Like ons!
Tour de France, 6 juli 2013: De wedergeboorte van de Nederlandse klassementsrenner

Opinie

Tour de France, 6 juli 2013: De wedergeboorte van de Nederlandse klassementsrenner

6 juli 2013. Nadat u een paar uur in de achterste delen van uw hersenen hebt gegraven, is er waarschijnlijk nog steeds geen belletje gaan rinkelen bij het horen van die datum. Maakt u zich geen zorgen. Ik zal uitleggen wat die dag zo bijzonder maakt.

Na vele jaren waarin de beste Nederlander geeneens bij de eerste veertig van het algemeen klassement stond, waren ze er dan eindelijk weer: Nederlandse klassementsrenners is de Tour de France. Dit soort leek uitgestorven, maar op 6 juli 2013 gaf de Nederlandse klassementsrenner weer een teken van leven.

Op die datum werd de achtste etappe van de Tour de France verreden. De rit voerde de renners van Castres naar het wintersportgebied Ax-3 Domaines. Uiteraard ontstond er vroeg in de etappe een kopgroep met daarin een Nederlander. Hoera, de vlag kon uit. Johnny Hoogerland waagde zich samen met Christophe Riblon, Jean-Marc Marino en Rudy Molard aan een onmogelijke opdracht: voorruit blijven op Team Sky dat zijn zinnen had gezet op de etappezege. Terwijl de ploeggenoten van Chris Froome het tempo langzaam opvoerden, besloot Robert Gesink ten aanval te trekken op de voorlaatste klim. De Varsevelder blies zichzelf al snel op, maar klagen deden we niet. Er waren immers twee Nederlanders die het hadden geprobeerd om een etappe te winnen.

Toen de favorieten aan de slotklim begonnen, zaten er zelfs nog twee Nederlanders bij. Met knappende longblaasjes en verzuurde benen hingen Bauke Mollema en Laurens ten Dam in een van de laatste wielen van de groep der favorieten. Op het moment dat Richie Porte het tempo verder opvoerde, leek het gedaan voor de kopmannen van Belkin. Wij Nederlanders waren allerminst teleurgesteld: ze werden geeneens als eerste gelost.

Nadat de benen van Alberto Contador en Alejandro Valverde ontploften in het wiel van Porte, was het op de meet wachten op etappewinnaar Froome. De Brit fietste de slotklim zo hard op dat het maar goed is dat er bergop geen flitspaaltjes stonden. De schade voor de concurrentie was immens. 51 seconden na Froome kwam ploeggenoot Porte als tweede boven. Toen was het wachten op de Spaanse uitdagers van de etappewinnaar. Valverde finishte op 1.08 en toen was het wachten op El Pistolero, maar tot ieders verbazing zagen we niet Contador achter Valverde finishen, maar twee renners van Belkin. De voorste zat schuddend en beukend op zijn fiets en vlak daarachter zat de renner met de mooiste slijmbaard van het wielerpeloton.

Zouden we dan toch weer Nederlandse klassementsrenners hebben? Het bleken Mollema en ten Dam te zijn. Ze eindigden als vierde en vijfde op de eerste aankomst bergop en stonden respectievelijk vierde en vijfde in het algemeen klassement. Eindelijk waren ze er weer: Nederlanders in de top van het algemeen klassement van de Tour de France. De datum 6 juli 2013 zal de geschiedenisboeken ingaan als de wedergeboorte van de Nederlandse klassementsrenner. 

Bekijk hier een documentaire over de Tour van 2013 van de NOS:

Schrijf je nu in bij Ploegleider, stel jouw wielerploeg samen en win in onze Subleague het shirt van Team Sunweb!

Maurits de Liefde

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven