Like ons!
Voorbeschouwing etappe 20 Vuelta | Nog één epische veldslag in klassementsoorlog

La Vuelta

Voorbeschouwing etappe 20 Vuelta | Nog één epische veldslag in klassementsoorlog

Kunt u uit eerdere bergritten niet kiezen welke de koninginnenrit was? Stop maar met zoeken, want we hebben hem gevonden. De twintigste etappe van de Vuelta en tevens de laatste voor het klassement, zal elk laatste druppeltje energie uit de renners duwen, trekken en wringen met meer dan 3000 hoogtemeters in een etappe van slechts 105.8 kilometer

Historie etappe 20 Vuelta

De beklimmingen van deze twintigste etappe zijn zeker geen onbekende cols. Zowel de Ronde van Spanje als de Ronde van Frankrijk doen regelmatig Andorra aan en aangezien dit landje niet zo groot is, staan regelmatig dezelfde bergen op het menu. In 2016 ging de Tour de France in haar negende etappe ook door deze regio.

De rit startte in het Spaanse Vielha Val d'Aran en voerde naar Andorre Arcalis. Onderweg deed men onder meer de Coll de la Comella en de Col de Beixalis aan. Laten die twee beklimmingen ook in de twintigste etappe van deze Vuelta zitten. Bovendien daalde het peloton toen ook nog de Coll de Ordino af, waar de renners in deze koninginnenrit omhoog moeten. Trouwens, de winnaar van die rit? Tom Dumoulin pakte zijn eerste Touretappe, voor Rui Costa en Rafal Majka!

Parcours etappe 20 Vuelta

De eerste negen kilometer van de etappe zijn nog vlak, maar daarna begint het klimgeweld al meteen met een klim van de tweede categorie. De Coll de la Comella is 4.7 kilometer lang en gaat aan 6.8% gemiddeld omhoog. Na een korte afdaling volgt de Coll de Beixalis, die van de eerste categorie is. Deze jongen is 9.7 kilometer lang en gaat gemiddeld aan 6.7% omhoog. Er zitten echter ook stukken van 13 en 14% in.

Opnieuw volgt een afdaling en dan wordt koers gezet richting de Coll de Ordino, de langste klim van de dag. Aan de voet van die col is er nog maar 39 kilometer afgelegd in de etappe. De Ordino is 11.2 kilometer lang en gemiddeld stijgt het met 6.5%. Met maximale percentages van 8.5% wordt het nooit extreem steil. Een lange afdaling naar de Coll de Beixalis volgt.

Inderdaad, de Beixalis zit er nog een keer in. Deze keer is hij iets korter, 6.5 kilometer, maar ook een stukje steiler: gemiddeld 8.3%. Na een nieuwe afdaling wordt ook de Comella nog eens aangedaan vanaf een andere kant. Het stelt niet zoveel meer voor: 4 kilometer aan 5%, maar met nog wel één uitschieter naar 12%. Vervolgens daalt men af naar de slotklim via de weg waar men aan het begin van de rit omhoog moest.

De slotklim is de Coll de la Gallina. Op zichzelf al een rotding, maar zeker nu het de laatste klim is van de Vuelta. Het begint redelijk aan 4.6%, maar stijgt al snel door naar 8 à 9%. De grillen van de berg worden dan echter al wel gevoeld: sommige stukjes zijn 14%. Dat wordt naarmate de klim vordert alleen maar erger. De klim zelf stijgt al naar kilometers van gemiddeld 10 of 12%, maar de 18% wordt meerdere malen aangetikt in de slotfase. Dit stopt niet tot aan de finish, want in de laatste kilometer is het gemiddelde nog steeds 9% met flinke uitschieters. Over zijn geheel is de Gallina 7.7 kilometer lang en loopt hij aan gemiddeld 7.8% op. Ga er maar aan staan.

Favorieten etappe 20 Vuelta

Wie kunnen we als eerste aan de streep verwachten na zes (!) zware beklimmingen? De keuze is reuze, maar een klassementsman is wel het meest logisch. Simon Yates is in bloedvorm en ook Steven Kruijswijk liet zich van zijn beste kanten zien. Of kan Thibaut Pinot nog een keer toeslaan? De Fransman lijkt weer de Pinot te zijn die we kennen.

Daarnaast moet Movistar flink aan de bak. Alejandro Valverde staat nog tweede, maar zag er niet goed uit in etappe 19. Of hij die zes bergen gaat overleven is maar de vraag. Daarom doet Movistar er misschien verstandig aan om de boel overhoop te trekken met Nairo Quintana. Ook Wilco Kelderman liet in Andorra zien weer in goede vorm te zijn.

Doordat de klassementsmannen elkaar vol gaan bestoken, zijn de vluchters misschien kansloos, maar deze horroretappe kan ook averechts werken. Als de klassementsmannen naar elkaar gaan loeren, kan Bauke Mollema misschien toeslaan. De Nederlander gaat in de slag met De Gendt voor de bollentrui en kan zomaar overblijven uit een kopgroep. Rafal Majka liet zich eerder al goed zien, maar kwam nog niet aan winnen toe. Fabio Aru is tot op heden vrij onzichtbaar, maar zal zich wellicht ook nog een keer zetten voor een zware rit.

TV en tijden etappe 20 Vuelta

De twintigste etappe begint iets voor 15.00 uur en naar waarschijnlijkheid is rond 17.40 de winnaar van de Vuelta van 2018 bekend. Sporza en Eurosport zijn er op internet en televisie volledig bij en dat geldt natuurlijk ook voor het liveblog van In de Leiderstrui. De NOS zendt uit vanaf 16.00 uur.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven