Like ons!
Column: Na de Omloop weet je nog steeds niks, behalve één ding over de Ronde

IDL-producties

Column: Na de Omloop weet je nog steeds niks, behalve één ding over de Ronde

Wielrennen volgen is vragen stellen. Soms kritische vragen, maar vooral ook nieuwsgierige vragen. Wie zijn er goed? Hoe ligt het parcours precies? Waar kan het verschil gemaakt worden? Elke koers heeft wel vraagtekens, maar de Omloop toch net iets meer.

Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Philippe Gilbert, Tim Wellens, Sonny Colbrelli en Matteo Trentin. Een mooi lijstje, maar niet zomaar een opsomming. Allemaal (schaduw)favorieten voor de Omloop Het Nieuwsblad die al minimaal een keer wisten te winnen dit jaar. Dat is zo ongeveer het enige criterium om favorieten aan te wijzen voor de eerste voorjaarsklassieker van het seizoen.

Jasper Stuyven, Niki Terpstra, Oliver Naesen, Michael Valgren, Wout Van Aert, Yves Lampaert en Michael Matthews. Ook zij staan op de voorlopige startlijst en lijken toch minimaal outsiders, maar zij wisten nog geen koers te winnen. Zijn ze daardoor minder favoriet dan het eerste rijtje namen? Misschien een beetje, hoewel de meesten toch ook al wel hun klasse lieten zien. Vluchtpogingen en knappe ereplaatsen zijn ook tekenen van goede benen.

De Omloop is allang niet meer de eerste koers die belangrijk is. De WorldTour was al in Australië, nu in de Verenigde Arabische Emiraten, dus het is domweg onjuist om de Omloop als begin van het seizoen te zien. Bijna alle mannen die zaterdag starten, hebben ook al gekoerst dit jaar. Australië, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Zuid-Europa waren de decors voor over het algemeen al leuke wedstrijden. De Vlaamse weilanden van Van Aert niet te vergeten.

Je weet als volger wel een beetje wie indruk hebben gemaakt, maar dat was voorbereidend werk op de klassiekers. En eigenlijk is de Omloop ook nog voorbereidend werk. Tom Boonen won nooit de Omloop, net als Fabian Cancellara. Nog opvallender: op de erelijsten van de Omloop en de Ronde kwam ik niemand tegen die beide koersen in hetzelfde jaar wist te winnen. Eigenlijk hebben we dus helemaal niks aan de Omloop.

Toch blijft de Omloop bijzonder. De koers komt weer thuis en misschien zou ik in de maanden maart en april wel liever Belg zijn dan Nederlander, tenzij Terpstra uithaalt. Het is de eerste wedstrijd van haar soort, de eerste echte klassieker, de eerste echte kasseienwedstrijd. Je hoort van renners dat koersen in Vlaanderen heel anders is dan in andere streken. De wind, smalle wegen en natuurlijk een uitstekende koerssfeer.

Daarnaast zijn er ook de bekende namen: Leberg, Valkenberg, Haaghoek, Molenberg, Berendries, Bosberg en Muur van Geraardsbergen. De namen die hebben historie en klinken heroïscher dan Willunga Hill en Green Mountain. Ik verheug me op zaterdag, en op zondag, en eigenlijk op alle klassiekerdagen die komen gaan en dat uitzien naar koersen had ik nog niet bij de eerdere wedstrijden dit jaar.

Vooraf aan het openingsweekend zijn er vele vragen. Welke renner is goed? Welke ploeg is goed? Wie piekt er al naar deze eerste wedstrijden? Hoe liggen de verhoudingen tussen renners en ploegen? Na afloop van het openingsweekend zijn er nog meer vragen. Wat als hij niet lek reed? Heeft de winnaar te vroeg gepiekt? Waar staan de afwezigen? Zondagavond weten we in ieder geval één ding en dat is dat de winnaar van de Omloop niet de Ronde van Vlaanderen zal winnen. Of toch...? 

(Foto: BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)

Jasper den Boon (E-mail: jasper@indeleiderstrui.nl / Twitter: @JasperdenBoon)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven