Like ons!
Duel van de Week: Langeveld versus Van Baarle in de Hel van Het Noorden

IDL-producties

Duel van de Week: Langeveld versus Van Baarle in de Hel van Het Noorden

In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week kijken we natuurlijk naar De Hel van het Noorden en in het bijzonder naar twee Nederlanders in buitenlandse dienst die zoeken naar de zege op de wielerbaan in Roubaix: Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle.

Hij viel aan waar hij dat eigenlijk elk jaar doet in de Ronde van Vlaanderen. Een sterke Van Baarle reed een lange tijd voor de groep met favorieten uit. Uiteindelijk finishte de renner van Team Sky net achter de groep met favorieten, sprinten had weinig zin meer. Het was eigenlijk wonderbaarlijk dat Van Baarle al weer zo sterk meedeed in de kop van de koers. Anderhalve week eerder maakte hij zijn rentree in het peloton nadat hij in Kuurne-Brussel-Kuurne hard viel en er zo een goede drie weken uit was.

Langeveld kwam als vijftiende over de streep maar kon toch juichen. Mede door voortreffelijk afstopwerk van de Nederlander van EF Education First kon zijn Italiaanse ploegmaat Alberto Bettiol zijn eerste profzege boeken in de Ronde van Vlaanderen. Er zijn mindere wedstrijden om solo richting de finishstreep te mogen gaan. Wie er in de achtervolgende groep ook wilde springen, de Nederlander in het roze-blauw zat op het wiel.

Langeveld en Van Baarle kunnen winnen

Echte prijzenpakkers zijn beide Nederlanders niet. In het voorjaar zijn ze vaak wel in de top tien te vinden, of in de groep achter de winnaar, maar een koers winnen is niet eenvoudig. Van Baarle werd in 2017 vierde in De Ronde van Vlaanderen en een jaar eerder zesde. Begin dit jaar won hij wel de Herald Sun Tour. In 2014 won hij ook de Tour of Britain en in 2018 werd hij Nederlands kampioen tijdrijden. Zijn vierde zege boekte hij met zijn ploeggenoten van Team Sky in de ploegentijdrit van de Dauphiné in 2018.

Langeveld gaat natuurlijk al wat langer mee. In 2011 werd hij vijfde in Vlaanderen en in 2013 en 2014 tiende. In Parijs-Roubaix was hij nog iets succesvoller. In 2013 was een zevende plaats zijn deel, een jaartje later werd hij achtste. Zijn beste resultaat op de wielerbaan in Roubaix is een derde plaats. In 2017 werd hij derde in een sprint met vijf. Voor de laatste zege van Langeveld moeten we een jaartje terug. Drie maal won hij, samen met zijn ploeggenoten uiteraard, een ploegentijdrit. In de Czech Cycling Tour (2018), de Eneco Tour (2012) en de Tirreno (2012). Tussendoor won hij in 2014 nog het NK voor Terpstra en Wesley Kreder. In 2011 boekte hij zijn mooiste overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad.

In zijn vroege jaren schreef Langeveld nog een paar eendagskoersen op zijn naam. In de GP Pino Cerami kwam hij in 2006 solo aan en in 2009 was de GP Jef Scheren een prooi voor de man toen nog in het oranje van de Rabobank. Twee ritzeges in de Sachsen Tour en het eindklassement van de Ster Elektrotour stammen ook allemaal nog uit het vorige decennium.

Langeveld en Van Baarle zelden allebei in top-10

Samen in de top tien van een koers eindigen deden de twee alleen op het NK tijdrijden. In 2014 werd Langeveld tweede achter Tom Dumoulin. Van Baarle moest het doen met plek vijf. In ploegentijdritten eindigden ze overigens ook weleens beide in de top tien. Die resultaten zijn echter, net als die op het NK tijdrijden, weinig relevant. Het wordt dus interessant om te zien hoe de twee Nederlanders, die we toch voorin de koers verwachten zondag, samen of tegen elkaar gaan koersen.

Topfavoriet zijn ze niet, maar na de Ronde van Vlaanderen zal er weinig verbazing zijn bij de wielervolger als ze in de voorste groep het Vélodrome André Pétrieux opdraaien. De 34-jarige Langeveld en de acht jaar jongere Van Baarle kennen dus nog weinig gezamenlijke geschiedenis in de Klassiekers. Tijd om daar zondag maar eens verandering in te brengen. (Foto: Gruber Images/EF Education First Pro Cycling Team)

Aljan Wassens (E-mail: aljan@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Crocmaz)

Poll

Wie komt er eerder over de streep in Parijs-Roubaix?

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven