Like ons!
De klassiekers zijn in aantocht: negen potentiële verrassingen van het voorjaar

IDL-producties

De klassiekers zijn in aantocht: negen potentiële verrassingen van het voorjaar

Zoals ieder jaar richting eind februari zijn de verwachtingen bij de wielerfans hooggespannen. De Omloop staat voor de deur, en daarmee begint volgens de meer conservatieve volger het wielerseizoen pas echt. De start van het klassieke seizoen is ook altijd een tijd om heerlijk met elkaar te discussiëren. In de Leiderstrui doet een duit in het zakje!

Wie gaat er een grote indruk maken dit jaar? Kunnen gevestigde namen als Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Niki Terpstra weer domineren? Gaan Sep Vanmarcke of Oliver Naesen, die er toch vaak dichtbij geweest zijn, eindelijk hun eerste echte grote vis pakken? Maar wellicht het leukst van alles is het speculeren over de mogelijke verrassingen van het klassiekerseizoen. Vorig jaar waren het inmiddels klinkende namen als Michael Valgren Andersen, Mads Pedersen en Wout Van Aert die een grote stap wisten te zetten. Maar ook dit jaar zijn er kandidaten die zich mogelijk in de top kunnen gaan nestelen. In de leiderstrui geeft negen namen die de mogelijke verrassing van dit voorjaar kunnen worden!

Matej Mohoric

We trappen af met de jonge Sloveen Matej Mohoric. Wellicht is hij niet de meest zekere kanshebber van het lijstje, maar hij hoort er toch op zijn minst tussen. De inmiddels 24-jarige Mohoric werd zowel bij de junioren als bij de beloftes wereldkampioen en maakte op hele jonge leeftijd de overstap naar het profpeloton. Lang leek het er niet uit te gaan komen bij Mohoric maar eind 2017 was daar opeens een eerste echte opleving toen hij de zevende etappe van de Vuelta op zijn naam schreef. Het volgende seizoen bleek zijn échte doorbraak te worden.

Mohoric won onder andere een etappe in de Giro en het eindklassement van de Deutschland Tour. Maar de echte reden dat hij hier op het lijstje is gekomen is zijn overwinning in de BinckBank Tour, waar hij ondanks een zwak team stand wist te houden in de laatste etappes. De ploegleiding van Bahrain-Merida heeft daarop besloten dat Mohoric het gehele voorjaar als mede-kopman mag rijden, en samen met Sonny Colbrelli en groot talent, Ivan Garcia Cortina, kunnen de heren van Bahrein-Merida best wel eens hoge ogen gaan gooien in het voorjaar.

Mathieu van der Poel

Van der Poel wordt al regelmatig genoemd als favoriet voor een heel aantal van de voorjaarskoersen en misschien kan je hem dus niet eens echt een verrassing meer noemen, maar toch zou het niet eerlijk zijn om iemand die zijn debuut nog moet maken niet in dit lijstje op te nemen. De wereldkampioen veldrijden gaat zich met zijn ploeg Corendon-Circus voor het eerst echt op de weg richten en gaat een zeer mooi programma rijden.

Onder meer Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en Vlaanderens Mooiste staan op zijn programma. De verwachtingen zijn mede door het goede presteren van Wout Van Aert vorig jaar enorm hoog, maar over het algemeen weet de 24-jarige Nederlander prima aan de verwachtingen te voldoen. Met onder meer Roy Jans en Jimmy Janssen heeft van der Poel ook nog eens ploeggenoten die prima aan het seizoen begonnen zijn, en wellicht zien we dus zelfs wel een heel sterk Corendon-Circus blok verschijnen.

Christophe Laporte

Vorig jaar rond deze tijd werd Laporte gezien als de vaste lead-out man van Nacer Bouhanni, maar inmiddels heeft de Fransman zich op weten te werken tot één van de absolute kopmannen bij de formatie van Cofidis. Op de kasseien heeft hij zich nog niet vaak laten zien, maar toch bewijzen de 4e plaats van vorig jaar in Gent-Wevelgem en de 20e plaats in Parijs-Roubaix 2016 dat Laporte wel het een en ander kan op de kinderkopjes. Verder wist de Fransman vorig jaar ook nog de Tro-Bro Léon op zijn naam te schrijven.

Deze koers, die deels over onverharde wegen gaat, werd op zeer dominante wijze door Laporte gewonnen. Wel heeft de Fransman in zijn voorbereiding met een licht ongemak te maken gehad, hij kreeg in aanloop naar de Clasica Almeriá namelijk te maken met een bijholteontsteking. Toch kan men er zeker van zijn dat het met de vorm van Laporte wel goed zit, want in Besseges werden twee etappes en het eindklassement op het palmares bijgeschreven. Kan Laporte voor het eerst sinds 1997 weer voor een Franse winnaar in Roubaix zorgen?  

Mike Teunissen

Dat het voorjaarsblok van Jumbo-Visma sterk verbeterd is kent geen twijfel. Niet alleen werd met Wout Van Aert één van de revelaties van 2018 binnengehaald, maar ook Mike Teunissen en Taco van der Hoorn werden vastgelegd. Doordat het blok van Jumbo-Visma zo sterk is geworden mag er gehoopt worden dat ze dit jaar situaties kunnen creëren waarin ze met een overtal zitten. Man in vorm, Mike Teunissen, zou dan best eens de man kunnen worden die hiervan gaat profiteren.

De van Sunweb overgekomen renner bewees vorig jaar al dat hij een stap heeft gezet op de kasseien door een hele sterke Dwars door Vlaanderen en Parijs-Roubaix te rijden. Dat is een indrukwekkend gegeven, zeker als men in gedachte houdt dat Teunissen niet eens in een vrije rol aan het voorjaar begon. Teunissen wist ook in 2019 al indruk te maken, met name door een hele indrukwekkende leadout te doen voor kopman Dylan Groenewegen, maar ook door met de beste mee te kunnen op een zware aankomst tijdens de ronde van Valencia.

Jasper Philipsen

Doordat Hagens Berman Axeon vorig jaar is toegetreden tot het PCT-niveau is Philipsen officieel geen eerstejaars prof, maar gezien zijn jeugdige leeftijd zou dat eigenlijk helemaal niet gek zijn. De nu nog 20-jarige Belg liet bij de beloftes zien dat hij uitstekend over de kasseien kan door tweede te worden in de U23-editie van Vlaanderens Mooiste.

Sinds dit jaar is hij actief bij UAE-Emirates, waar hij in principe vooral voor kopmannen als Alexander Kristoff zal moeten gaan werken. Het idee is dat dit jaar een grote leerervaring gaat worden waar Philipsen de komende jaren de vruchten van gaat plukken. Toch heeft de jonge Belg het kopmanschap tijdens het openingsweekend al af weten te dwingen na uitstekende prestaties in Australië. Weet Philipsen zichzelf een prachtig verjaardagscadeau te geven door de Omloop te winnen?

Magnus Cort Nielsen

Vorig jaar was een Deen van Astana misschien wel de grootste verrassing van het voorjaar. De naar Dimension Data vertrokken Michael Valgren Andersen wist namelijk zowel in de Omloop als tijdens de Amstel Gold Race raak te schieten en wist ook nog eens vierde te worden in de ronde van Vlaanderen. Maar het vertrek van Valgren kan ervoor zorgen dat de ruimte wordt ingevuld door iemand anders, en Magnus Cort Nielsen lijkt dan een uitstekende kandidaat.

In het openingsweekend zal zijn ploeggenoot Alexey Lutsenko, die weergaloos was in de ronde van Oman, nog kopman zijn. De Kazach zal zich daarna echter gaan richten op de heuvelklassiekers. Daardoor ligt de weg vrij voor Cort Nielsen om voor eigen kans te gaan. In het verleden wist Cort Nielsen door zijn goede sprint etappes te winnen in de Vuelta, en wist hij vanuit de ontsnapping een etappe in de Tour de France te winnen. De vraag is of hij ook op de kasseien een extra stap kan zetten en bij de grote mannen kan blijven. Mocht dat zo zijn dan is Cort Nielsen door zijn snelheid een zeer gevaarlijke klant

Bob Jungels

Een winnaar van een monument als potentiële revelatie voor de klassiekers? Ja toch wel! Ondanks dat Bob Jungels inderdaad al een monument op zijn naam heeft staan mag het toch een verrassing genoemd worden als hij in de kasseienklassiekers constant met de beste mee kan draaien. De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik gaat zich dit jaar voor het eerst echt uitproberen op de kasseien en zou daar zomaar eens succesvol kunnen zijn.

Jungels wist in het verleden namelijk al wel de beloftenversie van Parijs-Roubaix op zijn naam te schrijven en heeft daarmee zeker een verleden dat wijst op talent voor de kasseien. Daarnaast heeft Deceuninck-Quick-Step ondanks het vertrek van Terpstra natuurlijk nog steeds het voordeel van het sterke blok. Aan de ene kant betekent dat wellicht dat Jungels op tijd in de ontsnapping zal moeten zitten, maar aan de andere kant kan de aanwezigheid van Gilbert, Stybar en Lampaert er zeker ook voor zorgen dat de aandacht wat minder op Jungels gericht is.

Soren Kragh Andersen

Dat het goed gaat met het Deense wielrennen moge wel duidelijk zijn. Nadat vorig jaar Valgren maar ook Mads Pedersen veel indruk wisten te maken staan er dit jaar dus wederom twee Denen in het lijstje met mogelijke verrassingen. In dit geval gaan het om Soren Kragh Andersen. De Deen liet zich eind vorig jaar opmerken op de onverharde wegen in Parijs-Tours, en liet in de Algarve dit jaar ook al zien dat het met de vorm wel goed zit.

De Omloop zal Kragh Andersen nog missen doordat hij ziek is geworden, maar in het vervolg moet Kragh Andersen zeker een rol kunnen spelen tijdens de klassiekers. Het enige nadeel voor Kragh Andersen is dat zijn ploeg Sunweb ook vol in wil zetten op kopman Michael Matthews. Wellicht kan Kragh Andersen door zijn kracht in de loop van de klassiekers toch een rol als mede-kopman afdwingen. De motor heeft hij er zeker voor.

Danny van Poppel

Als laatste vinden we nog een Nederlander terug. Even is er getwijfeld om Dylan van Baarle te noemen, van wie grote dingen verwacht mogen worden, maar gezien zijn vierde en zesde plaats tijdens de Ronde van Vlaanderen in het verleden mag hij misschien niet helemaal meer als verrassing worden gezien. Een Nederlander die wel écht een verrassing zou kunnen gaan worden is Danny van Poppel. Bij Lotto-Jumbo is in 2018 zwaar in van Poppel geïnvesteerd door hem twee grote rondes te laten rijden, en dat lijkt voor extra hardheid gezorgd te hebben.

Toegegeven, het lukt nog regelmatig niet bij van Poppel, maar op de dagen dat hij goed is, is hij ook echt goed. Zijn overwinning in Binche-Chimay-Binche was erg indrukwekkend, en zal zeker hebben bijgedragen aan de keuze om vol voor de klassiekers te gaan. Van Poppel heeft met zijn sprint een prima wapen en lijkt ook voldoende power te hebben. Als hij wat constanter weet te worden dan kan het bij van Poppel zomaar van vaak net niet naar vaak net wel gaan. (Foto: Bora-hansgrohe / Stiehl Photography)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven