Like ons!
Duel van de Week: Groenewegen wil revanche, maar Jakobsen is een zware kluif

IDL-producties

Duel van de Week: Groenewegen wil revanche, maar Jakobsen is een zware kluif

In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week kijken we naar het duel dat er al had kunnen zijn maar niet kwam. Een onderonsje tussen de twee beste sprinters van Nederland: Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen.

Het Nederlandse wielrennen floreert zoals het lange tijd niet gedaan heeft. In de afgelopen jaren werden de topresultaten aaneengeregen. Tom Dumoulin won de Giro en eindigde op het podium van de Tour. Steven Kruijswijk eindigde in elke grote ronde in de top vijf. Niki Terpstra schreef Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen op zijn naam. Luik-Bastenaken-Luik was een prooi voor Wout Poels en Bauke Mollema won onder meer de Classica San Sebastian. En het lijstje kan natuurlijk nog veel langer worden gemaakt.

Op het gebied van sprinten hebben we het een lange tijd zonder echte topper moeten doen. Jean-Paul van Poppel, Jeroen Blijlevens en dan komen we al in de categorie Max van Heeswijk terecht. Maar ook op dit gebied zijn er stappen gezet in Nederland, of is er in ieder geval meer talent.

Groenewegen meldde zich twee jaar terug bij de wereldtop met zijn zege op de Champs-Élysées en bevestigde die vorm vorig jaar met twee ritzeges in de Tour. Jakobsen maakte vorig jaar de stap van het Continentale SEG Racing Academy naar WorldTour-ploeg Quick-Step Floors. De jongeling won direct het officieuze WK voor sprinters, de Scheldeprijs en was ook onder meer de snelste in Nokere Koerse en de eerst etappe van de BinckBank Tour.

De verwachting, of misschien wel de hoop, was dat beide mannen tegen elkaar zouden strijden tijdens de eerste etappe in de Ronde van de Algarve. Een valpartij gooide voor Groenewegen echter roet in het eten. Jakobsen toonde zich daarna enorm sterk door Arnaud Demare en Pascal Ackermann te verslaan. Groenewegen liet in Valencia overigens al zien de juiste benen te hebben. De Amsterdammer snelde in de laatste vijfhonderd meter nog zes renners voorbij en klopte op de streep Alexander Kristoff en Matteo Trentin. Het duel komt er hopelijk dit weekend wel, als de Ronde van de Algarve doordendert. Groenewegen zal ongetwijfeld iets recht willen zetten.

Omdat Jakobsen nog maar een jaar in het profpeloton rijdt zijn er niet heel veel confrontaties tussen de twee te vinden. In het toetje van 2018, de Gree-Tour of Guangxi, sleepte Jakobsen twee WorldTour-etappes binnen. Groenewegen werd in die etappes vierde en dertiende. De Jumbo-Visma-renner won de eerste etappe en verwees Jakobsen daar naar de derde plek. Indrukwekkend was ook de sprint van Jakobsen in de eerste etappe van de BinckBank Tour. Groenewegen rolde, terwijl Jakobsen de handen in de lucht stak, even later als zesde over de meet.

In de etappes waar beide mannen voorin het peloton wisten te eindigen is Jakobsen voorlopig dus de man die het vaakst kon vieren. Aan Groenewegen de taak om te laten zien dat hij Nederlands nummer één is in de massasprints. Zijn palmares laat dat natuurlijk nog steeds zien. Voor Jakobsen, die Fernando Gaviria zag vertrekken als concurrent, is het wederom een mooie kans om te laten zien dat hij hard bezig is om stappen te zetten richting de wereldtop. Vanaf 18.15 uur is zaterdag op Eurosport de ontknoping van de vierde etappe van de Ronde van de Algarve te zien. (Foto: Deceuninck-Quick-Step / Sigfrid Eggers)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven