Like ons!
Column: De immense schoonheid waarmee Van der Poel Parijs-Roubaix overslaat

IDL-producties

Column: De immense schoonheid waarmee Van der Poel Parijs-Roubaix overslaat

Mathieu van der Poel gaat een klassiek voorjaar rijden. Het zat er al even aan te komen. De vraag was alleen nog welke organisatoren een wildcard klaar hadden liggen voor zijn ploeg Corendon-Circus. Maandag kwam dan eindelijk het nieuws. In de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race is hij er bij, in tegenstelling tot de koers die misschien wel het beste bij hem past: Parijs-Roubaix. De verklaring die volgde is er één van absolute schoonheid.

‘Ik wil niet alles in mijn eerste jaar gedaan hebben. Ik wil in de jaren die volgen ook nog iets te ontdekken hebben.’ Het is alsof Lionel Messi, na zevenenveertig doelpunten in de competitie de belangrijke wedstrijd tegen aartsrivaal Real Madrid maar even overslaat. Anders blijft er niks nieuws meer over voor het komende jaar.

Alsof Peter Sagan na een solo van dertig kilometer zich in de laatste kilometer met opzet terug laat pakken en het in een massasprint alsnog probeert af te ronden. Waarna hij tijdens het sprinten schreeuwt tegen zijn concurrenten:  ‘Zo is het toch veel leuker!?’ Alsof Rico Verhoeven zijn tegenstander in de eerste ronde tegen de touwen heeft hangen. Nog één klap en het is klaar. Dan keert hij zich naar de scheidsrechter en vraagt: ‘Kunnen we morgen niet verder gaan? Anders is het ook niet echt een uitdaging.’

Waar hij start rijdt Van der Poel prijs. Hij maakt de koers. Valt aan tegen de verveling en kletst concurrent na concurrent uit het wiel. Nu mag hij dus starten in de grotere wedstrijden. In Gent-Wevelgem en in Dwars door Vlaanderen. In Vlaanderens Mooiste en in de enige wielerklassieker die Nederland rijk is.

Parijs-Roubaix slaat hij nog even over. Hij wil volgend jaar ook nog wat te ontdekken hebben. Bij iedereen zou het raar klinken, maar bij Mathieu klinkt het niets anders dan logisch. Het past hij hoe hij koerst. Voor de uitdaging en natuurlijk om te winnen. Zijn aanval op het NK was niet logisch maar het leverde wel een prachtige uitgangspositie voor de finale op. Ook op het EK zat hij in de juiste kopgroep die op vijftig kilometer van de meet werd gevormd. Het is een man die wil koersen. Zichzelf blijven uitdagen.

Juist daarom is het zo mooi dat het zo uit zijn mond komt. ‘Ik wil in de jaren die volgen ook nog iets te ontdekken hebben.’ Het geldt niet alleen voor hem, maar ook voor mij en ik denk voor meer liefhebbers voor de tv. Gelukkig rijdt hij dit jaar nog niet in Parijs-Roubaix. We willen volgend jaar ook nog wat te ontdekken hebben.

Aljan Wassens (E-mail: aljan@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Crocmaz)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven