Like ons!
Gespot op Strava: Poels rijdt KOM Froome aan flarden en lijkt klaar voor TDU

IDL-producties

Gespot op Strava: Poels rijdt KOM Froome aan flarden en lijkt klaar voor TDU

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De keiharde trainingen van Wout Poels en Dylan van Baarle in Australië.

Als de koalaberen en kangoeroes weer gespot worden op social media, dan weet je: Het wielerseizoen gaat weer beginnen. Omdat Australië niet om de hoek ligt, kiezen veel ploegen ervoor om al vroeg Down Under te gaan, om daar rustig te acclimatiseren. Zo zagen we Poels en Van Baarle al in de eerste week uploaden vanaf de andere kant van de wereld.

Strava-gegevens Poels en Van Baarle: Beentjes testen op onbekend terrein

De Hollanders trokken er samen met één of meerdere ploegmaats (alleen Pavel Sivakov zien we ook actief op Strava) op uit in de Australische omgeving. Waar de meeste Nederlanders op 1 januari met een oliebol en een laatste slok champagne het nieuwe jaar in brakten, daar tikten Van Baarle met Sivakov maar meteen 143 kilometer af. Dat is nog eens een start van 2019!

We bespraken hier al dat de Nederlander van ver moest komen na een vervelende blessure, maar dat hij enkele weken geleden al grote stappen had gezet. Bijna 3.000 hoogtemeters tegen een gemiddelde van 30,5 en een geschat gemiddeld vermogen van 264 watt, in Australië werd er meteen doorgetrapt. Vooral het eerste uur ging de wataggemeter vaak dik boven de 350; netjes hoor.

 

Dat een training niet altijd snel hoeft te gaan om zwaar te zijn, dat bewijst dag twee van Van Baarle in Australië wel. Poels is inmiddels aangesloten (of hij was er op 1 januari ook al bij, maar niet op Strava) en de Australische wegen doen pijn. 'Efforts day', is de veelzeggende titel van de upload van Van Baarle. 'Slechts' 92 kilometer, 'slechts' 28,9 kilometer per uur, maar wie daarna even de exacte cijfers bekijkt, snapt waarom de benen na afloop pijn deden.

Op de eerste serieuze klim van de training zien we de hartslag van Van Baarle al over de 150 springen, tegen een vermogen van gemiddeld 383. Wie vervolgens op deze inspanning bij de Mount Tamporine klikt, concludeert: Au! Van Baarle haalt een maximale snelheid van 47 kilometer per uur, bergop, en tikt bij die inspanning een maximale hartslag van 169 aan. Dat is redelijk in het rood, als we die hartslag vergelijken met andere momenten dat hij diep ging op Strava.

Strava-gegevens Poels en Van Baarle: Afzien op 'Efforts day' en Froome uit de boeken

Maar het kan nog harder en sneller, als Van Baarle later in de training dezelfde klim vanaf de andere kant beklimt. Over een gemeten tijd van 5:56 knalt hij een gemiddeld geschat vermogen van 424 watt weg, met een top van 507. Dat 169 hartslagen per minuut niet zijn maximum is, blijkt wel uit het feit dat hij in deze inspanning zelfs een hartslag van 177 haalt.

Van Baarle komt met de sprint bergop in de top-3 van de zogenaamde KOM (een deel van de route die is geregistreerd in Strava). En wie zien we op plek twee? Woutje Poels. Hier zien we ook meteen het verschil tussen de klimmer en de klassieke renner terug. Poels gaat een seconde harder, maar zijn gemiddeld geschatte vermogen ligt met 390 lager dan die van Van Baarle. Het maximale wattage dat Poels trapt, ligt echter hoger: 577 watt op het hoogtepunt, koekoek!

Van Baarle en Poels zijn in orde, zover is duidelijk. Een wielertoerist zou na een inspanning zoals hierboven drie dagen plat liggen, de twee Nederlanders stappen op 4 en 5 januari gewoon weer op de fiets. Het duurvermogen wordt getraind met een rit van 200 kilometer tegen 31,7 kilometer per uur gemiddeld en de volgende dag wordt er nog een training van 123 kilometer aan toegevoegd. Knallen in het begin en aan het einde, bijkomen in het midden. 'Restday needed', noemt Van Baarle het. 'Stretching my legs on Tamborine', luidt de titel van Poels.

Na een welverdiende rustdag keren de twee terug op 7 januari met weer zo'n ogenschijnlijk korte training. De cijfers hierboven wezen al uit dat dat alleen maar schijn is, Van Baarle en Poels trekken zichzelf waar mogelijk nog harder uit elkaar op de fiets. Ons oog valt meteen op een gemiddeld gemeten vermogen van 473 watt over bijna vijf minuten op de zogenaamde Mystery Road. De maximale piek van Poels staat daar op 684 watt. De KOM van ploegmaat Chris Froome wordt op dat stukje weg met 26 seconden verbeterd door Poels. Van Baarle deed er 45 seconden langzamer over, waarmee we kunnen concluderen dat hij slechts een stipje zag dat steeds kleiner werd. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Altijd als eerste op de hoogte van het belangrijkste en leukste wielernieuws? Meld je aan en ontvang jouw wielernieuws via Whatsapp!

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven