Like ons!
Gespot op Strava: Zelfs beestachtige concurrentie te min voor Alaphilippe

IDL-producties

Gespot op Strava: Zelfs beestachtige concurrentie te min voor Alaphilippe

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrukijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de ongelofelijke finale van Milaan-Sanremo.

Een eitje, dat was het volgens veel renners in de eerste 200 kilometer, afgelopen zaterdag. Magnus Cort Nielsen noemde het zelfs de makkelijkste editie die hij ooit reed. Met het zonnetje op de bol en de wind regelmatig in de rug was het freewheelen voor de grote mannen, die op de Cipressa de benen even mochten strekken en op de Poggio los moesten. De wattages komen pas na 175 kilometer voor het eerst zeer regelmatig boven de 200 en 250 watt. En omdat iedereen de accu dus nog vrij vol had zitten, ontplofte het volledig in de finale.

Strava-gegevens: KOM op Poggio voor Valverde

We baseren ons wekelijks op de Strava-gegevens van de renners en die wijken nog weleens af. Volgens Het Laatste Nieuws reed de elite-groep vooraan de Poggio op in 5:50 minuten. Slechts eenmaal was er iemand sneller boven. Het gemiddelde lag op 38 kilometer per uur, bergop. Ter vergelijking: Vincenzo Nibali reed vorig jaar met wind tegen in 6:13 naar boven met een gemiddelde van 35,7 kilometer per uur gemiddeld.

Maar wat zegt Strava? Het medium is vrij duidelijk, als we alleen al kijken naar het klassement met snelste tijden ooit op de Poggio. Omdat we Alaphilippe niet actief zien op Strava staat Alejandro Valverde met 5:41 minuten bovenaan. Oliver Naesen, Wout van Aert en Michal Kwiatkowski staan op plekken twee, drie en vier. Zelfs Nibali, die een gaatje moest laten op de top, staat op plek negen nog in de top-10 met een tijd van 5:54. Let op: de KOM van de Poggio is iets korter dan de gemeten tijden van onder meer Velon.

Hoe ziet zo'n KOM van Valverde op de Poggio er dan uit? De wereldkampioen knalde met een gemiddeld wattage van 413 watt naar boven. Met zijn door Procyclingstats gemeten 61 kilo is dat een gemiddelde van 6.77 watt per kilogram. We legden vorige week al uit dat dat gemiddeldes zijn waar alleen de absolute wereldtop aan komt. De piek van Valverde lag zelfs op 911 watt. 

Milaan-Sanremo 2019 kleurt de Poggio-KOM.

Strava-gegevens: Huiveringwekkend hard omhoog en omlaag

De snelheden op de Poggio zijn huiveringwekkend. Naesen, die in eerste instantie als één van de besten het wiel hield van Alaphilippe, haalde midden op de klim een snelheid van 48,2 kilometer per uur. De laatste kilometers richting de top komt de teller amper meer onder de 40. Naesen trapt op het moment dat Alaphilippe aanvalt ook een periode meer dan 1.000 watt weg.

Maar natuurlijk was het na de Poggio nog niet over. Met een groep met louter grote namen was het aanvallen geblazen in de afdaling. Alaphilippe probeerde het nog even, maar Matteo Trentin en Matej Mohoric vielen het hardst aan. Eerst Trentin, die als eerste werd gevolgd door Van Aert. De Belg haalt een maximale snelheid van 71,3 kilometer per uur, maar alles komt terug bijeen voor de sprint.

In die sprint is het Alaphilippe die iedereen erop legt. Naesen is degene die het langst kan volgen. Een inspanning van 58,3 kilometer per uur kan er echter niet voor zorgen dat hij uit het wiel van de Fransman kan komen. 295,6 kilometer aan 42,3 kilometer per uur was slechts genoeg voor plek twee na 6 uur en 59 minuten fietsen voor Naesen. Hoe zwaar het was om met je kop in de wind te sprinten: Nummer acht Nibali bleef de hele sprint in het kielzog van de rest en haalde een piek van 60,8 kilometer per uur in de sprint. (foto: Deceuninck-Quick-Step/Getty Images)

Van Aerts afdaling van de Poggio. Kijk naar de maximale snelheid...

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven