: Sunweb heeft goud in handen met Dumoulin en jong talent

IDL-producties

WorldTour op rapport: Sunweb heeft goud in handen met Dumoulin en jong talent

Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: Team Sunweb
Overwinningen: 14 (Waarvan 8 in WorldTour)
Veelvraat: Michael Matthews (4)
Nederlanders: Tom Dumoulin (2), Roy Curvers, Cees Bol, Nils Eekhoff, Lennard Hofstede, Wilco Kelderman, Sam Oomen, Tom Stamsnijder, Laurens ten Dam, Mike Teunissen, Martijn Tusveld

Index In de Leiderstrui: 7,9
Toelichting: Het jaar 2018 was voor Team Sunweb vooral het jaar van de eye-opener. Tom Dumoulin kan nog veel meer dan gedacht, Wilco Kelderman kan zonder voorbereiding lang mee en de ontwikkeling van Sam Oomen gaat hard. Een 7,9 lijkt dan ook een cijfer voor de potentie en de goede prestaties in de grote rondes. Marijn van den Berge is met een 8,5 het meest gul: 'Ze doen het goed en hebben veel leuke dingen laten zien', luidt de verklaring. Er valt drie keer een 7,5. Kasper Hermans legt het duidelijk uit: 'Het was een ploeg in functie van een paar kopmannen die het waarmaken. De erelijst is dit jaar niet zo heel groot, maar de overwinningen zijn allemaal heel fraai. En die grote podiumplekken van Dumoulin zullen we ook maar tellen.'

De mooiste zege
Na een dramatisch voorjaar was de grote vraag bij de start van de Giro d'Italia: Hoe goed is Dumoulin? Alle concurrenten roken hun kansen, maar werden in Jeruzalem meteen met de neus op de feiten gedrukt. Dumoulin was meer dan in orde na een periode van hard trainen en rust aan de kop. Hij stoof over het parcours van slechts 9,7 kilometer en zette de meeste concurrenten meteen al op meer dan een halve minuut. De overmacht waarmee hij won en de enorme blijdschap na afloop maakte deze toch wel de mooiste. Het roze hing nu alweer om zijn schouders.

Lees verder onder de foto!

De grootste overwinning
Ook de grootste zege kwam op het conto van de grote ster van de ploeg. Wederom was het een race tegen de klok, maar dit keer onder compleet andere omstandigheden. Dumoulin stond bij het ingaan van de tijdrit in etappe 20 op de tweede plaats in het klassement. Geraint Thomas aanvallen leek onmogelijk, maar achter hem wilden Primoz Roglic en Chris Froome wel het één en ander bewerkstelligen.

Dumoulin perste het allerlaatste beetje energie uit zijn lichaam en al snel was duidelijk: Froome en Roglic waren gezien. Thomas leek er met de dagzege vandoor te gaan, maar in de laatste fase veranderde alles. Thomas nam geen risico meer en verloor tijd, Dumoulin bleek een beter eindschot te hebben dan Froome. De Brit vierde zijn zege al toen hij zag dat de Nederlander één tel onder zijn tijd dook. De tweede plek in Parijs was binnen, maar die kreeg door deze magische zege een gouden randje.

Lees verder onder de video!

De verrassing
Hij reed een bleek voorjaar, maar in de Ronde van Zwitserland stond hij er opeens en verdween hij niet meer van het podium. De pas 24-jarige Søren Kragh Andersen won een etappe in Zwitserland en werd tweede in de afsluitende tijdrit. Hij was klaar voor de Tour de France en hoe! In Frankrijk ontpopte hij zich bij afwezigheid van Wilco Kelderman als de superknecht van Dumoulin. Hij sprintte heuvelop mee met de grote heren en toonde meermaals zijn daalkunsten.

In etappe 11 leverde hij met Dumoulin in het wiel zelfs oorlog in de finale op. Kragh Andersen ging als een raket tekeer en nam zijn kopman mee. Dumoulin hield op de slotklim lang stand, maar zag de rest toch nog naderen. Kragh Andersen plakte er na de Tour doodleuk een zevende plaats in de BinckBank Tour achteraan en de ultieme beloning voor een prachtige zomer kwam in Frankrijk. Met een machtige solo won hij Parijs-Tours, voor hardrijder Niki Terpstra.

De tegenvaller
Phil Bauhaus staat al jaren te boek als een talentvolle sprinter en na zijn ritzege in de Dauphiné van 2017 hielden we allemaal rekening met meer in 2018. Zover kwam het helaas nooit. Bauhaus sprintte de elite er eenmaal uit in de Abu Dhabi Tour, maar daarna viel het toch een beetje tegen. In veel eendagswedstrijden volgde een DNF en in de sprintkansen waarin hij er wel bij zat, kwam hij na Abu Dhabi nooit meer verder dan een vierde plaats. Misschien had het één met het ander te maken, maar dat hij kiest voor een toekomst bij Bahrain-Merida is voor alle partijen misschien wel het beste.

Lees verder onder de foto!

Algeheel oordeel
Veertien overwinningen, daarmee sta je zeker niet in de top van het klassement als het gaat om de WorldTour. Gek genoeg zal men bij Team Sunweb toch met een tevreden gevoel terugkijken op het jaar. Dumoulin kleurde de lente en zomer met tweede plaatsen in de Giro en de Tour en Kelderman reed met een belabberde voorbereiding uiteindelijk knap top-10 in de Vuelta. In de grote rondes gaf de ploeg zodoende steeds weer thuis.

Het klassieke voorjaar was misschien iets minder geslaagd, al toonde Mike Teunissen  (foto hierboven) met een tweede plaats in Dwars door Vlaanderen wel zijn potentie. Team Sunweb zal er niet van kunnen genieten, aangezien de Nederlander terugkeert naar LottoNL-Jumbo. 

Perspectief voor 2019
Omdat naast Teunissen ook Bauhaus vertrekt, zullen de ogen meer dan ooit gericht zijn op het rondewerk. Met Nicolas Roche, Jan Bakelants en Robert Power kocht het team ook vooral in met het oog op de rondes van drie weken. In 2019 wil het sowieso een grote ronde winnen en waarschijnlijk een gooi doen naar de Tour de France met Dumoulin. Daar moet alles voor wijken, onder meer het sprintersgilde. Alleen Michael Matthews en Max Walscheid blijven over, met Cees Bol als coming man. 

De vraag is vooral in hoeverre Team Sunweb op Dumoulin bouwt. Wat doet het met de andere grote rondes? Hoeveel kansen krijgen de andere renners? 'Ze leunen mijns inzien nog wel te veel op Dumoulin. Ik heb goede hoop dat ze met Oomen en Kelderman hun kansen de komende jaren spreiden', spreekt redacteur Marijn van den Berge uit. Als ze alle drie gezond blijven, kunnen we alleen maar stellen dat Team Sunweb met hen goud in handen heeft. Louis Vervaeke, Kragh Andersen en de jonge Australiërs Michael Storer, Jai Hindley en Chris Hamilton kunnen bovendien van grote waarde worden. (foto's: Team Sunweb/Cor Vos)

Lees ook het rapport van:
BORA-hansgrohe (7.6)
Dimension Data (4.1)
Quick-Step Floors (9.4)
Katusha (3.0)
Team Sky (8.9)
EF Education First-Drapac (4.8)
Mitchelton-Scott (8.0)
BMC (6.1)
Groupama-FDJ (6.7)
Lotto Soudal (6.3)
Trek-Segafredo (6.0)
Astana (7.6)
UAE Emirates (5.4)
Bahrain-Merida (6.6)
AG2R (5.6)
Movistar (6,8)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven