Like ons!
Ook dit was 2018: Afscheid van De Tank, Il Piccolo Principe en The Shadow

IDL-producties

Ook dit was 2018: Afscheid van De Tank, Il Piccolo Principe en The Shadow

Er komt een bak aan grote talenten bij in het profpeloton en om ruimte te maken, moeten er ook een paar mannen vertrekken. Deze wielerhelden zien we volgend jaar niet meer terug op de fiets nadat ze de koersen jarenlang gekleurd hebben.

Damiano Cunego (37 jaar – 44 zeges)

Van alle renners die er stoppen heeft Damiano Cunego een van de meest indrukwekkende erelijsten. Alleen reed hij het meeste daarvan in het begin van zijn loopbaan bijeen. Il Piccolo Principe was 22 toen hij de Giro won en ook nog eens vier ritten meepakte. Hij won nog drie keer de Ronde van Lombardije, de Amstel Gold Race en twee Vuelta-ritten. Die etappes in 2009 waren ook zijn laatste grote wapenfeit.

Filippo Pozzato (37 jaar – 33 zeges)

Nog zo’n Italiaans icoon waar we de laatste jaren niet zoveel meer echt van genoten hebben. The Shadow – aldus Tom Boonen – heeft echter genoeg mooie dingen laten zien. Zijn grootste prestaties (Milaan - San Remo, Tirreno – Adriatico, twee Tour-etappes) behaalde hij in het vorige decennium. In 2013 was er nog wel de GP Plouay, die hij aan zijn palmares mocht toevoegen. Daarna zat er zelfs geen kleine overwinning meer voor hem in het vat. Het waren daarna vooral bijzondere tatoeages en andere randverhalen waarmee hij furore maakte.

Bram Tankink (40 jaar – 2 zeges)

Een veelwinnaar? Nee. Zelfs een af-en-toewinnaar is een stempel dat Bram Tankink niet verdient. Maar er verdwijnt met hem wel een cultfiguur uit de sport. Tankink stond garant voor goede quotes. Of hij nu over de koers ging, betrapte collega’s zoals Ricardo Ricco of over hele andere dingen: Tankink had altijd een goed verhaal. Hopelijk verdwijnen die anekdotes en zijn filmpjes op social media niet nu zijn fiets aan de wilgen wordt gehangen.

Stef Clement (36 jaar – 7 zeges)

Inmiddels heeft Tom Dumoulin de nodige medailles voor Nederland binnen geharkt op het WK wielrennen, maar tussen 1997 en 2014 was er een aardige droogte. De enige die daar iets aan wist te doen was Stef Clement met een bronzen plak op het WK tijdrijden in Stuttgart. Clement greep in de grote tijdritten wel vaker net naast de echte prijzen. Zijn mooiste overwinningen behaalde hij dan ook in gewone etappes. Zowel in het Criterium du Dauphiné als de Ronde van Catalonië was hij zege-zeker.

Sylvain Chavanel (39 jaar – 45 zeges)

Hoe dicht je in de buurt kan komen van winst in de Ronde van Vlaanderen om er vervolgens toch naast te grijpen: Sylvain Chavanel weet er alles van. Maar het zou oneerlijk zijn om hem alleen daaraan te herinneren. Tour-etappes, ritten in Parijs-Nice, de GP Plouay en nog een hele rits aan overwinningen heeft de Fransman achter zijn naam staan.

Igor Antón (35 jaar – 14 zeges)

De man die de Vuelta van 2010 misschien wel ging winnen, totdat Igor Antón tijdens de veertiende etappe hard onderuit ging. Het jaar erop keerde hij terug met een imponerende Giro-ritzege op de Zoncolan, maar dat absolute topniveau wist hij niet meer te reproduceren in de resterende jaren van zijn loopbaan. Vier etappes in de Vuelta en ook nog een paar andere overwinningen op het allerhoogste niveau zorgen ervoor dat hij met een mooi palmares afscheid neemt.

Simons Gerrans (38 jaar – 33 zeges)

Hij won vaak als je hem eigenlijk geen kans gaf. Luik-Bastenaken-Luik was misschien wel te zwaar voor hem en in 2008 lukte het Égoi Martinez niet om hem overboord te gooien op de klim van Prato Nevoso, waarna hij er bergop hard uit gesprint werd in de Giro. Simon Gerrans was een alleskunner met een heerlijk eindschot. Op een goeie dag kon hij de betere sprinters kloppen en topklimmers volgen. Met twee monumenten en etappes in alle grote ronden op zijn naam is zijn prijzenkast beter gevuld dan de meesten die er afzwaaien.

Verder verdwijnen er dit jaar ook uit het peloton

Robert Kiserlovski (32 jaar – 2 zeges)
Philip Deignan (35 jaar – 2 zeges)
David López (37 jaar – 3 zeges)
Grégory Rast (38 jaar – 6 zeges)
Matteo Bono (35 jaar – 3 zeges)
Borut Bozic (38 jaar - 21 zeges)
Jérémy Roy (35 jaar – 4 zeges)
Przemys?aw Niemiec (38 jaar – 13 zeges)

Kasper Hermans

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven