Like ons!
Duel van de Week: Valverde is op thuisgrond in het voordeel tegen Thomas

IDL-producties

Duel van de Week: Valverde is op thuisgrond in het voordeel tegen Thomas

In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week: Wereldkampioen Alejandro Valverde en Tour de France-winnaar Geraint Thomas tegen elkaar in de Ronde van Valencia.

Allebei bereikten ze afgelopen jaar het hoogtepunt in hun loopbaan. Alejandro Valverde werd eindelijk wereldkampioen, terwijl Geraint Thomas zich in Frankrijk in het geel mocht hijsen. De vraag is hoe beide topcoureurs nu terug zijn gekomen na een winterstop waarin ze mochten genieten van hun verworven succes.   

In het geval van Thomas wisten we al dat hij het er van genomen had deze herfst en winter en dat hij flink wat kilo’s weg te werken heeft. Toch is de vorm in de benen wel goed, zo mag je opmaken uit de openingstijdrit in Valencia, waarin hij dertiende werd. Zeker weten doen we het niet, maar gezien zijn gewicht lijkt het aannemelijk dat hij de meeste van die tijd op het steile slotklimmetje verloren heeft. Valverde lijkt de verleidingen iets beter te hebben weerstaan. Mede dankzij de flink hellende aankomstkilometer kon de explosieve Spanjaard zijn ei er kwijt. Hij was bovendien al even opgewarmd met drie races op Mallorca, waar hij derde, vierde en tiende werd.

NB. Bij Beiden Top10 wordt er gekeken naar wie er beter eindigde in koersen dat beide renners in de Top10 finishten.

Sowieso is het parcours van vrijdag en zaterdag meer op zijn lijf geschreven dan van zijn concurrent. Er liggen geen extreem lange klimmen op het parcours en megastijl zijn ze ook niet. Ideaal dus voor Valverde om lekker mee omhoog te rijden en er tijdens de laatste kilometer vanonder te muizen. Beide aankomsten moeten hem perfect liggen.

Toch weten we dat Thomas meer dan goed is in het finishen. We hoeven daarvoor alleen maar terug te denken aan de voorbije Tour, waar hij op Alpe d’Huez de maat nam van Tom Dumoulin. In het onderlinge duel met Valverde heeft hij echter al vaak het onderspit moet delven, al moet het gezegd dat de twee niet heel vaak om dezelfde knikkers hebben gestreden. Thomas is natuurlijk lang als luxe hulpje mee geweest naar de grote rondes en is voor de voorjaarsklassiekers zelden in Spanje te vinden, waar Valverde dan zijn meters maakt.

Vorig seizoen wist de Spaanse routinier al eens te winnen in de Ronde van Valencia op Cocentaina. Een aankomst die te vergelijken valt met die van zaterdag, al waren de laatste achthonderd meter toen wel een stukje steiler dan dat hij dit keer treft. Op die klim zette de Movistar-kopman Adam Yates en Luis Leon Sánchez op vier seconden. Hij trok daardoor het algemeen klassement definitief naar zich toe. Een scenario dat nu weer voor de hand ligt. Zelfs al is de Tour-winnaar een van zijn grootste uitdagers.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven