Like ons!
Duel van de Week: Drie wereldkampioenen veldrijden favoriet in De Ronde

IDL-producties

Duel van de Week: Drie wereldkampioenen veldrijden favoriet in De Ronde

In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week kijken we natuurlijk naar de Hoogmis, de Ronde van Vlaanderen. Een editie die zomaar eens gedomineerd kan worden door wereldkampioenen veldrijden. Uiteraard doelen we op Zdenek Stybar en Wout Van Aert. En stiekem nemen we natuurlijk ook Mathieu van der Poel mee.

Dat veldrijders een aardig stukje op de weg kunnen fietsen is ondertussen wel bekend. Je zou het ook andersom uit kunnen leggen overigens. Roman Kreuziger eindigde in zijn jeugd op het podium bij een WK junioren en hetzelfde geldt voor mannen als Boy van Poppel, Peter Sagan, Lars Boom en het drietal Stybar, Van Aert en Van der Poel. Bij de beloften voegt ook Mike Teunissen zich nog bij deze groep die actief is in het huidige wielerpeloton.

We richten ons allereerst op de strijd tussen de twee mannen die drie keer wereldkampioen veldrijden werden. Stybar en Van Aert. Als je alleen naar de uitslagen van De Ronde in het verleden kijkt zou je beide mannen niet aanwijzen als favoriet. Van Aert reed nog maar één keer de grootste wedstrijd van België, hij werd overigens wel knap negende vorig jaar. Stybar reed zijn eerste Ronde van Vlaanderen in 2013. Drie keer eindigde hij in de top tien maar hoger dan de achtste plaats eindigde hij nog nooit.

Deceuninck-Quick Step en Jumbo-Visma de sterke blokken

De vorm van de twee mannen is indrukwekkend te noemen. Stybar zette die vorm al om in een paar fraaie toevoegingen aan zijn palmares. De Omloop het Nieuwsblad en de E3 BinckBank Classic waren een prooi voor de Tsjech. Van Aert stroomde door de veldritverplichtingen wat later in dit seizoen en reed nog maar vijf koersen. Hij stond op het podium bij de E3 BinckBank Classic en de Strade Bianche en maakte ook een enorm sterke indruk in Milaan-Sanremo en Gent-Wevelgem.

Naast een uitstekende vorm is ook de kracht van de ploeg een belangrijke factor voor beide renners. Over Deceuninck-Quick Step is al veel gezegd dit seizoen. Door de luxe van een kwartet sterke kopmannen, Stybar, Jungels, Lampaert en Gilbert, kan er vaak een overtalsituatie worden uitgespeeld in de finale. De ploeg van Van Aert, Jumbo-Visma, liet zondag in Gent-Wevelgem zien dat het niet onmogelijk is om de Belgische formatie te kraken. Met onder meer Teunissen, Van Poppel, Jansen en de betrouwbare Wynants heeft ook Van Aert zijn legertje knechten goed voor elkaar.

Onderlinge duels Stybar en Van Aert

Vaak kwamen de twee elkaar nog niet tegen in het peloton, logisch ook gezien de korte loopbaan op de weg van Van Aert tot dusver. Twaalf keer startten de twee in dezelfde eendagskoers de afgelopen twee jaar. In verschillende finales eindigden ze beide voorin. De Strade Bianche van vorig jaar en dit jaar zijn daarvan een mooi voorbeeld. Van Aert werd twee keer derde, Stybar een keer vierde en achtste. In de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar eindigden ze in dezelfde groep, Van Aert op plaats negen, Stybar op tien. Ook in Parijs-Roubaix van 2018 finishten ze in dezelfde groep, Stybar op negen en Van Aert op dertien. Het meest in het oog springt natuurlijk de E3 BinckBank Classic van dit jaar. Stybar won de sprint van een groep van vijf voor Van Aert.

Wat kan Van der Poel in de Ronde van Vlaanderen?

Er is dus een goede kans dat zondag in Oudenaarde twee wereldkampioenen veldrijden gaan strijden om de zege. Maar de laatste weken leren dat er een andere wereldkampioen veldrijden, de huidige, niet mag worden onderschat. In Nokere Koerse ging Van der Poel hard onderuit en werd even gevreesd voor zijn voorjaar. Vier dagen later won hij echter de GP Denain en in Gent-Wevelgem werd hij, na een hele dag in de aanval te zijn geweest, nog vierde in de sprint. Zijn zege in Dwars door Vlaanderen was meer dan indrukwekkend. Echt referentiemateriaal in lange koersen is er niet. Maar één keer reed hij een koers van zo’n 250 kilometer, dat was afgelopen zondag in Gent-Wevelgem. Vorig jaar reed hij twee koersen die enigszins in de buurt komen. Het NK (220 km) won hij, op het EK (230 km) werd hij tweede. Het kan zondag zomaar eens De Ronde van de veldrijders worden. (Foto: Deceuninck-Quick-Step / Getty Images)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven