Like ons!
Duel van de Week: Tegenvallende Quintana en López strijden voor de eer van Colombia

IDL-producties

Duel van de Week: Tegenvallende Quintana en López strijden voor de eer van Colombia

In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week: Nairo Quintana versus Miguel Ángel López.

De Colombiaanse klimtalenten laten vaak op het jonge leeftijd al hun klasse zien. Egan Bernal en Iván Sosa zijn daar de meest recente voorbeelden van, maar het gold ook voor Johan Esteban Chaves, Nairo Quintana en Miguel Ángel López. Toch lijkt de ‘oudere’ generatie de lijn der verwachtingen na een flitsende start van de carrière niet meer door te kunnen trekken.

NB. Bij Beiden in Top10 wordt er gekeken naar wie er beter eindigde in koersen dat beide renners in de Top10 finishten. 

Dat geldt zeker voor Quintana. Hij was pas 23 toen hij tweede in de Ronde van Frankrijk werd. Daarmee is hij de jongste die het Tourpodium bereikte sinds Jan Ullrich in 1996.  Hij won vervolgens de Giro en de Vuelta en zou in 2015 Froome echt bedreigen voor het geel, maar de laatste jaren lijkt de Quintana die we toen leerden kennen verdwenen. Sinds de negende etappe van de Giro in 2017 won hij nog maar twee koersen en dat is bijzonder weinig voor iemand van zijn statuur.

Van López kan je niet zo nadrukkelijk als bij Quintana stellen dat hij blijft hangen. Hij is per slot van rekening een stuk jonger (24 tegenover 28) en moest hij in zijn jongste jaren al een paar keer herstellen van enorm zware valpartijen. Toch is het een gegeven dat hij dit jaar in zowel de Giro als in de Vuelta niet één keer heeft kunnen flitsen, zoals hij dat afgelopen jaar deed. Bovendien werpen zijn erbarmelijke tijdritcapaciteiten hem elke keer zover terug in het algemeen klassement, dat het moeilijk wordt om te geloven in winst in een grote ronde.

Zonder die enorme achterstand op dat gebied had López zich de voorbije Giro geen zorgen gemaakt om Richard Carapaz, maar had hij Tom Dumoulin geholpen om Chris Froome te achterhalen. Deze Vuelta lijkt het erop dat hij mede daardoor het podium misloopt.

Typerend voor hun loopbaan is deze Vuelta, waarbij de aanzet van aanvallen bergop veelbelovend oogt, maar uiteindelijk weinig uithalen. Vooral Quintana zakt na zijn eerste aanzet er uiteindelijk steeds weer doorheen, terwijl López überhaupt niet vaak aanvalt. Bovendien staat ook de eer van het land Colombia op het spel. Het zou hun eerste grote ronde sinds de Tour de France van 2015 kunnen worden zonder ritzege en dat met twee van hun wonderkinderen in koers.  

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven