Like ons!
Gespot op Strava: Uitspatting Van Baarle te vroeg, maar hoopgevend voor Roubaix

IDL-producties

Gespot op Strava: Uitspatting Van Baarle te vroeg, maar hoopgevend voor Roubaix

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Een indrukwekkende Dylan van Baarle, alleen iets te vroeg.

Hij werd uiteindelijk achttiende, maar het was niemand minder dan Cadel Evans die in de finale uitsprak dat juist Van Baarle er zo goed uit zag. De Nederlander ging er op dik veertig kilometer van de finish vandoor uit de groep favorieten en hij reed in één ruk naar de koplopers van dat moment. 'Ik werd helaas een beetje te enthousiast. Ik wilde eigenlijk wachten, maar zag een moment en pakte het. Achteraf moet ik toegeven dat het te vroeg was', zo stelde hij na afloop bij NU Sport.

Strava-gegevens: Van Baarle demarreert met overtuiging

De teleurstelling lijkt terecht als we naar de Strava-files kijken van enkele mannen die in de finale bij de groep favorieten zaten. Als Van Baarle zijn uitspatting toch voor iets later had bewaard... Op de Strava-KOM Koppenberg - Steenbeekdries - Taaienberg reed Van Baarle 8,3 kilometer het snot voor zijn ogen. Niemand op Strava was ooit sneller dan hij was. Gemiddeld reed hij 35,3 kilometer per uur, met een maximum van 70,9. Zijn door Strava geschatte vermogen lag in die 8,3 kilometer op 390 watt, met een piek van 1.270. 

Yves Lampaert is sinds zondag de all-time nummer twee op deze KOM. Hij deed welgeteld achttien seconden langer over het intense stukje fietsen. Wat opvalt, is dat de eerste twaalf renners op de overall ranglijst komen uit de Ronde van Vlaanderen van dit jaar. Het ging dus hard en geeft alleen maar aan hoe sterk Van Baarle moest zijn om überhaupt weg te rijden en zo'n gat te slaan. Het probleem was alleen; met nog twee beklimmingen had de renner van Team Sky louter een lege Sep Vanmarcke bij zich en Kasper Asgreen, die van Deceuninck-Quick-Step niet mocht rijden.

De indrukwekkende KOM van Dylan van Baarle.

Strava-gegevens: Van Baarle loopt leeg op de Kruisberg

Op de voorlaatste klim was het Alberto Bettiol die zijn winnende inspanning deed, terwijl het vat bij Van Baarle leeg was. Wat als hij de wattages van zijn genoemde KOM had bewaard voor het moment dat Bettiol ging? Hij gokte nu op de vroege vlucht, om zo aanvallen van favorieten te pareren, maar hij deed zichzelf en zijn conditie daarmee uiteindelijk te kort.

Op de Kruisberg zien we helaas geen gegevens van Bettiol, maar ook hier bestaat de volledige top van het Strava-klassement uit deelnemers uit 2019. Nummer twee Van Avermaet knalde de Kruisberg op in 3.56 minuten, nummer drie Wout van Aert en vier Alejandro Valverde waren respectievelijk één en twee tellen later boven. En Van Baarle? Die staat op de cruciale Kruisberg na zondag 36e met een tijd van 4:07 minuten.

Het is eigenlijk een klein wonder dat de 26-jarige Nederlander ook op de Oude Kwaremont nog kon aanpikken en in de afdaling bij de voorste groep bleef. Pas in de laatste vlakke kilometers liet hij het lopen voor plek achttien. En weet je wat het knappe is? Zelfs met de tong op het stuur en de ogen scheel in de oogkassen slaagde Van Baarle erin om richting de meet louter persoonlijke records te rijden op de Strava-stukken van het parcours. Naar de streep perste hij er nog een piek van 55,1 kilometer per uur uit. Dat valt dan ook wel weer in het niet bij de 67,0 per uur die nummer twee Alexander Kristoff nog haalde. 


Kapot, en toch persoonlijke records...

Strava-gegevens: Finale Ronde van Vlaanderen razendsnel

Wat maken we verder op uit de Strava-gegevens van de favorieten? Dat het ook in de finale gewoon hard ging. Greg Van Avermaet reed nooit harder dan dit jaar in de laatste vlakke kilometers naar de finish. Oliver Naesen reed in de finale zelfs nog drie KOM's uit de boeken. En dat terwijl er niet eens sprake was van echte samenwerking om Bettiol terug te halen. 

Wat we hebben geleerd? Er werd helemaal niets gegund en het lag ook niet aan het mooie weer. Bettiol finishte ondanks alle inspanningen ver voor een hard rijdende Van Avermaet en Naesen en dus was hij wel degelijk de sterkste in koers. Of was dat Mathieu van der Poel? We zullen het nooit weten, zolang de Nederlander ons niet verblijdt met uploads op Strava. Bij dat gemis kunnen de Nederlandse wielerfans alvast uitkijken naar een ongetwijfeld ijzersterke Van Baarle in Parijs-Roubaix op zondag. (foto: screenshot Sporza)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven