Like ons!
Gespot op Strava: De frustrerende wereldbeker in Heusden-Zolder van Van Aert

IDL-producties

Gespot op Strava: De frustrerende wereldbeker in Heusden-Zolder van Van Aert

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Wout van Aert, die in de eerste ronde zijn winstkansen zag verdwijnen in Heusden-Zolder.

We vragen ons meteen af of de wereldkampioen veldrijden had meegedaan om de winst als hij in die eerste ronde niet lek had gereden. Hij leek dik in orde. We kunnen door mechanische pech echter alleen maar afgaan op de cijfers van Van Aert op Strava en de woorden die hij na afloop tegenover Sporza sprak: 'Een tweede plaats zegt niet alles, de prestatie was goed. Daar trek ik me aan op. Mijn start was goed, ik zat in tweede positie, maar kennelijk mag het nog niet echt meezitten in de openingsfase.'

Strava-gegevens Van Aert: Alles verloren na de eerste ronde

Van Aert doelt op de lekke band die hij opliep, waardoor hij meteen achter de feiten aan reed. Dat zien we terug in zijn upload op Strava. Over zijn openingsronde in Zolder deed Van Aert 7 minuten en 11 seconden. Volgens de officieel genoteerde rondetijden zelfs 7:14. Wat zegt dat? Nou, David van der Poel die veel verder van achteren reed, deed het volgens Strava bijna 10 seconden sneller. Mathieu van der Poel reed 7:01 in ronde één. Van Aert reageerde als door een wesp gestoken en noteerde in de tweede ronde 6:43, waar broer Van der Poel het in 7:01 deed. Dat zijn geen misselijke verschillen in de beginfase van een koers. 


De tweede ronde van Van Aert, die in korte tijd bijna naar de kop poeft.

Toch was het kwaad daar al geschied, want waar Van Aert van de zestiende plaats naar het achtervolgende groepje achter de kopgroep reed, daar spaarde Mathieu van der Poel zijn krachten in de eerste twee rondes. Op het moment dat de wereldkampioen de voorsten met Van der Poel en Toon Aerts bijna te pakken had, besloot Van der Poel dat het genoeg was en gaf hij gas. In de derde ronde noteert de Nederlander de snelste tijd van het hele veld. Volgens de officiële cijfers 6:46, maar in Strava zal dit nog iets sneller zijn geweest. Van der Poel noteert in de hele koers slechts drie rondjes boven de zeven minuten.

In gesprek met Sporza stelt Van Aert dat hij na de demarrage van Van der Poel bij de achtervolgers kwam en vervolgens het tempo liet vieren. 'Ik heb twee rondjes in het groepje gezeten, omdat ik het wel zag zitten dat er meer jongens terug zouden komen. Zo kon ik eventueel meer punten terugnemen op Toon Aerts in de wereldbeker. Pas toen ik weg reed bij Joris Nieuwenhuis heb ik er nog enkele snelle rondes geprobeerd uit te persen.'

Strava-gegevens Van Aert: Druk zetten op Van der Poel

Ook dat gaan we even pijlen en jawel, na zijn openingsronde met oponthoud en de 6:43 uit ronde twee volgt in rondjes vier en vijf een rondetijd van 7:01. Van der Poel gaf in dat gedeelte juist gas en zag zijn voorsprong tot een halve minuut groeien. In rondjes zes, zeven en acht duikt Van Aert gewoon weer onder de zeven minuten. In omloop zeven noteert hij zelfs opnieuw een 6:43 tegen gemiddeld bijna 28 kilometer per uur. Geen enkele veldrijder die meedeed en op Strava zit, kwam bij zo'n tijd in de buurt. Helaas dit keer geen hartslagen of vermogens erbij, dat had ons nog een boel meer informatie opgeleverd.

Het verdict bij de finish was zestien seconden, op papier een achterstand waar Van Aert iets mee kan. Zestien seconden is ook ongeveer wat hij verloor in de beginfase. Er is echter wel een belangrijke maar, uit de mond van zijn rivaal bij hetzelfde Sporza. Het zal Van Aert pijnlijk in de oren hebben geklonken: 'Ik ben misschien iets te snel teruggevallen op een iets te relaxt tempo toen ik die dertig seconden had. Van Aert bleef druk zetten, waardoor ik nog een tandje moest bij steken', aldus Van der Poel.


De cijfers van een nummer 2 in het veldrijden.

Strava-gegevens Van Aert: 'Uitblazen' achter de scooter

Wat een veldrijder doet een dag na zo'n uitputtingsslag? Nou, op de fiets stappen natuurlijk. Met de alles zeggende titel 'Recovery behind the scooter. 3 race days in a row coming up!' showt Van Aert dat hij even 63 kilometer in de herstel-stand is gegaan achter de scooter. Iedere wielertoerist zou met zere benen op de bank liggen, Van Aert en consorten doen zo'n ritje in het kielzog tegen 42 kilometer per uur. Eitje, er komen per slot van rekening drie veldritten aan in korte tijd!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Altijd als eerste op de hoogte van het belangrijkste en leukste wielernieuws? Meld je aan en ontvang jouw wielernieuws via Whatsapp!

2 reacties

 1. Bram van der Ploeg

  Bram van der Ploeg

  28 Dec 2018 om 08:05

  Quote van FondriestTF3
  Het grappige van dit artikel is dat iemand van een Strava file een analyse maakt van rondetijden...terwijl die gewoon van.alle deelnemers op de site staan van de organisatie...

  http://www.worldcupcyclocross.be/wp-content/uploads/cro_me_analysisxz.pdf
  Dank voor de link. Hier hadden wij helemaal geen weet van, maar de cijfers van Van der Poel zijn er inmiddels in verwerkt. Helaas kunnen we het alleen over rondetijden hebben, omdat Van Aert in tegenstelling tot normaal gesproken zijn wattages en hartslag verborgen heeft.
 2. FondriestTF3

  FondriestTF3

  28 Dec 2018 om 07:52

  Het grappige van dit artikel is dat iemand van een Strava file een analyse maakt van rondetijden...terwijl die gewoon van.alle deelnemers op de site staan van de organisatie...

  http://www.worldcupcyclocross.be/wp-content/uploads/cro_me_analysisxz.pdf

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven