Like ons!
Gespot op Strava: Omloop zorgt terecht voor tevreden gezichten bij Jumbo-Visma

IDL-producties

Gespot op Strava: Omloop zorgt terecht voor tevreden gezichten bij Jumbo-Visma

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Omloop Het Nieuwsblad van Team Jumbo-Visma.

Mike Teunissen, Taco van der Hoorn en Wout van Aert; allemaal reden ze hun eigen koers, maar alleen Van Aert kwam met de voorste groepen binnen. De één viel, de andere miste de aansluiting en weer een ander zag zijn koers teniet worden gedaan door een avontuur in de berm. 

Strava-gegevens: Teunissen is goed, maar valt

Voor Mike Teunissen was de Omloop voorbij toen de finale net begonnen was. De Nederlander viel, zo stelde Trouw, en kon zo niet meer meedoen in de finale. Dat is jammer, want Teunissen was bezig aan een goede koers. Hij was mee en haalde onder meer een maximaal vermogen van 1.177 watt. Dat komt neer op 16,1 watt per kilogram, uitgaande van een gewicht van 73 kilogram. Dan heb je goede benen.

Toen Greg Van Avermaet en Zdenek Stybar op de Kapelmuur de wedstrijd probeerden te winnen, was Teunissen echter al afgehaakt. Met pijn na zijn val liep zijn gemiddelde op die klim terug naar 4,9 watt per kilogram. Velon berekende dat Stybar in die fase 9,73 watt per kilogram trapte. Het zijn wattages waar Teunissen in de beginfase nog aan kwam. Wat als?...

Wat veel meer in het oog springt is de finale van Teunissen. Hij reed allang niet meer mee om een ereplaats, maar hij reeg zaterdag de persoonlijke records aaneen in de laatste kilometers. In 2016 werd hij twaalfde in de uitslag, maar nu reed hij sneller in de achterhoede. Dat hij na de finish strompelend richting de ploegbus ging, zorgt alleen maar voor meer nieuwsgierigheid naar een topfitte Teunissen in de finale van een volgende klassieker.


De finale van Teunissen; sneller dan in 2016

Strava-gegevens: Van der Hoorn vliegt tot aan de Molenberg

Naast Teunissen was ook Taco van der Hoorn dik in orde. De Nederlander reed zich leeg voor anderen, en had bij het uitblijven van een fout nog meer kunnen doen. Was de tijdlijn van Teunissen al goed, die van Van der Hoorn kleurt helemaal goud. Op veel gedeeltes van het parcours was hij nooit sneller. Zijn piek lag op 1.122 watt. Ook dat is met zijn 75 kilogram een geweldig vermogen.

Het ging mis op de Molenberg, waar Van der Hoorn in de berm belandde. Omdat Danny van Poppel door trok, keerde zijn ploegmaat nooit meer terug. En dan te bedenken dat Van der Hoorn maar tien seconden verloor op de Molenberg. Niki Terpstra, op dat punt nog volop in koers, reed de klim in 1.14 minuten omhoog, Van der Hoorn met berm-ontmoeting in 1.24.

Strava-gegevens: Van Aert de beste voor Jumbo-Visma

Was hij qua niveau de beste? Misschien niet, maar Wout van Aert reed wel keurig naar plek dertien, terwijl hij naar eigen zeggen niet eens de beste vorm had. Vorig jaar was dat nog plek 32, en toen deed hij tot in de diepe finale volop mee en was iedereen lyrisch. Hij reed dit jaar harder en sneller, dus we snappen zijn tevreden gevoel na zijn eerste koers in het geel.

In tegenstelling tot Teunissen en Van der Hoorn zien we bij Van Aert geen wattages op Strava, dus kijken we even naar de snelheden. De finale van de Omloop, 17,51 kilometer in totaal, reed Van Aert in 22.59 minuten. Alleen Greg Van Avermaet en Alexey Lutsenko waren er sneller van alle Strava-gebruikers. Laten dat nu net de nummers twee en vier uit de uitslag zijn. Van Aert ging dus harder dan misschien gedacht.

In de finale ging het lichtje even uit bij Van Aert op de Kapelmuur en de Bosberg. Hij reed de twee beklimmingen 22 seconden langzamer op dan Van Avermaet, waardoor hij de definitieve aansluiting verloor. Zijn finale was echter indrukwekkend, getuige zijn hierboven genoemde derde tijd over de laatste 18 kilometer. Eigenlijk liep hij met de groep onder leiding van Jempy Drücker alleen maar in op de kop. Conclusie: Geen grote uitslag, maar meer dan terecht een tevreden gevoel bij Jumbo-Visma. (foto: Velo Pro screenshot)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven