Like ons!
Cavendish, Kittel en Greipel: een topgeneratie sprinters maakt pas op de plaats

IDL-producties

Cavendish, Kittel en Greipel: een topgeneratie sprinters maakt pas op de plaats

Marcel Kittel, Mark Cavendish en André Greipel verdeelden de voorbije jaren de grote sprintzeges. En als zij een keer niet thuisgaven dan was daar vaak Alexander Kristoff of Peter Sagan. Dit jaar gaven de grote drie echter bijna een heel jaar lang niet thuis. Een nieuwe generatie sprinters zag zijn kans en dook in het gat. Hoewel ze alle drie menen dat er nog een weg terug is naar de top lijken ze inmiddels toch voorbijgestreefd.

Mark Cavendish (33 jaar)

De grootste van de drie is zonder twijfel Mark Cavendish. Als enige van dit drietal werd hij wereldkampioen (plus nog een keer zilver) en zijn ritzeges in grote rondes zijn echt niet meer te tellen. Toch is Cavendish ook diegene die eigenlijk al het langst niet meer echt thuisgeeft. Sinds de Tour de France van 2016 won de Brit slechts vier keer, allemaal in de Verenigde Arabische Emiraten.

Lees verder onder de foto.

Vooral de voorbije Tour de France moet een ramp voor hem zijn geweest. Stiekem jaagt Cavendish (30 etappezeges) nog altijd op het Tour-record van Eddy Merckx (34 ritten). Echter kwam de renner van Dimension Data niet verder dan een achtste plek in Amiens. Voor hem eindigen echte toppers zoals Dylan Groenewegen en Sagan, maar ook met alle respect mindere namen: Thomas Boudat en Nikias Arndt. Een dag daarvoor werd hij tiende achter onder meer Daryl Impey en Andrea Pasqualon.

Natuurlijk heeft alles een reden. Zo geldt voor Cavendish dat hij vorig jaar een stuk beter voor de dag kwam in de Tour, maar al vroeg zijn schouder brak na een clash met Sagan. Ook heeft bijvoorbeeld Pfeiffer hem de voorbije jaren in de weg gestaan op jacht naar betere prestaties. Daar kan je van herstellen, maar feit is dat sprinters de jaren vaak minder goed verteren dan anderen. Tom Boonen mengde zich in de laatste jaren van zijn loopbaan zelden in echt grote sprint en ook bij Mario Cippolini, Erik Zabel en Alessandro Petacchi zag je het aantal zeges in de laatste jaren van hun loopbaan in rap tempo afnemen.

Marcel Kittel (30 jaar)

Vorig jaar was Marcel Kittel nog de grote man in de sprints. Tijdens zijn aanwezigheid in de Tour de France had Dylan Groenewegen steeds het nakijken. De Duitser won maar liefst vijf van de eerste elf etappes, waarna hij net niet in staat bleek om de bergen te overleven. Weinig leek er echter op dat hij qua sprintsnelheid veel te duchten had van de opkomende generatie, maar hoe anders is dat een dik jaar later?

Lees verder onder de foto.

Kittel maakte afgelopen winter een transfer van Quick-Step Floors naar Katusha en eigenlijk leek er ook hier weinig aan de hand, toen hij hier opende met twee ritten in de Tirreno-Adriatico. Daarna stokte het echter snel. Een derde plek in de eerste Tour-etappe en een tweede plaats in de eerste rit van de BinckBank Tour waren zijn voornaamste wapenfeiten. Kittel kwam niet tot zijn recht in zijn eerste Zwitserse jaar. Zelf wijt hij dat aan een te korte winter.

Een slecht seizoen voor Kittel is niet uniek. 2015 – zijn laatste jaar bij Giant-Alpecin – was zo mogelijk nog slechter met slechts een ritoverwinning in de Ronde van Polen. Dus het is zeker niet uitgesloten dat hij komend jaar zijn benen hervindt en een paar grote overwinningen bijschrijft. Ook is hij nog net een paar jaar jonger dan Cavendish en Greipel, maar tegen een zich razendsnel ontwikkelde nieuwe generatie zal het wel lastig worden om nog terug te keren.

André Greipel (36 jaar)

Van de drie had Greipel nog het beste seizoen. Zeven keer mocht hij zijn handen in de lucht steken, al waren het met alle respect wel kleinere overwinningen. Toch mag het geen verrassing zijn dat uitgerekend Greipel degene is die zijn zeges meepikt. De Gorilla is van de drie zonder twijfel degene die het meest renner is buiten het sprinten om. Hij laat zich regelmatig gelden in de Vlaamse klassiekers en won dit seizoen in de Vierdaagse van Duinkerken een heuvelachtige kassei-aankomst met een solo.

Lees verder onder de foto.

Toch is het duidelijk dat de grote zeges al een tijdje uitblijven bij de Duitser. Tussen de Giro van 2008 en die van 2017 zette hij een prachtige reeks neer van twaalf grote ronden op een rij waarin hij een etappe won. De Tour van 2017 bracht een einde aan die reeks en in 2018 wist hij geen nieuwe meer op te starten. Sterker nog, voor het eerst in zijn loopbaan reed hij de Tour niet uit.

Op 36 staat de jarenteller van Greipel inmiddels. Het is dus niet gek dat hij een stapje terugdoet van Lotto-Soudal naar Fortuneo-Samsic. Dat is geen WorldTour-ploeg, dus daar zal hij vermoedelijk minder grote doelen hebben en met de Tour de France heel gericht naar één punt toewerken. Mogelijk dat hij dan nog een keer kan uithalen tussen het jonge opkomende grut, maar een veelwinnaar wordt hij niet meer.

(hoofdfoto: Mario Stiehl/World of Cycling)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven