Like ons!
Dinsdag veldritdag | Van Aert en Van der Poel in Spaanse zon, wie profiteert?

IDL-producties

Dinsdag veldritdag | Van Aert en Van der Poel in Spaanse zon, wie profiteert?

Het was een wat aparte week in veldritland. Geen Mathieu van der Poel. Geen Wout van Aert. Geen Toon Aerts en geen Lars van der Haar. De toppers ontbraken in de veldritten die werden gereden. Er werd de afgelopen week niet gestreden voor één van de klassementen, dus de afwezigheid van de sterkste mannen was logisch te verklaren. Die zaten veelal in de Zuid-Europese zon te trainen. Natuurlijk blikken we op 'dinsdag veldritdag' wel gewoon terug op de afgelopen week en vooruit op de komende week.

Van Aert vs Van der Poel
Geen Van Aert tegen Van der Poel dus deze week. Onder de Spaanse zon werkten beide renners een trainingskamp af. Van der Poel om in het voorjaar op de weg goed beslagen ten ijs te komen. De enige confrontatie die de afgelopen week werd gewonnen door Van der Poel was die op de wereldranglijst. De Nederlander nam, later dan je zou denken, de leidende positie over van Van Aert. Ook op de meest recente versie van de ranglijst houdt Van der Poel de Belg achter zich, zij het met een kleine marge.

In de media
Geen reacties op de koersen van de afgelopen week, dat is logisch. Toch kwam er genoeg over de twee beste veldrijders van dit moment naar buiten. Zo ging het over de andere kwaliteiten van Van der Poel die niet alleen op de fiets snel is. Ook in de auto kan de Nederlander er blijkbaar heel wat van. Ook de eetgewoonten van Van der Poel kwamen ter sprake. Droge pasta, zout, ketchup en friet maken onderdeel uit van zijn maaltijden. Alles natuurlijk met een goede reden.

Van Aert blikte nog eens terug op het WK veldrijden van begin 2018. Dat hij daar de wereldtitel veroverde was voor veel mensen toch een verrassing. De voorsprong op Van der Poel was enorm. Volgens Van Aert was die voorsprong niet een afspiegeling van de verhoudingen. 'Die voorsprong was niet representatief voor de kloof die er tussen ons was. Dat Mathieu zo ver achter lag, kwam waarschijnlijk doordat hij de overwinning al in het begin zag wegglippen.'

Dan is er natuurlijk ook nog de, al even durende, soap rondom het contract van Van Aert. Volgens Het Nieuwsblad is de stap naar Jumbo in 2019 weer een stukje dichterbij gekomen. Wordt vervolgd.

Programma komende week
Nog geen grote crossen komend weekend. Op zaterdag staat de cross in Essen op het programma. Op de voorlopige deelnemerslijst zien we onder meer de namen van Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout terug. De Nederlanders op de startlijst zijn David van der Poel en Sieben Wouters. In 2017 was Mathieu van der Poel de winnaar in Essen, hij versloeg Sweeck en Aerts.

Op zondag wacht de Druivencross in Overijse. Ook hier won Van der Poel in 2017. Overigens deed hij dat ook in de twee jaar daarvoor. Eén van de mannen op de voorlopige startlijst is Corné van Kessel, de nummer twee van vorig jaar. Kan hij zijn goede vorm van de afgelopen week voortzetten?

Uitdager van de week
Een echte uitdager valt er voor de komende week eigenlijk niet te noemen. Het is wederom een kans voor de subtoppers om een overwinning binnen te slepen. Het zou de spanning in de cross wel eens kunnen vergroten. Het is voor veel renners al even geleden dat ze nog eens mochten zegevieren in een cross van formaat.

Veldrijden op tv
De cross in Essen wordt in België uitgezonden door de VTM. Via de site van de Belgische zender is voor het Nederlandse publiek normaal gesproken ook alles prima te volgen. Even voor de start van de wedstrijd voor vrouwen (13.45 uur) start de uitzending. Ook de wedstrijd van de mannen die om 15.00 uur start is natuurlijk te volgen.

Rond de klok van half twee is Sporza zondag live met uitzending van de cross in Overijse. De starttijden van zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd is identiek aan zaterdag. (Foto: Joren Ooms / In de Leiderstrui)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven