Like ons!
Column: 'Het is een schande en brevet van onvermogen dat Groupama-FDJ niet ingreep'

Opinie

Column: 'Het is een schande en brevet van onvermogen dat Groupama-FDJ niet ingreep'

In een wereld waarin we praten over dopingtesten, attesten, salbutamol en valsspelerij is bij mij zaterdag vooral de lijdensweg van Thibaut Pinot blijven hangen. De Fransman was compleet leeg, kwam geen meter meer vooruit, maar hij reed de etappe uit. Dat hij dat met koorts deed, leek niemand iets te deren. En dat maakt mij ongelofelijk kwaad.

Op het moment dat het gebeurde, was iedereen het erover eens: Pinot had te veel gegeven en betaalde nu de tol. Hij was op en dus moesten zijn ploeggenoten hem naar de finish brengen. Wie beter keek, zag echter niet alleen dat Pinot leeg was. Hij zat kuchend op zijn fiets, hij hield geen hapje eten binnen en hij zwalkte over de weg. Pinot was ziek en zag er niet uit. Zijn lichaam protesteerde als een kat in het nauw.

Met een lijkbleek gezicht en bibberende handjes reed hij echter verder, omdat iedere renner in zo'n situatie verder rijdt. Na de start van een wedstrijd is de finish halen het enige doel van een renner. Of hij onderweg nu onder drie auto's ligt, in het prikkeldraad valt of ziek is; als de benen nog ronddraaien gaan we verder.

Het levert de renners in het peloton al jaren een heldenstatus op, helemaal als we die vaak bebloede foto's met opengescheurde broeken en shirts afzetten tegen een kermende Cristiano Ronaldo na een schwalbe. Het is logisch, want renners zijn keihard. Ze rijden altijd door, vaak ook met breuken of een verkoudheid. Bronchitis? Boeie! Het is prachtig, maar laten we niet vergeten dat je knettergek moet zijn om zo in elkaar te zitten.

En dus zijn er mensen nodig die renners in bescherming nemen. Fans mogen gierend voor de tv zitten als Pinot slingerend op zijn fiets de berg op wordt geduwd, maar bij de ploeg moet het alarmfase één zijn. Iedere persoon met een werkende hersencel zag dat dit niet goed was, waarom werd er niet ingegrepen? Ploegmaat Jeremy Roy zei na afloop doodleuk dat Pinot in paniek op de fiets zat. Hij kon niet eens zonder handen aan het stuur een bidon aannemen zonder bijna om te vallen. Hij ligt verdorie nu in het ziekenhuis!

Na de finish pas kwam het verdict: uitdroging, uitputting en koorts. Pinot stapt zondag niet meer op. Einde bericht. Het is een schande en een brevet van onvermogen dat Groupama-FDJ niet ingreep. Pinot ging veel te diep en daarmee werd het levensgevaarlijk en onverantwoord. En dat zien we helaas nog te vaak in mijn ogen. Ik herinner me Alberto Contador die na meerdere crashes in de Tour met 40 graden koorts gewoon opstapte 'om het te proberen'. Hij viel zelfs aan, om daarna toch maar af te stappen. Ik herinner me Tejay van Garderen en Mikel Landa die doodziek doorfietsten achter het peloton. Opgeven is voor mietjes.

Ik vond het een doodeng gezicht om Pinot zo te zien. Er was helemaal niets stoers of leuks meer aan. Doktoren in het wielrennen moeten zich stevig achter de oren krabben dat we anno 2018 renners met koorts of ernstige verwondingen laten door fietsen. Het is hun taak om renners uit die tunnel te halen en te zeggen: Tot hier en niet verder. Het is hartstikke leuk om je aan te sluiten bij een MPCC en om te lullen over salbutamol bij Froome, maar ik zou graag eerst zien dat er eerder en serieuzer wordt ingegrepen als ogenschijnlijk normale en gezonde renners halfdood over de weg zwalken. De finish is namelijk lang niet altijd heilig. (foto: Team Sunweb)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven