Like ons!
Voorbeschouwing etappe 19 Vuelta | Vlakke aanloop leidt naar heerlijke slotklim

La Vuelta

Voorbeschouwing etappe 19 Vuelta | Vlakke aanloop leidt naar heerlijke slotklim

Het peloton verlaat in de negentiende etappe van de Vuelta Spanje voor het eerst voor een uitstapje naar Andorra. Daar ligt de Col de la Rabassa, precies op de grens van Spanje en Andorra. Die berg is de scherprechter van de negentiende rit.

Historie etappe 19 Vuelta 

Met een op zijn eind lopende Vuelta staat de negentiende etappe altijd garant voor spektakel. In 2017 was het meesteraanvaller Thomas De Gendt die de negentiende rit op zijn naam schreef. Chris Froome won de tijdrit van 2016, terwijl Alexis Gougeard het jaar ervoor met de bloemen naar het hotel ging. Eerder werd etappe 19 gewonnen door onder meer Adam Hansen, Joaquim Rodriguez en Philippe Gilbert.

De Nederlanders en etappe 19, het is niet zo’n gelukkig huwelijk gebleken. Slechts twee Nederlanders wisten ooit de negentiende etappe van de Ronde van Spanje te winnen. In 1970 won Jos van der Vleuten in Llodio en in 1989 was het Mathieu Hermans, die Valladolid veroverde.

Parcours etappe 19 Vuelta 

Tot aan de slotklim is het in totaal 154.4 kilometer lange parcours niet heel lastig. Het gaat op z’n Spaans op en af, maar toch gaat het de hele dag steeds een stukje hoger om bij de slotklim te belanden. Deze is lang, met zijn 17.5 kilometer, maar toch zeker niet het lastigste wat de renners voor de kiezen hebben gehad.

Het begint veelbelovend met percentages van 13 en 14%, maar daarna vlakt het langzaam af naar 10%, 8% en 7%. Halverwege de klim worden de eerste stukken van 5% aangetikt en in de laatste 7.5 kilometer zal het stijgingspercentage nog maar één keer boven de 5% uitkomen: onder de rode vlag van de laatste kilometer is het nog even aan 7.2% omhoog. Gemiddeld komt de Col de la Rabassa niet boven de 6.3% uit, maar dat is vooral te danken aan de eerste vier kilometer.

Favorieten etappe 19 Vuelta 

Aangezien de aanloop vlak is, zal de etappe zich misschien iets minder lenen voor een vlucht. Zeker met de bonificaties in het vooruitzicht zal Movistar alles onder controle willen houden in dienst van Alejandro Valverde. Verder moet je ook natuurlijk Simon Yates, Nairo Quintana, Miguel Ángel López, Enric Mas en Steven Kruijswijk tot de favorieten rekenen.

Doordat de klim niet megasteil is, kunnen mogelijk ook klassementsrenners die wat verder staan langer meedoen om de ritzege. Daarbij denken we aan Rigoberto Uran, Ion Izagirre, Emmanuel Buchmann, Thibaut Pinot en toch ook Wilco Kelderman

Indien de vluchters wel de ruimte krijgen, zijn er heel veel mogelijkheden. Het is dan gokken op wie mee is, maar het zou logisch zijn om toch nog een poging van Richie Porte te verwachten. Ook zal Sky sterke mannen willen meesturen. Mogelijk is Michal Kwiatkowski de aangewezen ritwinnaar op de Col de la Rabassa.

TV en tijden etappe 19 Vuelta 

Lleida neemt rond 13.30 uur afscheid van het peloton, dat om 17.40 wordt verwacht aan de finish. Sporza en Eurosport zijn er vanaf 15.00 uur live bij, In de Leiderstrui verzorgt een liveblog.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven