Like ons!
IDL Retro | De koersende kletskousen zijn met knechten opgehouden

IDL-producties

IDL Retro | De koersende kletskousen zijn met knechten opgehouden

In de rubriek IDL Retro kijken we terug naar koersen of renners uit het verleden. Op deze eerste zaterdag in het nieuwe jaar nog een keer een terugblik aan de hand van in 2018 gestopte renners. En wel met twee Nederlandse afzwaaiers: Stef Clement en Bram Tankink.

‘Moet er niet ook een Retro komen voor Tankink en Clement?’
‘Wie?’
‘Grapjas.’
‘Ok serieus, hoezo?’
‘Toch twee belangrijke Nederlandse renners die afscheid namen.’
‘Belangrijk?’

Geen legendarische coureurs
Zelfs in het Nederlandse koersuniversum belichamen de namen Tankink en Clement geen legendarische wielersterren. Beiden wonnen bij de gratie van het toeval eens een koers; er zijn van die dagen dat bijna het hele peloton ziek is of filantropisch ingesteld. Clement reed aardige tijdritten, maar beiden waren de laatste jaren vooral ‘gewaardeerde knechten’ van mannen als Gesink, Kruijswijk en Roglic. De eerste ongewaardeerde knecht moet nog altijd waargenomen worden.

Er is de laatste maanden veel over de twee geschreven. Over (en door) Tankink zelfs een hele biografie vol. In dat schrijven ontbreken heldenverhalen uit de koers. Die zijn er niet. Wat er verder nog over de twee te verhalen valt, kwam al in overvloede voorbij. Tankink repte in zijn levensbundel over hoe Freire na drie jaar ploeggenoten nog niet kende en hij de –reeds mee in onmin verkerende- Paolini per ongeluk in het gezicht rochelde. Anderen verhaalden over hoe hij tijdens een Touretappe een bolderkar met acht kratten bier de Alpe d’Huez opsleepte en intussen met vijf Petanque-ballen jongleerde. Boze tongen beweren nog altijd dat de bolderkar een Stint was.

Koersende kletskousen
Bij Clement benadrukte men empathisch zijn tijdritcapaciteiten. Of hoe iemand die alleen rijdend de pedalen zo kan geselen, vanuit de buik van het peloton tot zo weinig daden kwam. Niet het trouwe knechten– hun kopmannen wonnen ook zelden koersen - of het tijdrijden bracht ze in de schijnwerpers. Er was een andere reden dat het afscheid van beide renners zoveel aandacht kreeg. De reden dat die vrouw uit Tiel juist hen zal herinneren en niet Joost Posthuma, Sebastian Langeveld of Jos van Emden: het waren praatjesmakers.

Praatjesmakers in de meer aantrekkelijke kant van het woord. Of je het nou altijd met ze eens was of echt om ze kon lachen: ze brachten ‘smoel’ in de koers. Wat menselijkheid in een van wattagemeters en verhullende zonnebrillen vergeven sport, waar als in zovele sporten veel interviews volledig er in geramde mediatraining-prietpraat zijn. Clement is aan menig tourprogrammatafel de meest spraakmakende gast, Tankink was een zeer dankbaar interviewobject bij de start (als hij die miste) of aan de streep, als de jus weer eens in zijn benen had ontbroken, maar wel van zijn tong droop.

Critérium du Dauphiné Libéré
Ze waren zo van aanzienlijk meer waarde voor de sponsor dan andere, onzichtbare knechten en hadden een langere houdbaarheidsdatum. De clowns Clement en Tankink lieten zien dat wielrennen bovenal entertainment is en niet alleen de acrobaten in het circus geliefd worden. En als er een clown in de trapeze gaat hangen, kan men soms weleens heel enthousiast op de banken gaan staan.

De Dauphiné van 2009 was een volgend teken van de herleefde Nederlandse wielrennerij. Onlangs verkozen vaandeldrager Gesink zou vierde worden in het Algemeen klassement, Terpstra won de derde etappe. In de laatste rit trok Clement erop uit. Hij kwam in de laatste kilometers voorop te zitten met Sébastien Joly en Timothy Duggan. De eerste was genezen van kanker, Duggan had een gevaarlijke hersenoperatie achter de rug. Het lot streepte de gunfactor van beiden weg. Clement gooide zijn oortje met kwijlende ploegleiders en huilende bobo’s uit, dacht nog eens na over wat nou eigenlijk zijn favoriete pizza was en reed als eerste over de streep. Ploeggenoot Tankink kwam enkele minuten later binnen, klopte Clement op zijn schouder en zei: 'bedankt voor je werk vandaag.' (foto: social media Tankink en Clement)

Mathijs Stel (email: mathijs@indeleiderstrui.nl )

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven