Like ons!
Column: Leuk dat Stybar en Boom weer een paar crossen rijden, maar...

IDL-producties

Column: Leuk dat Stybar en Boom weer een paar crossen rijden, maar...

Lars Boom en Zdenek Stybar keren beide voor korte tijd terug in het veld. Zeker leuk, maar zou het niet nog leuker zijn als ze allebei weer eens een seizoen van zo'n twintig crossen doen? Een beetje zoals Marianne Vos het veldrijden aanpakt.

De comebacks van beide oud-veldrijders brengen meteen weer herinneringen naar boven. Toen ze nog actief waren als full-time veldrijder hebben ze natuurlijk veel gewonnen en legden ze het vuur aan de schenen van de Belgische heersende orde: Sven Nys en Niels Albert. Het WK in Treviso, 2008, was misschien wel het beste voorbeeld. Boom won en Sybar werd tweede. Crossen was niet alleen voor de Belgen.

Na hun overstap naar de weg kwamen beide heren nog met succes terug in het veld. Boom switchte in 2009 echt naar de weg, maar kon in de eerste jaren daarna vaak nog goed meekomen. Zo won hij zelfs nog in 2010 de wereldbekercross in Zolder. Ook Stybar heeft zich doen gelden. Hij werd zelfs in 2014 zeer verrassend wereldkampioen. Dat seizoen reed hij eerst zes crossen, hield de deur voor het WK op een kier, ging op trainingsstage en besloot het kampioenschap te rijden. In Hoogerheide klopte de Tsjech na een schitterend duel Nys.

Zulke prestaties liggen nu minder in de lijn der verwachting. Boom reed zijn laatste NK in 2017 en werd toen achtste. Stybars laatste grote resultaat is de eerdergenoemde zege in 2014. Zelf verwachten ze ook niet dat ze mee kunnen doen met Mathieu van der Poel en Wout van Aert. En het is ook maar de vraag hoe serieus ze het echt nemen, hoewel de eerste beelden van Stybar al daar zijn. Bij de Nederlander en de Tsjech zullen waarschijnlijk vooral de techniek en de explosiviteit ontbreken om echt ver te komen. Dat laatste is volgens de ploegleider van Stybar ook een reden om juist weer te gaan crossen. Ook de laatste evoluties in het veldrijden zijn niet bepaalde voordelig voor de twee. Parcoursen zijn bochtiger en dus technischer. Explosief vermogen is alleen nog maar belangrijker geworden. Boom was al niet de meest technische, terwijl Stybar het waarschijnlijk wat is verloren.

De tijdelijke rentrees brengen voor veel volgers daarom vooral de onvermijdelijke vraag: hadden ze niet moeten blijven veldrijden? Zeker ook als het over de twee matadoren van de huidige cross gaat, die ook flirten met een wegcarrière. Daarbij wil ik sowieso zeggen dat het honderd procent de keuze van de renner is, en dat het niet aan ons is dat te bepalen. Gelukkig kunnen we er nog wel gewoon een mening over hebben. Ik ben gewoon benieuwd wat er was gebeurd als Stybar en Boom veldrijder waren gebleven. Zeker ook omdat de grote klassieke zeges op de weg ontbreken.

Ze zaten boordevol talent, de laatste wereldtitel van Stybar in het veld is daar misschien wel het grootste bewijs van. Deze talenten hebben ze op de weg niet optimaal benut. Ze waren van het absolute topniveau, in de tijd van Nys, Albert en Pauwels, en konden daarbij goed pieken naar kampioenschappen. Als Boom en Stybar waren blijven crossen, hadden ze wellicht Van Aert en Van der Poel echt kunnen bedreigen. Als beide mannen meer crossen zouden rijden, zou het waarschijnlijk alleen maar beter worden. Hun potentie moet nog steeds groot zijn.

Natuurlijk, het is leuk dat ze even terugkomen naar hun 'eerste liefde', maar tegelijkertijd zou ik ze graag eens meer in het veld zien, met een gerichte voorbereiding. Jarenlang heeft Marianne Vos laten zien hoe het ook kan, en nu doet ze het weer. Veertig crossen hoeft echt niet, want dan wordt het klassieke voorjaar wel erg lastig. Maar bijvoorbeeld twee maanden (in december en januari) eens volledig op het veld focussen, inclusief goede voorbereiding. Ik zou het graag zien. Voor nu mogen ze mij uiteraard verrassen. (Foto: Instagram Zdenek Stybar)

Jasper den Boon (Twitter: @jasperdenboon)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven