Like ons!
Dinsdag Veldritdag | Afscheid Pauwels en twee leuke crossen kleuren slotstuk

IDL-producties

Dinsdag Veldritdag | Afscheid Pauwels en twee leuke crossen kleuren slotstuk

Het zit erop. De laatste veldritten zijn verreden en de meeste renners gaan op vakantie. Sommige crossers hadden het seizoen al beëindigd met het hoog op de wegcampagne, waardoor de crossen afgelopen weekend in Leuven en Oostmalle een aantal grote namen miste. Toch was het een mooi toetje van een leuk seizoen, met onder meer het afscheid van Kevin Pauwels.

Mannen

Normaal gesproken heet dit kopje Van der Poel vs Van Aert. Bij afwezigheid van beide toppers, hebben we het gewoon mannen genoemd. Afgelopen zaterdag werd er gereden in Leuven. De wedstrijd was erg leuk en kon veel kanten opgaan. Een kopgroepje met onder meer Lars Van der Haar reed het grootste gedeelte voorop. In de slotfase kwam Tom Meeusen aansluiten en hij demarreerde vlotjes. Alleen Toon Aerts kon mee en de Belgisch kampioen klopte Van der Poels ploeggenoot in de sprint.

Zondag was de Sluitingsprijs in Oostmalle. De laatste cross van het seizoen werd de laatste cross in de carrière van Kevin Pauwels. Hij reed al snel samen met Toon Aerts aan de leiding, totdat de Belgisch kampioen in de slotfase viel. Pauwels kon daardoor onbedreigd naar de zege rijden en dat hadden toch niet veel volgers nog van hem verwacht. De Belg won nooit een titel bij de senioren, maar stond jarenlang aan de top en was een bijzondere verschijning in de veldritwereld. Dit afscheid was hem dan ook van vele kanten gegund.

Vrouwen

Het was het weekend van Denise Betsema. Ook de vrouwen reden zaterdag in Leuven. Bij afwezigheid van onder meer Sanne Cant (ziek) Marianne Vos en Lucinda Brand, waren er weinig toppers afgereisd naar Leuven. Betsema klopte Loes Sels, die in de beginfase aan kop ging. Betsema haalde haar na een slechte start bij en liet haar, ogenschijnlijk zonder problemen, achter. Annemarie Worst startte flitsend maar viel, niet voor de eerste keer, een beetje terug en werd derde.

Met Cant erbij ging ongeveer hetzelfde peloton dames zondag naar Oostmalle. Deze keer was Betsema beter gestart en niet veel later lag ze al alleen aan kop. Het werd niet meer gevaarlijk, ook al schommelde haar voorsprong op Worst en Sels rond de tien seconden. Betsema won dus en kroonde zich tot zegekoningin met vijftien zeges. Wereldkampioene Cant kwam na een week van ziekte niet in de buurt van de zege.

In de media

Pauwels deed in een afscheidsinterview een opvallende uitspraak. De Belg crosste onder meer tegen Sven Nys, Niels Albert en Zdenek Stybar, maar noemt Van der Poel de beste die hij ooit heeft gezien, maar daar zit ook een keerzijde aan: 'Zonder Mathieu was ik misschien nog crosser gebleven. Hij is een wonderkind.' Pauwels heeft zich na zijn zege niet bedacht: 'Nee, het is mooi geweest. Dit had ik totaal niet verwacht, beter kan je niet afsluiten', sprak hij na de cross.

Richard Groenendaal deed een uitspraak die nog veel opvallender was. Hij beschuldigt een aantal renners uit de tweede lijn van een gebrek aan mentaliteit: 'Ze pakken hun puntjes en halen hun selecties, zodat er geen kritiek komt van sponsors of publiek. Maar ik mis bij al die mannen een topsportmentaliteit. Als supporter vind ik dat jammer.' Zijn oud-pupi Van der Haar deed het af als onzin.

In Waregem was afgelopen woensdag nog een crossevenement met een aantal toppers. Meeusen liet zich zien en sprong tachtig centimeter hoog met zijn rijtuig. De klassieke crossen, in kortere vorm, werd gewonnen door Helen Wyman en Toon Aerts. Ten slotte ging Bram van der Ploeg op bezoek bij de fanclub van de gebroeders Van der Poel en dat leidde tot een mooi sfeerartikel.

Programma volgende week

Komende week geen crossen meer en dat betekent ook dat dit voorlopig de laatste Dinsdag Veldritdag was. Het veldrijden zullen we, tenzij er nieuws is, links laten liggen. Toch zult u de namen Van der Poel en Van Aert nog veel langs zien komen. Zij wagen hun kans in het wegseizoen en de Nederlander ook nog op de mountainbike. Hun verrichtingen en alle ins en outs kunt u blijven volgen via In de Leiderstrui! (Foto: Joren Ooms)

Jasper den Boon (Twitter: @jasperdenboon)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven