Like ons!
WorldTour op rapport: 2019 lijkt een jaar vol mogelijkheden voor Team Jumbo

IDL-producties

WorldTour op rapport: 2019 lijkt een jaar vol mogelijkheden voor Team Jumbo

Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: LottoNL-Jumbo
Overwinningen: 33 (waarvan 10 in de WorldTour)
Veelvraat: Dylan Groenewegen (14)
Nederlanders: Danny van Poppel (3), Pascal Eenkhoorn (2), Lars Boom, Koen Bouwman, Stef Clement, Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Tom Leezer, Bert-Jan Lindeman, Daan Olivier, Timo Roosen, Bram Tankink, Antwan Tolhoek en Jos van Emden (allen 0)

Index In de Leiderstrui: 8,4
Toelichting: Zes van de zeven redactieleden die hun mening gaven, geven het jaar van LottoNL-Jumbo een 8,5 of nog iets hoger. Alleen Mathijs Stel (6,5) zit daar ruim onder. Hij had wel lovende woorden voor de Tour van LottoNL-Jumbo: ‘Totaalwielrennen? Ietwat overdreven. Uitmuntend gepiekt naar de Tour, maar in de rest van het jaar waren ze bijkans onzichtbaar.' De mening van Stel wordt niet gedeeld door de rest van de redactie. Victor-Jan Vanparijs (8,5) vindt weinig kritiekpunten op het jaar van de ploeg. ‘Met iets beperktere middelen dan de gemiddelde topploeg toch zulke resultaten neerzetten, is knap. Het hele jaar door aanwezig, met overwinningen in eendagswedstrijden, etappekoersen én de ontdekking van nieuwe talenten als Sepp Kuss en Antwan Tolhoek.’ Marijn van den Berge (9) geeft de ploeg het hoogste cijfer. ‘Voor mij dé ploeg van het seizoen. Dat klinkt misschien wat chauvinistisch, maar ze zijn echt enorm goed bezig met de ‘marginal gains’. Dat betaalt zich ook uit. Van een bang vogeltje is de ploeg een winnende machine geworden op alle vlakken, die ook nog eens prachtige koers laat zien.’

De mooiste zege
Het kwartje wilde maar niet goed vallen in de eerste sprintersritten in de Tour de France. Dylan Groenewegen was als één van de topfavorieten voor de massasprints gestart aan de grootste wedstrijd van het jaar. De eerste vlakke ritten gingen echter naar Fernando Gaviria (2x) en Peter Sagan.

Dan staat etappe zeven op het programma, een etappe van Fougères naar Chartres. Even was er in de etappe angst voor waaiers, maar het viel allemaal mee, dus er kon gesprint worden. Een lastige finale met vlak voor de finish een oplopend stuk. Lead-out Timo Roosen en afmaker Groenewegen waren elkaar kwijt, waardoor de sprinter het in de laatste kilometer alleen moest doen. Dat deed de Nederlander, en hoe. Op het oplopende stuk knalde hij overal langs en fietste hij de concurrentie op meer dan een lengte achterstand.

Lees verder onder de video!

De grootste overwinning
Etappe negentien in de Tour de France, de rit over de Aspin, de Tourmalet en de Aubisque. Een groep met onder meer Mikel Landa en Romain Bardet ontsnapte al snel in de 200 kilometer lange etappe. Het was aan Sky om het gat te dichten, maar Robert Gesink pakte uiteindelijk de kop voor LottoNL-Jumbo in de vallei richting de slotklim. Steven Kruijswijk viel als eerste aan, zag Chris Froome kraken en Tom Dumoulin, Geraint Thomas en Primoz Roglic volgden.

Ondanks meerdere aanvallen van het duo van LottoNL-Jumbo kwam Froome weer terug met hulp van Egan Bernal. Uiteindelijk werd het gat geslagen in de afdaling. Roglic reed, al dan niet met hulp van de motor, weg bij zijn concurrenten. De Sloveen pakte negentien seconden voorsprong op de eerste achtervolger. De top tien van de etappe geeft de grootsheid van de zege eigenlijk perfect weer. 1. Roglic. 2. Thomas. 3. Bardet 4. D. Martin 5. Majka. 6. Dumoulin 7. Landa 8. Froome. 9. Kruijswijk en 10. Zakarin. 

Lees verder onder de video!

De verrassing
Een eervolle vermelding is er voor Sepp Kuss, die verraste in de Tour of Utah. De Amerikaan pakte in eigen land drie etappes en de zege in het eindklassement, voor Ben Hermans en Jack Haig. Maar de grootste verrassing van dit jaar bij LottoNL-Jumbo is toch zeker Antwan Tolhoek. De jonge Zeeuw had in 2017 zeker wel wat van zijn talent laten zien, maar de zichtbare progressie bij de jongeling in het afgelopen seizoen was enorm.

De kleine klimmer was enorm constant. In het klassement van de Abu Dhabi Tour werd hij zestiende, in de Tour of California dertiende en hij werd elfde in de Dauphiné. Ook reed Tolhoek een enorm sterke Tour in dienst van Roglic en Kruijswijk. In het najaar liet hij zien ook nog prima benen te hebben. Zijn tiende plaats in de Clasica San Sebastian was knap, net als zijn tweede plaats in de Japan Cup. Alleen een overwinning ontbrak er nog aan dit jaar.

De tegenvaller
De verwachtingen waren misschien wat te hoog voorafgaand aan het seizoen. Danny van Poppel sprak over het winnen in de Giro en de Vuelta. Het seizoen begon nog zo goed, met winst op zijn eerste koersdag. Hij schreef een rit in de Ronde van Valencia op zijn naam. Daarna was het vijf maanden lang ereplaatsen verzamelen. In de Giro greep hij telkens mis. Eind juni volgde pas zijn tweede zege van het seizoen toen hij Halle Ingooigem wist te winnen. In de Vuelta kreeg Van Poppel ook weer zijn kansen, maar een ritzege kwam er niet. Toch maakte de Nederlander wel indruk door op de zeer lastige aankomst in Almadén achter Alejandro Valverde en Peter Sagan derde te worden.

Richting het einde van het jaar leek het er wel op dat Van Poppel zijn favoriete soort aankomsten had gevonden. In Binche-Chimay-Binche (foto hieronder) sprong de Nederlander namelijk ook weg van de sprinters op een hellende aankomststrook met kasseitjes. Drie overwinningen is niet slecht voor de op papier tweede sprinter van de ploeg. Toch waren de verwachtingen, in de eerste plaats bij Van Poppel zelf, aan de hoge kant. Merijn Zeeman gaf aan het einde van het seizoen al aan dat de ploeg druk bezig is met Van Poppel in de vorm van een meerjarenplan. De sprinter hoopte dit seizoen meer te winnen en mag volgend jaar laten zien dat hij weer een stap heeft gezet. Hij is immers nog maar 25 jaar oud. 

Lees verder onder de foto!

Algeheel oordeel
Voor een ploeg die zeker niet bij de ploegen met het grootste budget hoort, leverde LottoNL-Jumbo een puik seizoen af. Er werden maar liefst 33 overwinningen geboekt. Dylan Groenewegen bevestigde zijn status als absolute topsprinter met veertien overwinningen, waarvan twee in de Tour. Ook Primoz Roglic heeft aangetoond zich te kunnen meten met de wereldtop in een grote ronde. De Sloveen werd knap vierde in de Tour en lijkt alleen nog maar sterker te worden. In de rondjes van een week waren de resultaten van Roglic verbluffend. De Ronde van het Baskenland, de Ronde van Romandië en de Ronde van Slovenië waren een prooi voor de ijzersterke tijdrijder. Ook pakte hij nog wat ereplaatsen mee in de Tour of Britain en de Ronde van Valencia.

Naast de mooie overwinningen van Enrico Battaglin, Van Poppel, Kuss en Pascal Eenkhoorn is de winst van de ploegentijdrit in de Tour of Britain misschien wel het beste voorbeeld van de ontwikkeling die de ploeg heeft doorgemaakt. Het zestal Maarten Wynants, Neilson Powless, Jos van Emden, Roglic, Eenkhoorn en Koen Bouwman won de ploegentijdrit van veertien kilometer lang met zestien seconden voorsprong op Quick-Step Floors, een ploeg die reed met Schachman, Gaviria, Richeze, Keisse, Jungels en Alaphilippe. En wat te denken van de ploeg van Team Sky, die op zesentwintig seconden werd gereden: Froome, Thomas, Poels, Stannard, Kiryienka en Wisniowski. Het tekende de kracht van de jonkies bij LottoNL-Jumbo en de progressie die er in het tijdrijden is geboekt bij de ploeg.

Natuurlijk won de ploeg veel en mooi, maar een andere dikke plus is de aanvalslust die werd getoond. Als je terugdenkt aan de Tour schiet toch al snel de solo van Kruijswijk (foto hieronder) te binnen. Het slepen van Gesink in de bergen om Roglic in winnende positie te krijgen, de altijd aanvallende George Bennett, Kuss die het in de bergen probeert, Daan Olivier die zich in Amerika uitleeft, Powless en Tolhoek die graag iets ondernemen, Bouwman die zo dichtbij was in de Giro, Floris De Tier en Amund Grøndahl Jansen die zich vaak melden als de koers openbreekt... Is er kant en klaar bewijs dat een ploeg die de aanval zoekt vaker wint? Geen idee. Maar het zorgt wel voor enthousiasme bij het publiek. De conclusie is dan ook een logische: LottoNL-Jumbo staat er na het seizoen 2018 goed op.

Lees verder onder de foto!

Perspectief voor 2019
Als er een kritiekpunt moet worden aangedragen over het seizoen 2018, dan is dat toch vooral het magere voorjaar. Verzachtende omstandigheid was natuurlijk de afwezigheid van Lars Boom wegens ziekte in de tijd van het jaar dat hij zou moeten vlammen. Boom, die vertrekt naar Roompot, wordt in de selectie ‘vervangen’ door een oude bekende. Mike Teunissen keert terug bij de ploeg na een sterk voorjaar te hebben gereden bij Team Sunweb. Ook Taco van der Hoorn komt de ploeg versterken. De Nederlander koerste vorig jaar slechts twee maandjes bij Roompot door blessureleed, maar maakte daarin wel grote indruk. Hij pakte een ritzege in de BinckBankTour en winst in de Primus Classic. Ook in de andere eendagskoersen die hij reed, deed hij vaak mee om de prijzen. Het wordt interessant om te zien hoe hij de overstap naar de WorldTour verteert. En dan hebben we natuurlijk nog het verhaal Van Aert. Het is nog steeds onduidelijk of de Belg in 2019 al te zien is bij Jumbo op de weg. Mocht dat wel het geval zijn, dan wordt de voorjaarsploeg alleen maar nog meer versterkt.

Naast Robert Wagner en Gijs Van Hoecke neemt de ploeg ook afscheid van Battaglin; een sterke knecht met een goed eindschot bergop. Een renner die de ploeg gaat missen, maar ook dit lijkt uitstekend te worden opgevangen. Tony Martin komt naar Jumbo. De Duitser kan in steun van de kopmannen goed werk leveren en natuurlijk ook zelf proberen te winnen in de tijdritten. Daarnaast is Laurens De Plus een nieuwe naam. Het 23-jarige Belgische talent heeft al veelvuldig laten zien goed te kunnen klimmen en tijdrijden en wordt dus een interessante renner om in de gaten te houden het komende seizoen.

Twee minder bekende namen die zich komend jaar bij de ploeg voegen, zijn Lennard Hofstede (die na een lastig jaar bij Team Sunweb het gaat proberen bij Jumbo) en Jonas Vingegaard. De 21-jarige Deen komt over van het continentale ColoQuick en krijgt de kans zich te laten zien op het hoogste niveau. Bram Tankink zien we, helaas, niet meer terug in het peloton. De altijd goedlachse Nederlander is met wielerpensioen. Over de toekomst van Stef Clement, die geteisterd werd door blessures dit seizoen, is nog niets bekend. Op papier lijkt de ploeg zeker niet aan kracht te hebben ingeboet voor het komende seizoen. Sterker nog, met een versterkt blok in het voorjaar en mannen als Roglic en Groenewegen met een jaartje ervaring extra in de benen, lijkt 2019 een jaar vol mogelijkheden voor de Jumbo-formatie. Een goed jaar schept echter wel verwachtingen. Het is aan de ploeg om daar goed mee om te gaan. (foto: LottoNL-Jumbo)

Lees ook het rapport van:
BORA-hansgrohe (7.6)
Dimension Data (4.1)
Quick-Step Floors (9.4)
Katusha (3.0)
Team Sky (8.9)
EF Education First-Drapac (4.8)
Mitchelton-Scott (8.0)
BMC (6.1)
Groupama-FDJ (6.7)
Lotto Soudal (6.3)
Trek-Segafredo (6.0)
Astana (7.6)
UAE Emirates (5.4)
Bahrain-Merida (6.6)
AG2R (5.6)
Movistar (6,8)
Team Sunweb (7,9)

Aljan Wassens (E-mail: aljan@indeleiderstrui.nl

2 reacties

 1. Ennie Quipere

  Ennie Quipere

  1 Dec 2018 om 15:39

  Quote van rahimns
  Mathijs onzichtbaar??? Hoe je onzichtbaar kan zijn met die fietsen en het geel/zwart is als eerste al onvoorstelbaar, maar de ploeg heeft overal waar het kon aanvallend en goed proberen mee te koersen. Winnen meerdaagse wedstrijden, tijdritten, sprintetappes en zelfs een semi-klassieker. Daarnaast probeerde vooral Timo Roosen nog wat van het klassieke voorjaar te maken en reed daarbij meerdere malen een goede finale, Totaalwielrennen oke dat is misschien nog wat overdreven, maar onzichtbaar waren ze toch zeker niet. Die 6,5 is wel heel mager zeker tov Sunweb die je blijkbaar een hoger cijfer hebt gegeven. Die ploeg was toch zeker niet meer zichtbaar dan TLJ buiten de grote rondes.
  Het is natuurlijk even wennen, van de officieuze TLJ fansite WF, waar practisch iedere foto wel een geel/zwart shirt vertoont en jouw propaganda door bijna niemand tegen wordt gesproken...?!
 2. rahimns

  rahimns

  29 Nov 2018 om 16:42

  Mathijs onzichtbaar??? Hoe je onzichtbaar kan zijn met die fietsen en het geel/zwart is als eerste al onvoorstelbaar, maar de ploeg heeft overal waar het kon aanvallend en goed proberen mee te koersen. Winnen meerdaagse wedstrijden, tijdritten, sprintetappes en zelfs een semi-klassieker. Daarnaast probeerde vooral Timo Roosen nog wat van het klassieke voorjaar te maken en reed daarbij meerdere malen een goede finale, Totaalwielrennen oke dat is misschien nog wat overdreven, maar onzichtbaar waren ze toch zeker niet. Die 6,5 is wel heel mager zeker tov Sunweb die je blijkbaar een hoger cijfer hebt gegeven. Die ploeg was toch zeker niet meer zichtbaar dan TLJ buiten de grote rondes.

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven