Like ons!
Gespot op Strava: Tien renners die in 2019 niet mogen ontbreken in jouw tijdlijn

IDL-producties

Gespot op Strava: Tien renners die in 2019 niet mogen ontbreken in jouw tijdlijn

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De tien renners die jij moet volgen in 2019 op Strava.

Veel renners uit het peloton zitten op Strava, maar lang niet iedereen gebruikt het medium bij iedere rit. Chris Froome en Alejandro Valverde uploaden alleen wat als het hen uitkomt, Niki Terpstra is juist van de stempel die iedere wandeling van vijf kilometer op Strava zet. Dan heb je nog de renners met mooie foto's, renners met louter 'droge' trainingsinfo en de renners die als lolbroeken tekeer gaan in de comments. Kortom: Tijd voor een overzicht van renners die een verrijking zijn voor je Strava-tijdlijn!

10. Wilco Kelderman

Wilco Kelderman is het schoolvoorbeeld van een 'droge' Strava-gebruiker. De meest spectaculaire etappe in de Vuelta heet bij hem gewoon 'Afternoon Ride', geen gezeik. Af en toe zien we een fotootje, maar ook daarvoor hoef je eigenlijk niet bij Wilco te zijn. Hij is en blijft natuurlijk wel een Nederlandse klassementsrenner, wiens prestaties ervoor zorgen dat hij uitermate boeiend is om te volgen. Opdat hij in 2019 de Strava-flow vindt en ons nog iets meer verwend met kiekjes en info uit de koers.

9. Michael Valgren

Michael Valgren is een nuchtere Deen die de lach aan zijn kont heeft hangen. Sta niet raar te kijken als hij zijn trainingsrit opleukt met een foto met scheel gezicht. En hij deelt lekker veel vakantie-kiekjes en ga zo maar door. Valgren moet je echter vooral volgen om je iedere dag slecht over je eigen luie zelf te voelen. De nieuwe man van Dimension Data is een trainingsbeest, daar word je bang van. Bovendien is hij een alleskunner die ongetwijfeld nog veel gaat winnen, dan willen we graag weten welke data bij die prestaties horen.

8. Romain Bardet

Van alle klassementsmannen van naam is Romain Bardet zeker één van de actiefste op Strava. Hij deelt de meeste van zijn ritten, doet dat dus ook tijdens bijvoorbeeld de Tour de France en is zodoende een mooie graadmeter van hoe hard het gaat bij de mannen in de top van het klassement. Het hartslagje ontbreekt nog wel, al zullen we renners daar niet per se op afrekenen. De sneeuwfoto's op de ski's of andere hobby's die Bardet beoefent, maken alles goed.

7. Koen Bouwman

Koen Bouwman is een jonge buffel, die ook lekker transparant is op Strava. Bij hem geen 'morning ride' of 'afternoon ride', bij Bouwman weet je precies wat hij gedaan heeft. Was het een rustig ritje? Zaten er blokjes in? Met wie was hij? In 2018 zat hij bijna op 30.000 geregistreerde kilometers, waardoor we wel kunnen concluderen dat we veel informatie meekrijgen vanuit de koers. Dat moedigen we alleen maar aan, helemaal omdat hij het geheel regelmatig opleukt met een fotootje.

6. Wout van Aert

Wout van Aert is de enige veldrijder van het stel, omdat Mathieu van der Poel gewoon te weinig op zijn account zet. En dikke kudo's voor Van Aert; hij uploadt altijd, ook als het een race was om snel te vergeten. Zijn post na de Strade Bianche, waarin hij he-le-maal kapot ging, blijft legendarisch. Bij veldritten is het vooral uiterst interessant om te zien hoe diep de renners soms een uur lang kunnen gaan. Zeker volgen, helemaal omdat meneer in 2019 al bij Team Jumbo-Visma terecht kan. 

5. Oliver Naesen

Strava is geen Strava zonder 'Ollie' Naesen. Helemaal nu AG2R La Mondiale heeft aangekondigd dat de hele ploeg op Strava gaat uploaden, verwachten we veel van de Belg. Ieder interview met hem is een feestje en dat geldt ook zeker voor zijn posts. Hij reageert regelmatig met gevatte en grappige teksten op geïnteresseerden, geeft echt een inkijkje in de wielerwereld en is dus een dikke volgtip. 

4. Steven Kruijswijk

Steven Kruijswijk is minder actief dan Mohoric, Naesen of Bouwman, maar kom op: Wij willen alles weten over onze Nederlandse ronde-hoop, helemaal omdat Tom Dumoulin geen Strava-account heeft. Kruijswijk geeft zijn volgers inzage in wedstrijden en trainingskilometers en was zo een boeiende man om te volgen tijdens bijvoorbeeld de laatste Vuelta. Hoe hard gaat het, hoe steil was het en welk geschat vermogen werd er getrapt? Kruijswijk blijft zeker in de lijst voor 2019.

3. Laurens ten Dam

De blije bek van Laurens ten Dam mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst. De Nederlander is een bezige bij, op de fiets en op Strava. Of hij nu meedoet aan een strandrace, bezig is aan een trainingskamp, een tocht heeft georganiseerd in Noord-Holland of de mountainbike pakt; Ten Dam zorgt ervoor dat de Strava-gebruikers mogen mee genieten. En een voordeel van Ten Dam: Hij gaat graag het gesprek aan in de comments.

2. Niki Terpstra

De beul uit Noord-Holland komt zeker in de top-3. Hij is net als Laurens ten Dam een man die van trainen houdt, maar zijn gevatte teksten bij de uploads en lollige en motiverende foto's geven toch de doorslag dat hij boven zijn streekgenoot staat. Bij Direct Energie wordt hij de kopman en in deze fase van de lijst nemen we sowieso alleen nog maar renners op die iedere kilometer delen. Bij Terpstra ben je aan het juiste adres als je écht wil weten hoe een prof het hele jaar door komt.

1. Robert Gesink

Er is maar één nummer één op Strava en dat is Robert Gesink. De man die vooral traint in Girona heeft van de app zijn levenswerk gemaakt en dus móét je hem volgen. Hij maakt schitterende foto's, zorgt voor respons, laat geen gegevens achterwege en zorgt ervoor dat ook zijn trainingsmakkers een beetje actief blijven op Strava. Zonder Gesink is de tijdlijn een stukje minder leuk. Keep up the good work!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Altijd als eerste op de hoogte van het belangrijkste en leukste wielernieuws? Meld je aan en ontvang jouw wielernieuws via Whatsapp!

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven