Like ons!
Ketonen niet gangbaar voor Kruijswijk en Dumoulin bij Jumbo-Visma en Sunweb

IDL-producties

Ketonen niet gangbaar voor Kruijswijk en Dumoulin bij Jumbo-Visma en Sunweb

Het gebruik van ketonen mag dan legaal zijn in het peloton, bij Team Jumbo-Visma en Team Sunweb maken ze er amper tot geen gebruik van. Dat laten persvoorlichters van beide ploegen weten aan In de Leiderstrui. Volgens journalist Thijs Zonneveld voldoet het middel volgens de dopingregels wel degelijk aan zijn legale label. 

In de Belgische media was het vrijdagochtend groot nieuws: ketonen bevorderen het herstel bij duursporters, zo heeft een onderzoek uitgewezen. Zo zou onder meer Deceuninck-Quick-Step zweren bij de best prijzige flesjes met ketonen, waarmee onder de streep beter gepresteerd zou worden. Er zou tot vijftien procent meer trainingsarbeid kunnen worden verricht door renners die het gebruiken.

Toch maakt niet het hele peloton er gebruik van. Sunweb-persvoorlichter Peter Reef is kort, maar duidelijk: 'Wij gebruiken het niet en hebben het nooit gebruikt.' Ard Bierens reageert namens Team Jumbo-Visma genuanceerd. 'Wij zijn bekend met ketonen, maar gebruik is bij ons niet ingeburgerd zoals kennelijk bij sommige andere teams. Niemand gebruikt het structureel en het gros heeft het nooit gebruikt. Als energievoorraden ontoereikend zijn, kunnen ze met suppletie worden aangevuld.'

Bierens stelt dat renners bij de Nederlandse formatie ook niet op eigen houtje ketonen kunnen gebruiken. 'Daar staan ze niet vrij in. Voedingssupplementen zijn altijd in overleg en via verstrekking van de ploeg. Met Asker Jeukendrup hebben wij een van de meest gerenommeerde voedingswetenschappers tot onze beschikking. Ik denk niet dat wij kennis tekort komen.'

Zonneveld: 'Je kunt beargumenteren dat ketonen tegen spirit of sport zijn'

De vraag rijst dan: waarom wordt een middel, dat bij juist gebruik zoveel voordeel zou bieden, niet door iedereen omarmd? Volgens Zonneveld is het vooralsnog geen discussie dat ketonen op de dopinglijst zouden moeten staan. 'Om het op de dopinglijst te plaatsen, moet het middel voldoen aan een aantal voorwaarden. Daarbij is het niet alleen van belang dat het prestatiebevorderend is, maar ook mogelijk gezondheidsschade oplevert en/of in strijd is met de 'spirit of sport'', zo legt hij uit.

'Wat betreft de gezondheid: ik heb nog geen onderzoek gelezen dat direct verband tussen ketonen en gezondheidsschade aantoont', vervolgt de journalist. 'En wat betreft 'spirit of sport': daar kun je over twisten. Het is een kapstokformulering waar je in feite alles aan kunt hangen. Je kunt inderdaad beargumenteren dat zo'n duur, effectief en beperkt beschikbaar middel tegen de spirit of sport is. Maar dat geldt voor meer middelen.' (foto: screenshot Team Jumbo-Visma)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven